Tarlanıza yapacağınız her yapının (ev, depo, bağ evi, prefabrik ev, kümes, ahır) tarlanın parsel bitiminden 5 metre, yoldan 10 metre uzaklıkta inşa edilmesi gerekir. Tarlaya herhangi bir yapı inşa edebilmeniz için tarlanın imar durumunun olumlu olması zorunludur.
İmar Kanunu, tarlaların üstüne normal şartlarda imar olmadığı için inşaata müsaade etmiyor. Mücavir alan ya da belediye sınırları içinde olması şartı ile bu alanlar için imar izni ve yapı ruhsatı alarak ihtiyaca yönelik ev, bağ evi, müştemilat vb. yapmak mümkündür.
Tarlaya Ev Yapma İzni Nereden Alınır? Tarlaya ev yapmak için tarlanın yer aldığı belediyeye başvurmanız gerekir. İmar izni için belediyeden bilgi alabiliriniz. Aynı zamanda arsanın belediye tarafından sorgulanması gerekiyor.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Arazi kullanım plânlarında, tarımsal amaçlı kullanım için ayrılmış arazilerde, izinsiz yapılan bütün yapılar yıkılır ve temizlenir. Arazinin yeniden eski haline gelmesi için yapılan masraflar sorumlulardan tahsil edilir.
İlgili 38 soru bulundu
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmekte olup, bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Tarlanın yola cephesi olması ve yapılacak her türlü yapının (örneğin, prefabrik ev, ahır, depo, kümes vb.) parsel bitiminden beş metre, yoldan ise 10 metre uzakta olması gerekmektedir.
Bir tarlanız varsa ev yapabilmeniz için arsanızın en az 5 bin metrekare olması gerekir. Diğer şartları da karşılıyorsanız ev yapma sürecinizde yasal sorunlar yaşamazsınız.
İlgili kanun ve yönetmeliklere göre, tarlaya yüzde 5 oranında inşaat yapılabiliyor. Belirtilen arsa üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5'i üzerinde yapılaşma izni verilecek. Bu sınır dışında inşa edilen yapılar kaçak olarak belirleniyor.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
Yazıda da belirtildiği üzere eğer ki tarlanız 5 bin metrekareden büyük ise o zaman %5'ini geçmeyecek şekilde yapı inşa etmek mümkündür. 5050 metrekare bir alan için kişiler 50 metrekare inşaat yapma hakkına sahiptir.
Tarımsal arazinin imara açılabilmesi için öncelikle tarla arsa cins değişikliğinin yapılması gerekmektedir. Tarla arsa cins değişikliği için öncelikle tarlanın: 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
İster Zeytinlik, ister bağ bahçe hangisi olursa olsun bu tarz araziler tarla niteliğindedir. Tarla zaten tabir olarak da imarı olmayan toprak parçası anlamında kullanılmaktadır. Ve bu arsalara konut projeleri yapılamamaktadır.
Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyetinin olması gerekir. 4) Yapılmak istenen bağ evi, tarlanın tamamının %5'ini geçmemelidir ve yapılmak istenen bağ evi en fazla 250 metrekare olabilir.
Kırsal alan imar yapı ve yönetmeliklerine göre, köy yerleşim alanlarında ev yapmak için, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturan şahıslar başvuruda bulunabilir. İlçe Özel İdaresi'ne başvurusu yapılan köyde ev inşaatları için gerekli belgeler; Yapı izin dilekçesi. Tapu belgesi.
Bungalov tarzı evler bu arazilere yapılabilen küçük ama kullanışlı yapılardır. Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor.Aksi takdirde verilen yüzde 5 lik dilimi üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Yasal Açıdan Konteyner Ev Yapımı
İmarsız arsaya konteyner ev yapmak yasal açıdan uygun değildir. İmar planı bulunmayan, tarım arazisi veya ormanlık alanlar gibi yerlerde yapılan yapılar yasa dışı olarak kabul edilir.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri