Boğaz ağrısına iyi gelen çorba denildiğinde ise ilk akla gelenler tarhana, tavuk suyu çorba, işkembe ve mercimek çorbasıdır. Özellikle bu çorbalara eklenen zencefil, zerdeçal, karabiber, kırmızı acı biber, nane gibi baharatlar ve limon boğaz ağrısına şifadır.
Boğaz ağrısı için tüketilmesi önerilen çorbaların başında ise tavuk suyuna çorba, tarhana çorbası, mercimek çorbası ve işkembe çorbası gelir. Bu çorbaları tüketiminde kullanılan limon ve baharatlalar boğaz ağrısının iyileşme sürecini hızlandırır.
Tarhana Çorbası: Likopen açısından çok zengin olan bir diğer çorba ise, geleneksel tarhana çorbası olarak bilinir. Bağışıklık sistemini önemli ölçüde kuvvetlendirdiği için grip tedavisinde oldukça etkilidir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Tarhana çorbası, yüksek tansiyonun dengeleyerek kalp hastalıklarını ve kötü kolesterol risklerini azaltmaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Kemik gelişimine katkı sağlayarak daha sağlıklı bir iskelet yapısını hediye eder.
İlgili 16 soru bulundu
Soğuk algınlığına karşı genelde tavuk çorbası içiliyor. Tarhana ve mercimek çorbasının da bağışıklığı güçlendirmeye iyi geldiği düşünülüyor.
Tarhana da yoğurt ve birçok bitki kullanıldığı için sindirimi kolaylaştırmasıyla bilinir. Bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı, nezle gibi gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini düşürür. Kemik gelişimini destekler ve güçlendirir.
TUZLU SU GARGARASI
Boğazdaki istenmeyen mikropları öldürmeye de yardımcı olabilir. 1 fincan ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz atın ve erimesi için karıştırın. Her saat başı 30 saniye gargara yapın. Saat başı tuzlu su ile gargara yapmak şişliği azaltır ve ağrıyı hafifletir.
Boğaz enfeksiyonu yaşarken nelerden kaçınmalısınız? Yutma güçlüğü ve yemek esnasında acı hissedilmesi durumunda kaçınılması gereken çok sayıda yiyecek ve içecek vardır. Gevrek, sert yiyecekler: Kraker, kuru ekmek, fındık veya çiğ sebze gibi çok keskin kenarları olan yiyecekler boğazı daha da rahatsız edebilir.
Gaziantepliler'in grip savar olarak, kış aylarında kahvaltıda bile içtiği bir çorba var: beyran çorbası! Uzun saatler boyu, kısık ateşte ağır ağır pişen kemikli etin şifasından faydalanmamak olmaz. Arzuya göre içerisine limon, sirke ve dövülmüş sarımsak ekleyerek şifasını katlayabilirsiniz.
Tarhana çorbasının direkt olarak öksürüğe iyi geldiği söylenemez. Ancak zengin içeriği ile bağışıklığı arttırarak öksürüğe sebep olan hastalıkların kazanılması zorlaşır. Bu nedenle öksürüğe iyi geldiği söylenebilir.
Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğaz tahrişine iyi gelir.
Ballı ılık su, bilinen en eski yöntemlerden biri olup yutkunurken boğaz ağrısı şikayetine de iyi gelir. Bunlar dışında; tuzlu su ile gargara yapmak, papatya çayı içmek, sarımsak çiğnemek ve pastil kullanmak boğaz ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır.
Ayrıca kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir ve harika bir lif kaynağı sağlar. Yoğurt, boğaz ağrısıyla uğraşırken yutması kolay, yumuşak dokulu başka bir besindir. Ayrıca boğaz ağrınıza neden olan şeyle uğraşırken vücudunuzun sağlıklı kalmasına yardımcı olacak besinlerle doludur. Yoğurt kalsiyum ve protein içerir.
Boğaz İltihabına İyi Gelen Meyveler
Özellikle nar ve muz oldukça büyük önem verilmesi önerilmektedir. Nar, enfeksiyonlar ile savaşmaktadır. Düzenli olarak nar suyunun içilmesi ile birlikte iltihaplanma azaltılmaktadır. Muz ise boğaz ağrısı esnasında zorlanmadan kolayca tüketilebilmektedir.
Yeni tip koronavirüs enfeksiyonu öksürük, burunda akıntı, boğaz gıcıklanması ve ateş gibi semptomlara yol açabilir; bazen ishal de görülür. Bulaştıktan sonra ilk hastalık belirtilerinin ortaya çıkması 14 günü bulabilir.
Sıcak ve ılık olmak üzere çorba tüketerek boğaz iltihabı iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Bu şekilde boğaz iltihabınız hızlıca vücuttan atılacak ve enfeksiyona neden olan faktörler ortadan kalkacaktır.
Limon suyu soğuk algınlığı veya grip sırasında ortaya çıkan boğaz ağrısını da azaltabilen ferahlatıcı bir içecektir. Limon, C vitamini ve antioksidanlar içerir . Ayrıca tükrük miktarını da arttırır ve mukozanın nemli kalmasına yardımcı olur.
-Vücuttan fazla tuzun atılmasına yardımcı olan tarhana bu sebeple özellikle diyabet hastalarına önerilen besinler arasında yer alır. -İçeriğinde bulunan A, B1, B2 gibi vitaminlerin yanı sıra kanseri önleyen bileşenlere de sahip olan bu zengin besin kaynağı kansere karşı koruyucu özelliktedir.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Yörede tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kütahya Kızılcık Tarhanası, Kütahya iline özgü ürünlerin başında gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri