Taş diğer mesken malzemelerine göre daha uzun ömürlüdür. Taş malzeme olarak kalker ya da volkanik kayaçlar kullanılır. Evlerin yapılış biçimi bölgeden bölgeye farklılık gösterir.
B) Yöresine göre farklı kayaçlardan yapılabilir. Yukarıda da açıkladığımız gibi, Kalker, bazalt, andezit ve benzeri kayaçlardan yapılabilir.
Bu evler ormandan elde edilen malzeme ile yapılmışlardır. Çoğunlukla taş bir temel üzerinde yükselen ve genellikle ahır olarak kullanılan zemin kat ile bunun üzerindeki oturma katından oluşur. Bu meskenler, eskiden beri daha çok ülkemizin Karadeniz bölgesinde yaygındır.
Yığma taş duvar üzerinde yükselen düşey katlı yapı kitlesiyle, sokak cephesini hareketlendiren evler; derin eyvanlı, damlı görünümleriyle, bölgesel konut mimarisinin yapı geleneğini sürdürürler.
Taş meskenler, en fazla Akdeniz Havzası'nda bulunan ülkelerde bulunur. Özellikle kalker, granit, bazalt, andezit gibi kayaçların fazla olduğu yerlerde bu meskenlere daha çok rastlanır. Bu kayaçlar; çimento, çamur gibi farklı malzemelerle de karıştırılarak mesken yapılabilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Akdeniz ülkelerinde tercih edilen TAŞ EVLER ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın. Karadeniz ve İç Anadolu bölgesinde ise daha altı taş üstü ahşap evler bulunuyor.
Taş evler Ege ve Akdeniz bölgelerimizde bulunur. Ege ve Akdeniz'de Taş Evlerin Bulunma Sebebi Nedir? Bu yerlerin ikliminden ötürü bu evler Akdeniz ve Ege bölgesinde bulunr. Biliyoruz ki Ege ve Akdeniz'in iklimi hem sıcak hem de nemli.
Taştan yapılan evlerin 300 yıla kadar ömrü olur.
Taş evler, çoğu zaman çok pahalıdır. Fiyatlar, evin büyüklüğü, taşların cinsi ve işlemelerin kalitesine göre değişebilir.
Konutların taş olarak yapılması yaz aylarında özlediğimiz serinlik hissini verirken kışın ise yapının daha sıcak olmasını sağlar. Soğuk, kar, yağmur ve sıcak gibi çevresel ve doğal pek çok faktöre karşı taş en doğru ve önemli seçimdir.
Tapuda mesken, konut tapusu anlamında kullanılır. Meskenin kelime anlamı ikamet edilen yer, ikametgah ve konuttur.
Meskenler; doğal barınaklar, göçebe sığınaklar, ahşap meskenler, toprak meskenler, kerpiç meskenler, tuğla konutlar olmak üzere gruplandırılır. Doğada hazır olarak bulunan barınaklardır. Çok eskiden beri mağaralar ve ağaç kavukları doğal mesken grubuna girer.
Kerpiç, daha çok köy evlerinin yapımında kullanılır. Hem iktisadi bakımdan ucuz, hem de kışın sıcak tuttuğu için tercih edilir. Bir çeşit pişirilmemiş tuğla gibidir.
Taş Evler: Bu tip evler etrafta taş malzemenin çok olduğu Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerimizde görülür. Taş diğer mesken malzemelerine göre daha uzun ömürlüdür. Taş malzeme olarak kalker ya da volkanik kayaçlar kullanılır. Evlerin yapılış biçimi bölgeden bölgeye farklılık gösterir.
Taş Yapılar; dayanıklı, uzun ömürlü, sağlıklı, doğaya uyumlu, nefes alabilen, hiçbir zararlı kimyasal içermeyen, kirli havayı filtreleyen, deprem-sel-yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı, yüzyıllarca ayakta kalabilen yapılardır. Bu sebeple TAŞ EVLER tercih edilmektedir.
Kerpiç evler, kullanılan malzemeden dolayı oldukça dayanıksızdır. Çok şiddetli rüzgara bile dayanamayan bu yapılar depremlerde oldukça dayanıksız olacaklardır.
Dolayısıyla dış duvarları örerken iç alandaki net kullanım alanını da hesap etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca duvarları yaparken elektrik ve su tesisatı için bir boşluk bırakmanız gerektiğiniz de belirtmeden geçmeyelim. Bu noktada, gerekli yerlere kolonlar da yerleştirebilirsiniz.
Kışın çok kolay ısınabilen taş ev modelleri yazın da serin kalarak pek çok müşteri tarafından tercih edilmektedir. Isı konusunda sağladığı kolaylıklar sebebiyle iki katlı taş ev modeli de inşa edilebilmektedir. Taş ev ısı yalıtımı konusunda kullanıcılarını üzmeyen kullanımı en elverişli ev tiplerindendir.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Betonarme Yapıların Bina Ömrü Ne Kadardır? Yapıların arasında tercihi yüksek olan betonarme yapıların ömürleri oldukça yüksektir. Sağlam ve kaliteli malzemeler ile yapılan yapıların ömürleri en az 45 ile 50 yıl arası belirlenmiştir. Belirlenen bu ömür, deprem sel gibi felaketler dışında tutulmuştur.
Peki bu yapılar ortalama kaç yıl dayanıyor? Çelik evler ortalama 40 ile 60 yıl arasında bir ömre sahiptir. Bu kullanım süresi aslına bakarsanız tamamıyla sizin elinizdedir. Çelik evinizin bakımlarını aksatmaz ve iyi bir şekilde evinize bakarsanız kullanım ömrü 90 ile 100 yıla kadar bile uzayabilir.
Uzmanlar bir beton binanın ömrünün en fazla 50 yıl olabileceğini söyler. Günümüzde ise 25 yılı aşkın binalar, sağlamlık açısından riskli kabul edilir.
Taş evler: Özellikle Akdeniz ülkelerinde yaygındır.
Taş evler Akdeniz İkliminde görülür. Bunun nedeni ağacın yetersiz olmasıdır.Evi sıcaktan ve soğuktan korumaktır. Akdeniz İklimi ; - Yazlar sıcak ve kurak,kışlar ılıktır.
İzmir'in Foça ilçesinde bölgede çıkarılan taşlarla yapılan ve yöresel mimarinin yaşayan örnekleri olan taş evler, ilçenin simgesi olarak yıllardır ayakta kalmaya devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri