Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra HAMETAN'ı kullanmayınız. Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz HAMETAN'ı kullanmayınız. Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Nemlendiriciler; 6-12 ay arasında kullanımlarında herhangi bir sakınca görülmemektedir. Bunun dışındaki sürelerde kullanılan ürünlerin etkinliği kalmadığı için herhangi bir fayda görülemez.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
Örneğin açık kapak simgesinin içinde “12M” yazıyorsa bunun anlamı “12 months” yani kapak açıldıktan sonra 12 ay süre ile kullanıma uygun olduğu üretici veya ithal eden firma tarafından belirtilmiştir. Bu değerlere dikkat edilerek ürün kullanımı sağlanmalıdır. Bu değerler kanunlar çerçevesinde oluşturulmalıdır.
Dr. Koşar, şu bilgileri verdi: “İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz.
İlgili 32 soru bulundu
Tarihi geçen kremlerin içeriğinde, etkin bileşenlerin yapısı değişebilir veya bozulabilir. Bu değişim, ürünün beklenen faydalı etkilerini yitirmesine sebep olabilir. Özellikle aktif içeriklere sahip kremlerde, bu bileşenlerin zamanla bozulması, ürünün cilt üzerindeki olumlu etkilerinin azalmasına yol açar.
Ancak genel olarak, çevre ve canlılar üzerinde sahip olabilecekleri etkilerden dolayı ilaçların çöpe atılması tavsiye edilmez. Eğer elinizde tarihi geçmiş bir ilaç veya ilaçlar varsa, bu ilaçları çöpe atmak yerine en yakınınızdaki sağlık kuruluşuna iade etmenizi öneriyoruz.
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
Son kullanma tarihi geçen güneş kremini makası keskinleştirmek için kullanabilirsiniz. Bu numara için, güneş kremini bir bezle makasın yapışkan bıçaklarına sürtebilir ve tüm kirlerden kurtulabilirsiniz. Güneş kremi oksidasyonun etkileriyle mücadelede etkilidir. Bu nedenle gümüş objelerinizde kullanabilirsiniz.
Güneş kremlerinin son kullanma tarihi geçtiğinde oksitlenerek bozuluyorlar. Güneş koruyucuların içeriğindeki oksibenzon, avobenzon ve homosalat gibi bileşenler, özellikle kimyasal filtreli güneş kremlerinde oksitlenerek etkisini kaybediyor. Kısaca güneş kremi artık cildini güneşten korumuyor.
Tarihi geçmiş güneş kremlerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şekerel, şu uyarılarda bulundu: "Tarihi geçmiş ya da bozulmuş güneş kremlerinin kullanılması durumunda ortaya çıkan ve bozulmuş kimyasal yapının yol açtığı tahrişten ileri gelen irritatif kontakt dermatit var.
Açılmadığı sürece yaklaşık üç yıl dayanır. Açılan ve uzun zaman kullanılmayan malzemelerin üst yüzeyinde yağ tabakası oluşabilir ve kötü kokmaya başlar. Tüp içinde bulunan nemlendirici kremler, havayla temas etmediği için daha uzun ömürlüdür. Asla bir önceki yazdan kalan güneş kreminizi kullanmayın.
Bir-bir buçuk yıl içinde son kullanma tarihleri geçebilen ürünler de genellikle ten makyajında kullanılan likit ürünler. Fondöten, kapatıcı, güneş kremi ve kaş jellerinin ömürleri 12 ay ile 18 ay arasında değişiyor.
- Bebeklerin ve küçük çocukların pişiklerinde - 1. ve 2. derece yanıklarda / güneş yanıklarında - Çizik ve kesik gibi yüzeysel deri lezyonlarında - Emziren annelerde meme başı çatlaklarının bakımı ve korunmasında - Kurumuş, çatlamış, yarılmış derinin bakımı ve korunmasında [yaşlı kimselerin derisi dahil ] kullanılır.
Tekli doz ise açılıp kullanıldıktan sonra atılmalıdır. Sişe veya kutunun üzerinde belirtilen son kullanma tarihini geçmiş ise kullanmayın. Bepanthol®Eye Göz Damlası koruyucu içerir mi?
Son kullanma tarihi ilacın neresinde yazar? Son kullanma tarihini ilaç ambalajında veya etiketinde bulabilirsiniz. Son kullanma tarihi şu şekillerde yazıyor olabilir: *S.K.T.
Renk, kıvam ve kokusunda değişiklik gördüğünüz ürünleri kullanmayın. Açılmamış ve uygun şekilde saklanmış güneş koruyucuları son kullanma tarihine kadar kullanabilirsiniz. Ürün açılmışsa 1 yıl içinde kullanmaya özen gösterin.
Dermatolog Shari Marchbein, güneş kremlerinin son kullanma tarihinin geçtiğini ve bu durumda kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Son kullanma tarihi geçmiş güneş kremleri, koruma özelliklerini kaybeder ve cilt hasarı riskini artırır.
Çoğu güneş kreminin kutusunun üzerinde, paketi açılmadığı takdirde geçerli son kullanma tarihi yazmaktadır. Paketi açılmış güneş kremleri, açık hava ile temas ettiğinden bozulma süreleri kısalır. Güneş kremlerinin kullanım süresinin dokuz ila on iki ay ile kısıtlanması önerilir.
Özellikle sıcak kış günlerinde ilaç gibi gelecek olan soğuk kozmetikler, buzdolabının kapak bölümünde rahatlıkla saklanabilir. Sıfır derece ürünler için idealdir. Hiçbir kozmetik ürünü dondurucu bölgede, -18 derecede saklanmaya uygun değildir, ürünlerin dondurucuya konması ideal formlarını bozabilir.
Kullandığımız çoğu yüz kremi ve yağ, oda sıcaklığında saklanmalı çünkü soğuk, bu ürünlerin yapısını değiştirip katılaşmasına neden olabilir. Ancak her ne koşulda olursa olsun güzellik ürünlerinizi aşırı sıcaktan mutlaka korumanız gerekiyor.
Eğer kapağını hiç açmadıysanız iki yıl içinde tüketmelisiniz. Açılıp kullanıldıysa en fazla altı ay içinde artık kullanıma müsait olmayacak kadar bozulmuştur.
Çoğu medikal otoriteye göre, son kullanma tarihi bir yıl bile geçse ilacın kullanılabileceğini söyler. Bu konuda bazı istisnalar var. Tetracyline (etkisi zamanla azalır), nitrogliserin (nem ve ışıktan etkilenir), insulin, likit antibiotikler gibi bazı ilaçların son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.
Koşar, şu bilgileri verdi: ''İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz.
Ürünlerde tavsiye edilen tüketim tarihi geçtikten sonra tüketmek sağlığa zararlı değildir, renk, görünüş, nem gibi özelliklerini korur. Tüketicilerin etiket okuyuculuğu gelişmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri