Çiğ etler ve pişmiş et yemekleri buzdolabında ayrı raflarda saklanmalıdır. Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Buzdolabında saklanan çiğ tavuk 1 veya 2 gün içinde tüketilmelidir, pişmiş tavuk ise 3-4 gün bozulmadan durabilir. Buzlukta saklanan pişmiş tavuk 4 ay boyunca güvenle yenecek halde durabilirken çiğ tavuk 1 yıla kadar dayanabilir.
Eğer hemen tüketmeyecekseniz en doğru saklama koşullarını dikkate almanız gerekir. Tavuk eti için saklama koşulları şöyledir; Pişmiş tavuğu buzdolabında en fazla 3 veya 4 gün muhafaza edebilirsiniz. Pişmemiş tavuğu buzdolabında en fazla 1 veya 2 gün tutabilirsiniz.
Pişmiş tavuk 3-4 gün saklanabilir. Ancak pişmiş tavuk etini dolapta saklamak istiyorsanız beraber piştiği diğer malzemelerle muhakkak ayırmalı, aynı kapta dolaba koymamalısınız. Eğer tavuğu tek olarak pişirmişseniz dolapta en fazla 3-4 gün saklamalısınız.
Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir. Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak Tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Etler hemen tüketilmeyecekse bir seferde kullanılacak miktarlarda kaplar içine konularak buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 6 ay süre ile dondurularak saklanabilir. Donmuş ürünler açıkta değil, buzdolabında çözdürülmelidir. Donmuş bir ürün çözdürüldükten sonra, kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Tavuk zehirlenmesi, bazı bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi ile gerçekleşir. Mide ağrısı, ishal ve kusma tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Buzluktan çıkardığınız tavuğu buzdolabı rafında 5 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bu yöntem tavuğun tadını muhafaza ederken bakterin üremesini de engeller. Tavuğu buzdolabına koyduktan sonra 2-3 gün içinde tüketebilirsiniz.
Tavuk ne kadar besleyici bir ürün olsa da doğru muhafaza edilmediği takdirde bozulabilir. Çünkü tavuk eti yüksek oranda protein içerdiği için uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerekir. Eğer uygun koşullarda muhafaza edilmezse hızla bozulabilir.
Koku testi çiğ tavukta olduğu gibi pişmiş tavukta da işe yarayabilir, fakat bazen baharat ve diğer çeşniler kokuyu maskeleyebilir ve ayırt etmek zorlaşır. Eğer tavuk çürük yumurta veya sülfür gibi kokuyorsa bozulmuş demektir.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Taze çiğ tavuk pembe, etimsi bir renge sahip olur. Bozuldukça rengi solar. Eğer tavuğun rengi matlaşmaya başladıysa bozulmadan bir an önce pişirmelisiniz. Eğer tavuk etinin rengi gri renge büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız.
Kastetiğiniz piliç eti kokusundan farklı kötü bir koku ise tüketmemelisiniz. Taze olarak satın aldığınız piliç etini, etiketinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabının (0-4 derece) gözünde muhafaza edebilirsiniz.
1 - Kokusu : Pişmiş tavuk etinde baharatlar kokuyu bastırabilir. Fakat bozuk tavuk eti çürük yumurtayı andırır bir şekilde kokar. Böyle bir koku mevcutsa o tavuk eti bozulmuştur. 2 - Rengi : Bozulmuş tavuk eti pişirildiğinde rengi beyazdan griye doğru değişmeye başlar.
Her gün büyük bir parça tavuk yemek, protein alımınızın büyük bir kısmına katkıda bulunacaktır, bu yüzden dikkatli olun. Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir.
Önceden pişirdiğiniz tavuğu kendi suyu ile beraber fermuarlı saklama poşetine yerleştirirseniz sonrasında kaynayan bir suyun içerisine atarak rahatlıkla ısıtabilirsiniz. İçerisinde su bulunan bir tencerenin üzerine eş boyutta bir tencere koyup içerisine tavuğunuzu alabilirsiniz.
Lezzetli yemeklerin ilk tercihi: Tavuk
İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur. Soğuk yiyemem, ille de ısıtacağım diyenlerdenseniz mutlaka her bölümün eşit ısıya ulaştığına emin olun ve kesinlikle üzerinde duman tutacak kadar ısıtmayın.
Pişmiş tavuk (0-4 derece) buzdolabında 48 saat bekletilebilir. Bu süre içinde de tüketmenizi öneriyoruz.
Gıda Mühendisi Naim Tınaz, tavuğun pişirildiği gün tüketilmesi gerektiğini, aksi takdirde gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyledi.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Muz tüketmek tavuk zehirlenmesine oldukça iyi gelmektedir. Aynı zamanda tavuk zehirlenmesine karşılık olarak potasyum içerdiğinden ötürü muz iyi bir tercih olacaktır. Tavuk zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan bulantı ve kusma gibi belirtileri en az seviyeye indirmek için muz tüketmek doğrudur.
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri