Tarih öncesi çağlardan ya da yakın geçmişten günümüze kadar ulaşmış tüm eserlere tarihi eser denir. Bu eserlerin en önemli özelliği kadim uygarlıklara dair kesin bilgiler vermesidir. Örneğin Antik Yunan ya da Roma döneminde yapılmış bir heykel, o dönemin sanatı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.
⭐Tarihi eserler; Kale, Medrese, Para, Türbe, Antik Kent, Heykel, Kitabe, Han, cami, antik eşyalar.
İlgili 28 soru bulundu
Tarihi eserler: Tarihi eserler geçmiş uygarlıklardan günümüze kadar gelmiş kültürel miraslarımızdır. Başka uygarlıkların kendi kültürlerini emanet ettiği bu eserler, günümüzde turistler tarafından ziyaret edilmekte ve görülmektedir. Bu tarihi eserler arasında birçok önemli yapı bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre bilinen en eski tarihi eser Lomekwi Taş Aletleri dir. yaşı 3.3 milyon yıl dır. Kenyada bulunmuştur. Kenya'da bir arkeolojik alan olan Lomekwi'de yürütülen kazı çalışmasında bulunan bu taş aletler dünyanın en eski eserleridir.
Bakanlığın verilerine göre, 2017 yılı itibarıyla Türkiye genelindeki müzelerde 3 milyon 331 bin 359 eser bulunuyor. Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 107'si müdürlük olmak üzere toplam 201 müze ve 138 ören yeri ile Bakanlığın denetiminde 238 özel müze, faaliyetlerini sürdürüyor.
Prenses yani kralın kızı ölümden saklanmak için bu kuleye hapsedilmiştir. Kız Kulesi Milattan önce 5. yüzyılda Yunanlılar tarafından İstanbul boğazının Üsküdar Salacak sahiline yakın bir noktaya inşa edilmiştir. Bu bilgiye dayanarak Kız Kulesinin Roma İmparatorluğundan kalma tek mimari eser olduğu bilinmektedir.
2021 yılı itibariyle Dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı 1154 kültürel ve doğal varlık bulunmakta olup bunların 897 tanesi kültürel, 218 tanesi doğal, 39 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlıktır.
Eser kavramı, FSEK'da (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) sahibinin özelliklerini taşıyan; edebiyat ve ilim, güzel sanatlar, musiki ve sinema eseri olarak sayılan her türlü fikir ve sanat ürününe eser denir şeklinde tanımlanmıştır.
Doğrulanmış Cevap. Peri bacaları; tarihi eser değildir, doğal güzelliktir. İnsanlar tarafından inşa edilmemiş olan, tamamen kendiliğinden oluşan yapılara doğal güzellik denir. İnsanlar tarafından inşa edilmiş, kendiliğinden oluşmayan yapılara ise tarihi eser denir.
Tarihî mekan, bir şehirin tarihî kısmıdır. Kültürel miras değerleri nedeniyle siyasi, askerî, kültürel veya sosyal tarihin parçaları korunmuştur. Tarihî yerler genellikle yasalarla korunmaktadır ve çoğu resmî ulusal tarihî site statüsü ile tanınmıştır.
Göbeklitepe, Şanlıurfa
Klaus Schimdt tarafından devam ettirilen kazılar sonucunda bulunan Göbeklitepe, dünyanın ilk tapınaklarından biri olma unvanını taşıyor. Yaklaşık 12.000 yıl öncesine tarihlenen Göbeklitepe, bize buralarda büyük bir olasılıkla yarı göçebe yarı yerleşik bir topluluk olabileceğini gösteriyor.
Göbeklitepe Tapınağı
Ülkemiz sınırları içerisinde yer alan bu tapınak dünyanın bilinen en eski tapınağı ve tüm dünyaya adını duyurmuş durumda. Bu tapınağı en yakın yaşta olan tapınaktan tam 7 bin 500 yıl daha önce yapılmış.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, evinde, çevresinde veya tarlasında tarihi eser bulan ve yetkililere teslim edenlere, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında, eserin değeri kadar para ödüyor.
Klasik Yunan döneminde İyonya'nın on iki şehrinden biriydi. Şehir, MÖ 129'da Roma Cumhuriyeti 'nin kontrolüne geçtikten sonra gelişti. 1994'te UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Efes 2015'te ise Dünya Mirası olarak tescil edildi.
Galata kulesi tarihi eser olarak nitelendirilir.
Tarihi eser ve mekanlar ise insan eli ile yapılmış eski beşeri yapılardır. Tarihi eserler için binalar ve bazı sanat eserlerinden yapılardan bahsedebiliriz. Tarihi eser ile nitelendirilen bir cisim genellikle büyük boyuttadır.
İstanbul, Türkiye
Her köşesinde tarihi olaylardan kesitler sunmayı başaran İstanbul; şiire, filme, edebiyata da ilham kaynağı olmuş bir şehirdir.
Arkeolojik araştırmalara göre belirlenen dünyanın en eski binası, Milattan Önce 4850 yılına ait Barnenez.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır. Bir yanıyla Binbir Gece hikâyelerine bağlanan Müsâmeretnâme, eski ile yeninin geçiş noktasında durmaktadır.
Bugünkü romanı hatırlatan ilk eser 16. yüzyılda Rönesans'tan sonra Giovanni Boccaccio (Covani Bukaço) tarafından yazılmış olan Dekameron'dur (Dekameron). Miguel de Cervantes'in (Migel de Sörvantes) Don Kişot'u 16. yüzyılın sonlarına doğru yazılmıştır ve eser roman türünün ilk başarılı örneği kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri