Tarhana çorbası: Tarhana çorbasına Karabiber, nane, pul biber ve kırmızı biber ilave edilir.
Tencerenize yağınızı koyun salçayı da ekleyip kavurun. Toz tarhanayı da baharatlarla birlikte katıp kavurun 1 dk. Sonra üzerine suyunuzu ekleyin ve aralıklı olarak karıştırın altını tutmasın pütür pütür olmasın. Tuzunu de ekleyin kaynadıktan sonra 3 -4 dk daha karıştırın tamamdır.
Baharat haline gelen tarhana otunu salatalarda, turşu yapımında, çorbalarda ve yemeklerde kullanıp yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz. Bitki çayı olarak tükettiğinizde ise midenizdeki rahatsızlıkları yok edebilirsiniz. Şifalarından faydalanmanın başka bir yolu da tarhana otu ile kür hazırlamaktır.
Hemen tarhana eklenir ve kaynayana kadar karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır ve beş dakika kadar pişirilir. İlave olarak isterseniz acı pul biber ve kekik yakarak üzerine de koyabilirsiniz. Çorbamız hazır.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
İlgili 18 soru bulundu
Maydanoz ve dereotunu ister incecik doğrayıp hazırlandığınız karışıma ekleyin, isterseniz domatesli karışımı pişirirken saplarıyla ekleyerek beraber pişirebilirsiniz. Piştikten sonra maydanoz ve dereotunun posasını atabilirsiniz.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhana tam buğday unu, yoğurt, kırmızı biber (kapya), soğan, nane, domates, kaya tuzu ile yoğrulan hamurun doğal ortamda fermente edilmesi ve bu fermente edilen hamurun küçük parçalar şeklinde serilerek doğal ortamda kurutulması, katkı ve koruyucu madde kullanılmadan elde edilen şifalı ve besleyici bir gıdadır.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Toz tarhana, birçok yöremizde bu haliyle biliniyor ve tüketiliyor. Ana malzemeleri kimi zaman değişse de içine mutlaka; domates, etli kırmızı biber, yoğurt, un ve nane giriyor. Kimi zaman nohut ve mercimek ilave ediliyor. Mevsiminde hazırlanıp, kavanozlara doldurulup, çorba yapımında kullanılıyor.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir.
Özellikle mevsiminde iken taze sarımsak ve taze nane ile misler gibi bir tarhana çorbası yapmadan olmazdı.
Sebzeler basitçe kıyıldıktan sonra tuz ile pişirilip sonra soğuması için bekletilir. Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Yörük kültürünün en yoğun yaşandığı ve halkının büyük çoğunluğu yörüklerden oluştuğu bilinen Uşak ilinde de tarhananın yeri bambaşka. Hemen hemen her evde tarhana kültürü yaşatılıyor.
Un ne kadar fazla olursa rengi de o kadar beyaz olur. Un miktarının fazla olmasına neden olan şeyse çok un kaldıran, sulu malzemeler kullanmaktır. Yoğurt ve domates bunların başında gelir. Yoğurt ve domatesi fazla olan tarhana çok unlu ve dolayısıyla beyaz olur.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz.
- Tarhana, rutubet kokuyor yani normal kokusundan uzak bir koku yayıyorsa, bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Görselliğini ise rengin turuncudan siyaha dönmesinden anlayabilirsiniz. Siyaha dönmesi böceklenmeye yüz tuttuğunu göstermesidir.
Ama en iyi sonucu veren çorbam semizotlu tarhana çorbası oldu. O nedenle sizlerle de paylaşmak istedim. Ben semizotunu çok ama çok severim. Bu yüzden çok da sık tüketiriz.
Tarhanaya tuz ne zaman konur? Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Tarhana çorbası kıymalı, zeytinyağlı, tereyağlı, nohut, fasulye ilave edilerek pişirilmektedir. Tereyağı eritildikten sonra salçası ve tarhanası eklenerek soğuk su ile karıştırılarak pişirilir, sıcak olarak servis yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri