Deniz Ürünlerinin ve Ara Sıcakların Lezzet Arkadaşı Tarator sos, lezzetinin aksine yapımı oldukça basit bir sos. Genellikle deniz ürünleriyle uyum sağladığı bilinse de, birçok ara sıcak ile de harika bir ikili olur. Patates cipsi gibi atıştırmalıkların yanında dip sos olarak da tüketilir.
Bayat ekmek içi, ceviz içi, zeytinyağı, süzme yoğurt, taze sıkılmış limon suyu, rendelenmiş sarımsak ve tuz. Bu kadarcık malzemeden böyle leziz bir sos çıkması yer yiyeni şaşırtıyor.
Bir kabın içerisine yoğurt, süzme yoğurt, soğumuş rendelemiş havuç, ceviz içi, zeytinyağı, rendelemiş sarımsak ve tuzu alarak güzelce karıştırın. Karışımı servis tabağına alın ve üzerine dilerseniz zeytinyağı gezdirerek ve taze nanelerle süsleyerek servis edin. Afiyetler olsun!
Tarator sos evinizdeki malzemelerle kolayca hazırlandığı için ve lezzetli olduğu için kalamarın yanında en çok servis edilen soslardan biridir. Tarator sosun özünü bayat ekmek kırıntısı, süzme yoğurt ve ceviz oluşturur. Diğer malzemeler ise lezzeti ve aromayı artırmak için kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Konuya ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamaları ise vatandaşlarımızın dini sorularını cevaplıyor. Diyanet açıklamasına göre hakkında açık bir hüküm bulunmayan ve insan sağlığına zararı olmayan kalamar gibi deniz canlılarının tüketiminin helal olduğu belirtilmiştir.
Eğer salatanızdan artar ise kalan salatanızı ağzını sıkıca kapattığınız cam bir kavanozda buzdolabında 3 gün muhafaza edebilirsiniz…
Yoğurt, sarımsak ve havuç ile hazırlanan tarator, ana yemeklerin yanında sunulan bir meze çeşididir. Aperatif olarak sunulan havuç tarator, özellikle et yemeklerinin yanında servis edilir. İsteğe göre ceviz ile zenginleştirilebilir. Ortalama 10-15 dakikada sofralardaki yerini alır.
Tarator, Osmanlı mutfağında bulunan bir çeşit mezedir. Günümüzde ise tarator, toroto veya taratuar; bazı Balkan ülkelerinde ve Kıbrıs Adası'nda yapılan ve cacıktan esinlenmiş, ona benzeyen soğuk yemek olarak bilinir. Kıbrıs'ta talatur olarak tanınır.
Tarator; ana malzemesi bayat ekmek içi, ceviz ve süzme yoğurt olan sarımsak, sirke ve zeytinyağı ile hazırlanan pratik ve çok lezzetli bir dip sosdur. Genelde deniz mahsullerinin yanında dip sos olarak tercih edilse de tek başına bir meze olarak da servis edebilirsiniz.
Havuç tarator her ana yemeklerin yanına yakışacak oldukça pratik bir meze tarifidir. Özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında harika bir tamamlayıcıdır. Yapması son derece kolay, pratik ve çok lezzetli bir yoğurtlu mezedir.
Tarator
Eski Venedik dilinden dilimize geçmiş ve 'Lokantacı' anlamına gelmektedir.
Havuç temizlenip, rendelenir. Ardından kırmızı biber ince kıyılır ve havuçlara birlikte 5 dk sotelenip, soğumaya bırakılır. Roka ince ince kıyılır. Ayrı bir kapta sarımsaklı yoğurt hazırlanır ve hazırlanan tüm malzemeler karıştırılıp, servise hazırlanır.
Ana malzemesi mayonez olan tartar sos; sarımsak, maydanoz ve turşu gibi malzemelerle aroma katılır. Ana vatanı Fransız mutfağıdır. Genellikle cips ve balık yemeklerinin yanında kullanılır.
NOT: Ben bu tarifi bir gün önceden akşamdan rendeleyip soteledim. Soğuduktan sonra ağzı kapaklı bir tencere yada kapta muhafaza ettim. Ertesi gün misafirler gelmeden 1-2 saat önce yoğurtladım.
Havuç tarator yaparken kullandığınız yoğurdun süzme yoğurt olması mezenizin daha kıvamlı olmasını sağlayacaktır. Ancak süzme yoğurdunuz yok ise evinizdeki yoğurdun suyunu süzerek kullanabilirsiniz.
i. (Yun. tarachton) [Kelime Türkçe'den Arapça'ya da geçmiştir] Deniz ürünleri ve bâzı sebzelerle yenen, ceviz, ekmek içi, sarmısak, zeytin yağı ve sirke ile yapılan bir nevi sos: Kızartmalarından, taratorlu semiz otu salatalarından kaşık kaşık yiyorlardı (Refik H. Karay).
Maydanozu ince ince doğrayın, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tahin ve cevizi ekleyip karıştırın. Karıştırırken yemek kaşığı ile yavaş yavaş su ilave edin, süzme yoğurt kıvamına gelene kadar su ekleyip iyice karıştırın. Düz meze tabağına humus açar gibi açın, ve üzerine nar ekşisi gezdirin.
Ekmek içi, ceviz, sarımsak, zeytinyağ, sirke ve tuzu mutfak robotuna alıp iyice karışıp hamur gibi olana kadar çekin, Bir karıştırma kabına alıp üzerine yoğurdu ekleyin ve iyice karıştırın, Kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.
Soğuyan havuca ufak ufak doğradığınız dereotunu, sarımsağı, tuzu, mayonezi, yoğurdu ve en son fındığı ekleyerek karıştırın. Karışımı bir kaba alarak üzerini fındık ekleyerek servis edebilirsiniz. Servise hazırdır. Afiyet olsun.
Tavaya sıvı yağ ekleyip havuçları suyunu salıp çekinceye kadar pişiriyoruz. Karıştırma kabına yoğurt ve mayonezi ekliyoruz güzelce karıştırıyoruz. Üzerine pişen havucu ekleyip karıştırıyoruz. Soğuyunca servis ediyoruz.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri