Gereğinden fazla tüketilen taze fasulyenin zararı bulunmaktadır. Taze fasulyenin fazla tüketimi konusunda içeriğinde bulunan fitik asit sebebiyle kişide ve beslenme eksikliğine sebep olabilmektedir. Fitik asit, proteinlerin sindirilebilirliğini azaltmaktadır.
Aynı zamanda yeni doğum yapmış olan kadınlarda dikkatli bir şekilde ve olabildiğince en az miktarda tüketilmesi gereken bir sebzedir. Özellikle de sık sık gaz sancısı yaşayan kişiler için de taze fasulyenin aşırı miktarda tüketimi rahatsızlığa neden olabilir.
Ayrıca taze fasulye gaz yapar mı diyen anneler emzirme döneminde fasulyenin tüm türlerinden uzak kalabilir. Taze fasulye de bir miktar gaz oluşumuna neden olur.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur.
Fasulye, en sık rastlanan sekiz gıda alerjenlerinden biri değildir. Fasulye alerjisi görülme sıklığı düşük bir besindir.
İlgili 26 soru bulundu
Histamin vücudumuzda bir enzim tarafından parçalanır. Merkez sinir sistemindeki histamin esasen histamin N-metiltransferaz(HMT) tarafından parçalanırken sindirim sisteminde bulunan histamin diamin oksidaz (DAO) enzimince parçalanır.
Taze fasulye yüksek oranda lif içermektedir ve bu da sindirim sisteminin düzenlenmesi için oldukça gerekli bir maddedir. Fasulye, sindirim sistemini düzene koyar ve bağırsak sağlığını korur.
Gereğinden fazla tüketilen taze fasulyenin zararı bulunmaktadır. Taze fasulyenin fazla tüketimi konusunda içeriğinde bulunan fitik asit sebebiyle kişide ve beslenme eksikliğine sebep olabilmektedir. Fitik asit, proteinlerin sindirilebilirliğini azaltmaktadır.
PİŞİRME ESNASINDA…
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçmektedir. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak kuru fasulyedeki gaz yapma sorununu çözecektir.
Kuru fasulye kilo yapmaz, bilakis bağırsak hareketlerini hızlandırır metabolizmayı çalıştırır.
Taze fasulye karaciğer ve böbrekler için de iyi bir besindir. Böbrek taşı düşürülmesine yardımcıdır. Karaciğer yetmezliğine karşı faydalıdır. Zehirlenmeler sonucu yenilmesi iyileşmeyi kolaylaştırır.
Baklagiller, neredeyse tüm mutfaklarda kullanılan ve besin değeri açısından yüksek besinlerdir. Ancak baklagiller bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir ve bu alerjiler sık görülen alerjilerdendir.
Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler
Brokoli, lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, ıspanak, yeşil fasulye, kuşkonmaz ve bezelye gibi sebzeler ise, gastrite iyi gelen koyu yeşil yapraklı sebzelerden bazılarıdır.
Baklagiller ve Fasulye
Günlük bir bardak bezelye, mercimek, barbunya fasülyesi veya fasülye kan basıncınızı kontrol altında tutar ve hatta düşürür. Baklagiller ve baklalar lif açısından zengindir ve koroner kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir.
Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir. - Fasulyenin içinde bulunan taneler çok büyükse bu fasulyenin bayat olduğunun bir işaretidir.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Baklagiller (bezelye, fasülye ve mercimekgiller gibi) LDL kolestrolü düşürmede etkili olup ayrıca iyi bir bitkisel protein kaynağıdır.
Fasulye ve nohut aslında genel olarak harika birer lif ve protein kaynağıdırlar. Ancak, sindirimi zor olan bazı şekerler barındırdıklarından şişkinlik yapabilirler. Bunları sindirime yardımcı kimyon gibi baharatlarla beraber tüketebilirsiniz.
Fasulye, içerdiği oligosakkarit adlı şeker nedeniyle gaz yapıyor. Nasıl mı? fasulye, oligosakkarit adı verilen bir şeker molekülü içerir. bu tür şekerler, mide veya ince bağırsak tarafından sindirilemez.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir. Havuç dilimi insan gözüne benzer.
Vücut fonksiyonları için vazgeçilmez bir bileşik olan histaminin vücuttaki miktarı yükseldikçe, baş dönmesi, baş ağrısı, kusma ve mide bulantısı, tansiyon bozukluklarına yol açar.
Bazı baklagiller: Soya, yeşil bezelye, kuru fasulye, şeker ve tatlı bezelye histamin bakımından zengindir. Bu baklagiller yerine daha az histamin içerikli olan siyah fasülye yanı sıra börülce, mercimek ve nohut tercih edilebilir.
İşte yüksek histaminli gıdaların bir listesi: Fermente alkollü içecekler, özellikle şarap, şampanya ve bira. Fermente gıdalar : lahana turşusu, sirke, soya sosu, kefir, yoğurt, kombucha , vb. Sirke içeren gıdalar: turşu, mayonez, zeytin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri