(ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. aṣfar “sarı”dan taṣfіr) Sarartma, sarıya boyama. (ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. ṣafіr “ıslık”tan taṣfіr) Islik çalma.
İşte doğru yazımı... Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının tasfir olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı tasvir olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de tasvir kelimesi doğru yazım biçimidir.
İlk Anlamı: Bir şeyi gözünde canlandırmak, resmetmek. Örneğin roman ve öykülerde yapılan doğa betimlemelerinin tamamı birer tasvirdir. Tasvir yapan yazarın amacı, olayın geçtiği yerleri okurun gözünde canlandırmaktır. İkinci Anlamı: Bir kişinin ya da nesnenin resmini yapmak.
Betimleme veya tasvir, kelimelerle resim çizme sanatıdır. Betimlemede amaç, anlatılan varlık ya da nesneyi okuyucunun hayalinde canlandırabilmesini sağlamaktır. Betimleme yapılırken anlatılan varlık ya da nesnenin tüm özellikleri ayrıntılı bir biçimde okuyucuya aktarılır.
Bütün bu edebi eserlerde ortaya konan kişiliklerin büyük bir kısmı, değişen, dönüşen ve yeni bir varoluşa doğru evrilen bireyler olarak sunulmak yerine, genellikle romanın başından sonuna kadar değişmeden kalan ve nitelik açısından hiçbir gelişme göstermeyen tiplemeler ya da durağan kişiler olarak tasvir edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Savaşta yapılan çarpışmalardan her biri. Güçlü tartışma.
Sözlükte “bir şeyi bir yana doğru eğmek, o şeye yönelmek, bir şeyi kesmek” anlamlarındaki savr kökünden türeyen tasvîr “bir şeye biçim vermek, resmini yapmak, bir şeyi ince ayrıntılarıyla anlatmak” demektir.
Türk Dil Kurumu dahilinde bu sözcük betimleme ya da betimlemek kelimeleri dahilinde karşılık bulur. Betimlemek ise görsel açıdan belli bir olayın etrafındaki görselleri anlatmaktır. Sadece çevredeki olaylar değil aynı zamanda tek bir cismi de yine anlatmak için kullanılır.
Muhal ve müstahil sözcükleri aynı kökten (h-v-l) eş anlamlı kelimeler olup ‚sözün bir karşılığı olmaması, bir şeye denk gelmemesi‛ demektir. ‚Mustakîm‛ kelimesi, ‚karşılığı olan bir söz‛ anlamında muhalin zıddıdır.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'tasvir'dir.
Özellikle canlı varlıkların, doğanın ve binaların resimleri gibi. Burada bir model üzerine benzetmece sanatları söz konusudur. Tasvir sözcüğü günümüzde de kullanılır. Örneğin, Türk tasvir sanatlarının en seçkin türlerinden biri olan Karagöz'deki deriden kesilmiş, boyanmış figürlere, tasvir denir.
(ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. aṣfar “sarı”dan taṣfіr) Sarartma, sarıya boyama.
TASVİR ETMEK KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Onun hayatını tasvir eden bir kitap elime geçti.
Bir şeye sûret vermek, şekillendirmek. Kelime olarak sa-ve-ra kökünden tef'îl kalıbında mastardır. Rahimlerde dilediği gibi sizi şekillendiren O'dur" (Âl-i İmrân, 3/6) ayetinde anlatılan tasvir budur.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Bu anlamda mücerred, “dünya ve âhiret kaygısını bir yana bırakıp Allah'a gönül veren ve sadece O'na bağlanan derviş” demektir.
eleştirici bir anlatımı olan şiir. yeni edebiyatta yergi, divan edebiyatında hiciv, taşlama olarak bilinir.
Dönüt, birine olumlu ya da olumsuz olarak geri dönüş yapmaktır. Birinin sadece sorusuna değil, projesine, önerisine ve teklifine karşı da dönüt yapılabilir.
Musiki, sesin biçim ve anlamlı titreşimler kazanmış halidir.
Soyut, varlığı duyu organları algılanamayan, somut karşıtı. Soyut sanat, biçimler ve renklerin, temsili olmayan veya öznel kullanımı ile yapılan sanat.
Bu görüş uyarınca, İslam dini realist tarzda tasvirleri yasaklamakta, soyut formları önermektedir. Söz konusu fikri kabul eden araştırmacılara göre, minyatür sanatının İslam dünyasında itibar görmüş olması bu yasaktan dolayıdır. Ancak Kur'an-ı Kerimde, tasvir yasağı ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.
Bir durumun tasvip edilmesi, toplumun genel kurallarına, mantığına veya mevcut koşullarına uyum sağlaması anlamını da taşır. Tasvip etmek ifadesinin cümle içinde kullanımı da şu şekildedir; Onların sana olan davranışlarını hiç mi hiç tasvip etmiyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri