Kabak tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir. Kabak tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Kabak tohumu ekim derinliği 2,5-5 cm , sıralar üzeri mesafe 50-80 cm ,sıralar arası 100-105 cm arasındadır.
Önerilen: Bahçe yetiştiriciliğine uygun. Ekim: Tohumlar iç mekânda Nisan ayından itibaren, dış mekânda ise son donlardan sonra toprak ısınmaya başlayınca ekilir. Çimlenme: Kabak dikiminden önce toprağınızı hazırlayın. Kabak, gübresi bol, nem tutumu yüksek kaliteli bahçe toprağı sever.
Suda ya da nemlendirilerek bekletilmiş tohumlar torf karışımlı toprakta çimlendirme yapılabilir. Toprağın ısısının 10 derece altında olmaması gerekir ortalama 20 derece sıcaklık yeterlidir. Ekilen tohumların üzeri ince bir tabaka toprakla örtülür, nemlendirilir ve streç sararak sera etkisi verilir.
Yazlık kabak çeşitleri 60-80 cm sıra arası 50-60 cm sıra üzeri olacak şekilde her ocakta 2-4 tohum olacak şekilde ekilir. Kabak tohumları toprağın karakterine ve tav durumuna göre 3-5 cm derinliğe dikilmelidir. Tohum ekiminden 4-8 gün sonra çimlenme olur ve bitkiler toprak yüzeyine çıkar.
Kabak bitkisi gübreyi çok sever. O yüzden çiftlik gübresi de kullanılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kabakta Sulama
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk, sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Uygun ortamda yetiştirilen yazlık kabak fideleri, 60-80 cm sıra arası ve 50-60 cm sıra üzeri mesafe korunarak ocaklara dikiliyor. Eğer tohumla yetiştiricilik yapılacaksa 60-80 cm sıra üzeri aralıkla tohum ekiliyor. Her ocağa 2-4 adet tohum verilmesi yeterli oluyor. Yazlık kabaklar, tekli masura şeklinde yetiştiriliyor.
Kabak yetiştirmek bahçelerde en zahmetsiz olan sebze çeşitlerindendir. Bol su ve gübreyi severler.
Kabak çeşitleri toprak isteği olarak seçici değildir fakat yine de kumlu ve çok ağır toprakları sevmezler. Minerallerce zengin olan, organik, derin, su tutan ve geçirgenlik oranı yüksek olan toprakları severler. Bu şartlar sağlandığında tohumlardan en iyi mahsuller alınır.
Kabak kış aylarında da yetiştirilen bir sebze konumundadır.
Gölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Gölgeli yerlerde bitki hem narin bir yapı kazanır hemde bitki üzerinde dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır, verim düşer. Kabaklarda vegetasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür.
Kabak tohumu ekimi için genellikle İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları tavsiye edilir.
Tohum çimlenmesi ve gelişmesi için iyi bir tohum yatağı hazırlanması gerekir. Tohum, için bir önceki yıl üretilen çekirdeğin dolgun, iri taneli ve üzeri deforme olmamış olanı seçilir. Ekime mayıs ayının ilk haftası başlanıp, toprak sıcaklığının 10-12 C olduğu zaman yapılır.
Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Balkabağı ılıman çevre koşullarını seven bir meyve olduğundan dolayı balkabağı tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisinde bulunan aylarda olması tavsiye edilir. Balkabağı tohumunun ekimi toprağın 2.5- 5 cm derinine ve tohumlar arası mesafe 100 cm olacak şekilde olmalıdır.
Kabak tohumu ekim derinliği 2,5-5 cm , sıralar üzeri mesafe 50-80 cm ,sıralar arası 100-105 cm arasındadır. Kabak fidesi kullanılacaksa kabak fidesi ekim aralıkları, kabak tohum ekim aralıkları ile aynı olabilir.
Ankete katılan çiftçilerin yaklaşık %50'si en yaygın üretim sorununun çürüme olduğunu belirtmiştir. Üreticilerin %60'ı kabak meyvelerinde çürümeye neden olan faktörün yabancı otlar olduğunu ifade etmiştir. Bölgedeki yaygın yabancı otlardan demir dikeni (Tribulus terrestris L.) ve domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.
Farklı renk ve türlerde yetiştirdiğiniz süs kabakları ile bu yaz herkesin gözü bahçenizde olacak, yeter ki siz hasattan birazını komşularınızla paylaşın. Tohumları 10–14 gün arasında filizlenmeye başlar, meyveleri 10-13 cm ulaştıkça toplayabilirsiniz. Bol güneş alan, verimli topraklarda en iyi sonucu verirler.
Kilo vermek isteyenlerin favorisi olan kabağın glisemik indeksi çok düşüktür, az kalorilidir, neredeyse hiç yağ içermez, bünyesinde %95 gibi yüksek oranda su bulundurur ve lif bakımından zengin oluşu ile tok tutar.
Sulamayla birlikte 10-15 kg/da amonyum nitrat gübresi verilir. İlk sulamadan 2-3 hafta sonra 2. sulama yapılır.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır. Bunlar da sera ile yetiştirilen kabaklardır.
Düzce'de, yetiştiği humuslu toprak nedeniyle farklı bir aromaya sahip olan balkabağının ünü, kent sınırlarını aştı. Lezzetiyle diğer kabaklara fark atan Düzce'nin meşhur bal kabağı sadece yetiştiği bölgede değil Türkiye'nin hemen hemen her yerinden yoğun ilgi görüyor.
Bu tarif için 2. bir yöntem; küp küp doğradığımız kabaklarımızı uygun bir kap içerisine alalım. Üzerine kabuğunu soyarak doğradığımız domatesi ilave ederek kaşık yardımı ile karıştıralım. Daha sonra kabaklarımızı buzdolabı poşetlerine paylaştırarak yine havasını alalım ve ağzını kapatalım.
Sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir. Sebze olarak tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri