Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
En büyük protein deposu olma niteliğine sahip olan et yerine geçen protein kaynakları çeşitlilik gösterebilmektedir. Örneğin; hindi, tavuk, balık gibi beyaz et, fasulye ve nohut gibi baklagiller, süt, yumurta, yoğurt, kabak çekirdeği, peynir ve badem gibi gıdalar, tam bir protein deposu olması ile bilinmektedir.
Vejetaryen bireyler tüm besin ögelerini uygun miktarda alabilecekleri besin çeşitliliğini sağlamalıdır. Et yerine geçen yumurta, kurubaklagiller, kabuklu meyveler ve yağlı tohumlardan uygun miktarlarda tüketilmelidir. Balık tüketilmediğinde günde 2 porsiyon omega-3 yağları içeren besinler tüketilmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Tüm bu araştırmalar ve bilimsel veriler neticecsinde et yemezsek ölür müyüz endişesine girmemize gerek olmadığını görüyoruz. Yaşamak için ihtiyacımız olan besinleri bitkilerden alabildiğimiz gibi aynı zamanda et ve diğer hayvansal ürünleri tüketmediğimizde bunların sebep olduğu zararlardan da korunabiliriz.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
2. Yumurta: Et olmayan ama besin değeri bakımından et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Diyette köfte mi tavuk mu? Yağ Kısıtlı kalori tüketmek isteyenler için tavuk daha uygun bir seçenektir. Bir porsiyon tavuk, sığır etine kıyasla daha az kalorinin yanı sıra daha az kolesterol ve doymuş yağ içerir.
Ördek - Kaz Eti Çeşitleri
Ördek ve kaz eti beyaz et arasından en lezzetli etlerden biridir. Kaz eti yemek oldukça sağlıklıdır. Kaz ve ördek eti oldukça fazla kolejen içerir bu yüzden deforme olmuş hücreleri iyileştirir ve cilt sağlığı içinde oldukça önemlidir.
Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Kas dokusunun yapı taşıdır. Yağsız kas kütlesi kazanmak isteyenler için, günlük vücut ağırlığının kilogram başına 2,0 gramlık bir protein alımı gerekmektedir.
Sağlıklı vejetaryen diyetinde et yerine örnek protein olarak yumurta, süt, yoğurt, peynir, kefir; bakliyatlardan özellikle yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve soya fasulyesi, sebzelerden mantar, karnabahar ve ıspanak gibi yüksek protein içerikli besinler öne çıkıyor.
Bu yüzden de spor ve diyet yapanlar için oldukça önemli besinlerdir. Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir.
Etin yerini mercimek tam anlamıyla alamaz. Çünkü etteki demir oranı, hiçbir baklagilde bulunmuyor. Et alamayanlar, kurubaklagillerle tahılları bir arada tüketerek protein oranını yükseltebilir.
Hiç et yememeliyiz, et yemek çok zararlıdır. İnsan yavruları bir tavşanı avlamadığına göre etçil olamayız. Et kalın bağırsağınızda çürür. Et yüksek miktarda zararlı doymuş yağ ve kolesterol içerir.
Et ve et ürünü tüketmeyenlerin B12 vitamini eksikliğine aday olduğunu belirten uzmanlar, vejetaryenler ile bu gıdaları yemeyen yaşlıların risk altında olduğunu söylüyor.
Erken Vejetaryen Pisagor'u Selamlayın!
Bilinen ilk hayvan hakları ve vejetaryenizm savunucusu, aynı zamanda kendisini “filozof” ya da “bilgelik aşığı” olarak adlandırılan ilk insan olan ve MÖ 6. yüzyılda yaşayan Büyük Pisagor'du.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri