Tarmar, karışık ve dağınık anlamına gelirken, tarumar etmek, karışıklık çıkarmak, dağıtmak ve bozmak demektir.
Tarumar Etmek Ne Anlama Gelir? Bir şekilde bir kişiyi yahut bir yeri dağınık hale getirmek ya da kişiyi duygusal anlamda sarsmaktır.
Tara isminin anlamı: 1. Yıldız. 2. Sahur zamanı doğan çocuk.
Külliyat, bir yazar ya da şairin tüm eserlerini bir araya toplayan dizi. Bazen tüm eserler tek bir kitap halinde yayımlanmış da olabilir. Bazı Batılı dillerde aynı anlamdaki Latince opera omnia (bütün eserler) kavramı kullanılır.
Eski Türkçede ''talamak'' fiili, bir yeri işgal etmek ya da her yeri dağıtmak manasında kullanılır. Bu fiilin isim hali olan talan ise yağma demektir. Yağmanın hırsızlıktan en önemli farklı, genellikle geniş kitleler tarafından, önceden planlanarak yapılıyor olmasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Uçma, uçuş: “Kuşların tayarânı.” O sanki dâima tayarâna mahkûm bir mürg-ı serserî idi (Hüseyin C. Yalçın). 2. Uçup havaya karışma: Bütün revâyih-i nûşîni eyledi tayaran (Cenap Şahâbeddin).
i. (Fars. pāçіle'den göçüşme ile çāpіle > çapula) Karadeniz bölgesinde giyilen, burnu hafifçe yukarıya kalkık, ön kısmı tasma vâri kapalı, arkasında çekecek bir dili bulunan, altı demir çivi kabaralı, çok hafif ökçesi olan bir erkek ayakkabısı: Yalın ayağında çapula ile / Geride bırakır deli poyrazı (Ali Çamiç).
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "beynelmilel" kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup "uluslararası" anlamına gelir. Bu kelime, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, işbirliğini veya olayları ifade etmek için kullanılır.
Özellikle edebi eserlerde çok sık karşılaşılan bir sözcüktür. Peki, münzevi ne demek? TDK'ya göre münzevilik kelimesinin anlamı nedir? Münzevi kelimesine Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, 'İnsanlardan kaçan ve tek başına yaşamayı tercih eden kişiler' olarak tabir edilmektedir.
Sarf sözcüğü bir ürünü satın almak ya da bir hizmetten faydalanmak için para harcamak demektir. Kelime mecazen bitirmek, noktalamak, tüketmek anlamına da gelir.
[2] Şan, şöhret, ün, tanınma.
i. (< dahra < Fars. dāhre) Enli yüzlü eğri budama bıçağı: Kesimde ve devirme işlerinde motorlu testere, tilki kuyruğu testeresi, yaylı testere, balta, tahra, kama…
). koşa (V) “Mutlu ol anlamında bir deyim: Koşa yaşa!” (*Ayaş-Ank. ). [→ koşa karımak “beraberce yaşlanmak” (*Ayaş-Ank.)].
Riâyetkâr olma durumu, saygı gösterme, saygı.
Bertaraf etmek kelimesinin sözlük anlamı bir şeyi başka bir tarafa itmektir. Bu kelime aynı zamanda, ortadan kaldırmak ve zarar veremeyecek duruma getirmek manasına gelir.
Tahribat yıkıp bozmak ve harap etmek anlamları ile kullanılan bir kelimedir.
Vekil kelimesinden türetilmiş olan mütevekkil sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Vekil, aracı ve yetkili manasına gelirken mütevekkil de başka birini kendisi için vekil olarak atayan kimse demektir.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
İnziva, kişinin insan içine çıkmadan, topluma karışmama isteğiyle bulunduğu ortamı terk edip tek başına yaşaması anlamına gelmektedir. Bunun, kişiye bir başkası tarafından yaptırılması ise tecrittir.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Minel son zamanların en popüler ve en beğeni toplayan isimlerinden biridir. Anlamı ise 'cennetteki inci tanesi' şeklinde geçmektedir. Bu derin ve etkileyici anlamı nedeniyle pek çok ebeveyn yeni doğan kız çocukları için isim olarak kullanmaktadır.
Bilinmek istenirken mahkeme kelimesi ile aynı kökten gelen muhakeme sayesinde eldeki bilgiler doğrultusunda düşünüp yansız olarak karar verilir. Muhakeme aynı zamanda iddialar yürüterek sonuçlar elde etmek amacıyla kullanılan bir düşünme yöntemi olarak da açıklanır.
sıf. ve i. Bugünden yarına muhtaç, fakir, hiçbir varlığı olmayan (kimse), çok fakir: Her şahsı harîm-i Hakk'a mahrem mi sanırsın / Her tâc giyen çulsuzu Edhem mi sanırsın (Ziyâ Paşa'dan). Senin gibi bir çulsuza borçlu kalmak ister mi? (Sait Fâik).
TDK'ya göre Çolpa iki anlamda kullanılmaktadır. Bunların ilki “ Ayağı sakat olan. “ Anlamına gelmektedir. Diğeri ise “Beceriksiz, eli işe yakışmayan, acemi” anlamındadır. Bu kullanım için TDK Ahmet Hamdi Tampınar'dan şu örneği vermektedir; "Hareketleri çolpa, dikkati dağınık, tepkileri geç ve kesikti."
Calip TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Celp eden, çeken, çekici.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri