Taşköprü, toplum ve kültür özellikleri bakımından Türk-İslam kültürünün egemen olduğu tipik bir Anadolu ilçesidir. İlçenin, özellikle "kuyu kebabı" meşhurdur.
En meşhur yemekleri arasında kuyu kebabı, keşkek, ekşili bulgur, etli ya da pastırmalı ekmek, çekme helva, banduma, burmalı çörek, ekşili pilav, simit tiriti bulunuyor.
Kastamonu'nun en meşhur ürünü ise Taşköprü sarımsağı olarak bilinmektedir.
Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Şehrin simgesi haline gelen pek çok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazma, sini bezi, ala eriği hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirde özellikle kadınların yaptığı el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Evliyalar şehri olarak da bilinen Kastamonu Anadolu'daki en eski şehirlerden biridir, antik çağ ve Türk-İslâm dönemine ait birçok tarihi eser vardır. Kastamonu Kalesi, Atabey Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, Yanık Sultan Türbesi, Nasrullah Camii, saat kulesi ve buna benzer birçok tarihi eser mevcuttur.
Ilgaz Dağları Milli Parkı ve Kayak Merkezi ile Türkiye'de kış turizminin dikkat çeken adreslerinden biri haline gelmiş olan Kastamonu, her yıl kış aylarında pek çok kayak tutkununu ağırlıyor. Bu bölge sadece kışın değil, yılın her döneminde büyüleyici manzaralar sunuyor.
Düşünmemiş olanlar için söylemeliyiz ki Kastamonu deyince aklınıza, plajları ve koyları, dağları ve milli parkları, kanyonları ve mağaraları, müzeleri ve ören yerleri, tarihi konakları, yaylaları, hatta kış turizmi için kayak merkezi gelmeli.
Kastamonu Çekme Helvası
Kastamonu'ya özgü bir tatlı olanKastamonu Çekme Helva yapılırkenönce helvanın meyanesi hazırlanır.
Halk arasında Kastamonu Ayısı olarak adlandırılan bu Boz Ayılar genellikle dağlık alanlarda ve dere kenarlarında yaşarlar. Bu bölgede bulunan Ayılar genellikle 300 kg ağırlığında ve 2-2,5 metre boyundadır. Yapılan koruma çalışmaları neticesinde Kastamonu'da Ayıların doğal yaşam alanları koruma altına alınmıştır.
Taşköprü'de üretilen tarımsal ürünlerin arasında en meşhur olanı sarımsaktır. Çiftçiler dünyaca ünlü bu sarımsağa "beyaz altın" derler. Yıllık üretimi 18 000 ton civarındadır. Her yıl eylül ayı başında Taşköprü Belediyesi tarafından "Uluslararası Taşköprü Sarımsak ve Kültür Festivali" düzenlenir.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
Kastamonu'nun Karadeniz kıyısında yer alan Abana ilçesi, tarihi dokusu ve eşsiz doğasıyla dikkat çeker. Bu güzel ilçe, özellikle yaz aylarında deniz ve güneş tutkunlarına ev sahipliği yapar. Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı bu bölgede, tarihi yapılardan doğal güzelliklere kadar birçok keşfe değer nokta bulunur.
Cide'ye doğru yol aldığınızda denize girilebilecek pek çok yer ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle limanın dibindeki Kasaba Plajı, Nasuh ve Memiş Plajları, Kastamonu'nun en güzel plajları arasında sayılıyor. Konforlu bir konaklama için, Kastamonu otelleri seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresinde yurt tuttuğu gibi, Alpı, Alpağut, Dânişmendli, Kıpçak,Karluk, Çiğil, Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu'ya yerleşmişlerdir.
Toplam nüfusu 375.592 olan ilin yüzölçümü, 13.108 km²dir. Merkez en kalabalık ilçeyken, Ağlı nüfusu en düşük olanıdır. Toprak genişliği göz önüne alındığında Merkez ilçesi en büyük, Abana ise en küçük ilçedir.
Eski bir yerleşim alanı olduğu bilinen Kastamonu yöresi MÖ.18.yy.da Gas'ların yurdu olmuş, zamanla Hititler, Firigler, Kimmerler, Lidyalı'lar, Pers'ler, Pontuslular, Romalılar ve Bizanslıların yönetimine geçmiştir.
Kışlar soğuk ve yağışlı, Yazlar sıcak ve kurak geçer. İlkbahar ve sonbahar en çok yağışın düştüğü aylardır. Yükselti farkı sebebiyle yüksek kesimlerdeki köylerde kar kalınlığı 1-1,5 metreyi aşabilmektedir.
Kastamonu'da kış dönemindeki düşük sıcaklıklar, kuzeyden gelen hava akımlarıyla durgun hava kütleleri oluşturmaktadır. Batıdan ve güneyden gelen hava akımlarıyla içinde de düşük sıcaklıklara rastlanmasına karşın, bunlar genellikle daha sıcaktır. Merkez ilçede yıllık sıcaklık ortalaması 9,8°C' dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri