Peki tam buğday tüketmenin potansiyel dezavantajları hiç yok mu? Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Tam Buğday Ekmeği:
Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Antioksidan değeri yüksektir.
Tam buğday unu, kilo vermek isteyenlerin işini kolaylaştıran bir besin maddesidir. Çünkü bu un ile yapılan tarifler mideye zarar vermez ve şişkinlik hissi oluşturmaz. Kan şekerini dengelediği için kısa zaman içinde sık acıkmaları önler.
Tam buğday ekmeği günde 6-8 dilim arasında tüketilebilir. Lif, mineral ve vitamin zenginliğine sahip olan tam buğday ekmeği diyet sırasında mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
Tam buğday unu, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır. Lif, sindirim sürecini düzenler ve kabızlık sorunlarını önler. Ayrıca, tam buğday unu, prebiyotik olarak işlev görebilen oligosakkaritler içerir, bu da bağırsaklardaki iyi bakterilerin büyümesine yardımcı olur.
İlgili 16 soru bulundu
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI:
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir. Bu asit Kalp krizi riskini %25 düşürür.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Uzmanlar beyaz ekmeğin sağlığa zararlı olduğunu belirterek, tam buğday ekmeğinin tüketilmesini öneriyor. Rafine edilmemiş tam buğday unundan yapılan ekmek en sağlıklı ekmek.
Tam buğday unu (%60), özel amaçlı buğday unu, su, glüten, ekmek mayası, bitkisel yağ (ayçiçek yağı), üzüm sirkesi, koruyucu (kalsiyum propiyonat), antioksidan (askorbik asit), gıda enzimleri (alfa amilaz, hemiselülaz, lipaz).
Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
"Çocuklar için tam buğday ununu önermiyoruz. Fitik asit açısından kaynaklanan bir sorun. Çünkü fitik asit gıdalarla alınan demir ve kalsiyum gibi önemli mineralleri bağlayarak vücut için yarayışsız hale getirebilmektedir.
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir. Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir.
Glisemik indeksi diğer ekmek türlerine göre düşük olduğu için diyetisyenler ve hekimler tarafından tüketilmesi öncelikli olarak önerilen tam buğday ekmeği, 100 gramında yaklaşık 250 kalori içerir. Tam buğday ekmeği, düşük kalori özelliğinden dolayı tansiyon, şeker ve kilo problemi olan kişilerin de tercihi oluyor.
Peki tüm diyabet hastalarının bol bol yemesi için teşvik edildiği tam buğdayın glisemik indeksi kaçtır biliyor musunuz? Tam 72! Yani, tam buğday kan şekerini şekerden daha hızlı ve daha güçlü şekilde yükseltir.
Tam buğday ekmeği bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. İçerisinde biyoaktif bileşenler vardır. Bu nedenle besin değerleri çok yüksektir. Tam buğday ekmeğin magnezyum oranı yüksektir.
KİMLER EKMEĞİ TAMAMEN KESMELİ? Zayıflamak adına ekmeği tamamen yasakladığımız kişiler kesinlikle yok. Fakat bazı sindirim sisteminde gelişen hastalıklar var ki onlardan biri de çölyak. Çölyakta unun yapısında bulunan gluten o kişinin sindirim sistemini olumsuz etkilediği için hiç tüketmemesi gerekiyor.
Sağlığınız için bunlara dikkat! Ekmek, temelde hem gerekli enerji kaynağı hem kan şekeri dengesi için önemlidir. Beyaz ekmek enerji sağlar ama bunun dışında gerekli olan vitamin, posa içeriğini desteklemez. Ayrıca doyurmadığı için çok yemeye ve kilo artışına neden olabilir.
Lif oranı bakımından beyaz ekmeğe göre çok daha yüksek bir orana sahiptir. Lif bakımından zengin olduğundan daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Bu ekmekler tok tuttuğu için de diyet programlarında sıklıkla yer alır. Kalorisi düşük olduğundan diğer ekmekler gibi kilo problemi de yaratmaz.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Beyaz ekmek, şekerlemeler, hamur işleri ve meyve suları neredeyse anında kana karışır. Vücudunuz laktoz adı verilen süt şekerini kolaylıkla sindiremiyorsa, gaz, karın ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir.
Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek oldukça fazla lif içerir ve fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olur.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri