İlk önce biberler yıkanır, ardından suları süzgeç yardımıyla süzülüp kurulanan biberler fırın ızgarasında orta bölüme dizilir. 65 ile 75 derece arasında fırın kapağını açmadan takibi sürdürülen biberler, büzüşmeye ve rengi matlaşmaya başladıktan sonra fırından çıkarılır.
Acı sivri biber, yeşil biber ve kırmızı biber de tohumlarından ayrıldıktan sonra iyice temizlenmelidir. Suyun altında yıkanan ve tohumları temizlenen biberler ipe dizilerek güneşte ve ya tepsiye dizilerek fırında kurutulabilir.
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
Fırın tepsisine alüminyum folyo serin. Üzerine temiz ve kuru biberleri yerleştirin. Fırını 75 dereceye ayarlayın. Yaklaşık 4-6 saat boyunca biberlerinizi fırında kurutun.
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın ve yaklaşık 4-6 saat boyunca biberlerinizi fırında kurutun. Alüminyum folyo sayesinde biberler sularını bırakmıyor ve közlenmeden ağır ağır kuruyor. Ardından fırından alın ve kuruyan biberlerinizi buzdolabı poşetinde ya da bir kavanozun içerisinde bekleterek saklayın.
İlgili 31 soru bulundu
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Biberlerinizi yıkayıp kuruttuktan sonra üzerine bıçak yardımıyla üzerine delikler açın. Fırın tepsisine dizin ve 200 derecede 15 dakika kadar pişirin. Biberlerinizi kolaylıkla soymak için ise mutlaka kapaklı bir kabın içerisine dizip kapağını kapatın.
Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
Önceden ısıtılmış 100 derece fırında 1-2 saat kadar kontrollü bir biçimde kurutun. Ardından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Eviniz fazla güneş alıyorsa yaz mevsiminde fırınsız da meyve kurutabilirsiniz.
Biberlerin üzerini yağlı kağıt ile kapatın. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 50 dakika pişirin. Yağlı kağıdı alın ve üzeri kızarması için 5 dakika kadar pişirin. Ardından fırından alıp servis edin.
Edirne. Nisan ayında ekimi yapılan biber fideleri, zahmetli bir yetiştirme sürecinin ardından olgunlaştı. Tarladan toplanarak iplere dizilen biberler, üreticiler tarafından özel oluşturulan alanlarda gölgede kurutuluyor.
Biberleri ortadan ikiye kesip iyice yıkayıp içlerine tuz sürüyoruz. 200-250 derece ısınmış fırında 10-15 dakika kızarana dek pişiriyoruz.
Dolmalık biberleri dip kısmından ipe dizip, asarken ağzı aşağı gelecek şekilde asalım. Yine ipe dizerken kıl biberden birer adet bağlarsak dökülme yapmaz biberler sabit kalır. İpe dizilen biberleri balkonda demire yada güneş gören çatı katında gazete ve bez üzerinde kurutabilirsiniz.
Biberleri yıkayıp kurulayın. İçlerini temizleyip yemeklik doğrayın. Tek kullanımlık miktarlarda poşetleyerek derin dondurucuya kaldırın. Özellikle evde kullanabileceğinizden fazla biber varsa bozulmadan bu şekilde dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Dileğimiz kadar biberi yıkayıp peçeteyle kuruluyoruz. Ardından tepsiye gelişigüzel dizip önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına veriyoruz. Yarım saat pişiriyoruz. Çıkardıktan sonra hafif tuzluyoruz.
Öncelikle kırmızı biberlerimizi baş kısımlarını kesip içlerini temizliyoruz ve kare şeklinde doğruyoruz. Geniş bir tencereyi ocağa koyup azıcık ısıtıp yağ, tuz ve sirkeyi koyup hafif kaynamaya başlayınca biberleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Kapağını kapatıp orta ateşte yaklaşık 10-15 dakika pişiriyoruz.
Biberleri ayıklayıp bit tavada kızartıyouz . Benim tavam küçük olduğu için iki tava kullandım, daha sonra tuz ve domatesle biraz alazlıyoruz, altını kapatıp soğuyunca buzluğa koyuyoruz . Bereketi üstünde olsun afiyet olsun.
Dondurucudan çıkartılan biberleri hiç bekletmeden kızgın yağa atıp, orta ateş üzerinde pişirin. Biberleri kızgın yağa attıktan sonra mutlaka kapağını kapatın ki etrafa yağ sıçramasın. Buzluktan çıkan biberleri bekletmeden kızarttığınızda biberin rengi yeşil olarak kalır ve lezzetinde bir kayıp olmaz.
Tam da bu noktada "Biber ne kadar sürede kızarır?" sorusu akla geliyor. Kızgın yağa attığınız biberler yaklaşık 5 dakikada hızla kızaracaktır.
Şaşırtma zamanı ilk yaprakların tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel duruma geldikleri zaman en uygun zamandır. Bu dönem çimlenmeden 10-14 gün sonradır.
Patlıcan, salatalık ve biber kurutmak isteyen ailelerin, sebzelerin en ucuz ay olduğu ağustosu tercih ettiklerini kaydeden Tunçkaya, "Alınan sebzelerin içleri komşularla işbirliği yapılarak oyulur. Oyulduktan sonra ipe dizilerek güneşe bırakılır.
Kış aylarında tüketilmek için bin bir zahmetle hazırlanan ve Gaziantep'in en önemli mutfak kültürünün arasında yer alan, aynı zamanda da önemli bir gelir kaynağı olan kurutmalık sebzeler, kurutularak kış ayına hazırlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri