Taze fasulyeyi pişirmeden önce soğuk suda yıkamak ve pişirirken karıştırmamak kararmasını önleyecektir. Ayrıca kapağı açık şekilde pişirirseniz de kararmasına engel olabilirsiniz.
Aşırı veya az sulama, sarı yaprakların iki yaygın nedenidir. Bitkiniz su altındaysa, sonunda nemi korumak için umutsuz bir çabayla yapraklarının bir kısmını feda edecektir. Öte yandan, çok fazla su sık sık bitkinizin köklerini öldürür çünkü su dolu toprakta nefes alamazlar.
Taze fasulyeyi kış boyunca iyi bir şekilde saklayabilmek için pratik bir yöntem olan poşetleme yönteminden faydalanabilirsiniz. İnce ve ağzı bağlananlar yerine kalın ve kilitlenebilir özellikte olan poşetleri tercih ederek hava temasını kesebilir, fasulyelerinizi yıl boyunca güvenle saklayabilirsiniz.
Gelelim tüketim aşamasına! Zeytinyağlı birçok yemek gibi taze fasulye de bir süre bekletilmeyi ister. Taze fasulyeyi 1 gün beklettikten sonra tüketirseniz daha lezzetli bir sonuca kavuşabileceğinizi unutmayın.
İlgili 37 soru bulundu
Bunun için öncelikle pişmiş olan taze fasulyenin soğumasını beklemek gerekir. Soğuduğu vakit pişmiş olan taze fasulye yine aynı şekilde buzdolabı poşetlerine yerleştirilir. Ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra ise buzdolabına atılır.
Sebzeler :patates, soğan, sarımsak gibi sebzeler dışındaki tüm sebzeler buzdolabında saklanmalıdır.ıspanak, marul ve domates gibi sebzeler 2-3 gün,lahana, havuç,kereviz gibi sebzeler 6-7 gün,taze fasulye,bakla ve bezelye gibi sebzeler 3-4 gün tazeliklerini buzdolabında korurlar.
Taze fasulyeleri genişçe bir tepsiye aktarın ve tamamen soğumaları için bırakın. Tamamen soğuduktan sonra, buzdolabı poşetlerine bölüştürün ve dondurucuya atın. Ne zaman isterseniz çıkarıp, çözdürdükten sonra, bir adet soğan ve isteğinize göre salça ilavesi ile pişirin ve servis edin. Afiyet olsun.
Yıkanan taze fasulyeleri kuruladıktan sonra bir bıçak yardımıyla kılçıklarını temizleyin. Kılçıkları temizlenen taze fasulyeleri tüketiminiz doğrultusunda birer porsiyonlar halinde bölerek buzdolabı poşetlerine doldurunuz.
Taze fasulye hem çiğ hem de pişmiş bir şekilde buzluğa konulabilmektedir.
En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir.
Toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürür. Yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olur. Zamanında ve uygun bir şekilde toprak işlemesi fasulyede verimi arttırır. Sonbaharda toprakta yabancı ot durumuna göre sürüm derinliği ayarlanır.
Sulama zamanları fidelerde üç yaprakçıklı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden evvel, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde olmak üzere hafif ama sık sulama yapılmalıdır. Sulama yapılırken yapraklarına su değmemesine dikkat edilmelidir. Fasulye Tohumunda Çapalama Nasıl Yapılır?
Brokoli, taze fasulye, bezelye gibi yeşil sebzelerin piştikten sonra renginin solmasından şikayetçi misiniz? Yemek pişerken içine bir tutam karbonat atarsanız sebzelerin renginin daha canlı olduğunu fark edeceksiniz.
Ön soğutması hemen yapılmışsa sağlam fasulyeler 7 °C'de 1 hafta depolanabilir. 3 °C'de veya altında 3 günden uzun depolandıkları takdirde depodan çıkarıldıktan 1-2 gün sonra yüzeyde çukurlaşma ve paslı leke görünümünde renk kaybı meydana gelmektedir. Paslı leke soğuk depolama süresince ortaya çıkmamaktadır.
Fasulyelerin kenarlarını alın ve ortadan ikiye bölün. Fasulyeleri fazla yumuşamayacak şekilde 15-20 dakika haşlayın. Kaynayan suyun içinde kaya tuzunu eritin. Soğutun ve sirkeyi ilave edin.
Fasulyeleri oda sıcaklığında bekleterek soğumasını bekleyin. Pişen fasulyeleri buzdolabı poşetine koyun ve havasını alarak ağzını kapatın. Ardından 2. buzdolabı poşetine koyun ve yine hava almayacak şekilde kapatarak dondurucuya yerleştirin. 2 poşete koymak, fasulyelerin buzluktaki kokuları almasını önleyecektir.
Temizlenen fasulyeler kaynayan suda 3dk boyunca haşlanır. Sonrasında soğuk suya çıkartılarak şoklanır. Tamamen soğuduktan sonra süzgece alınır. Buzdolabı poşetlerine alınarak dondurucuya kaldırılır.
Taze fasulyeyi buzlukta saklamak oldukça kolaydır. Bu şekilde canınız taze fasulye çektiği zaman kolayca ulaşma şansınız olacaktır. Teze fasulyeyi pişmiş veya çiğ olarak buzlukta saklayabilirsiniz.
Öncelikle fasulyeleri ayıklayıp yıkayalım dilediğiniz şekilde doğrayarak kaynayan suya atalım. 5 dakika kadar haşlayıp süzelim soğumaya bırakalım soğuyunca buzdolabı poşetine paylaştıralım. Kişi sayısına göre pay edip dondurucuya yada buzluğa koyalım ben dört poşet yaptım.
Dondurucudan Çıkarttığınız Taze Fasulye Başka Nasıl Pişirilir? Dondurucudan çıkarttığınız taze fasülyenin içinde domates yoksa, salçasını kavurduktan sonra 2 adet orta boy ince ince doğradığınız domatesi tencereye ekleyin. Domatesler suyunu hafifçe çekene kadar kavurun. Ardından fasulyeyi koyup, pişirin.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz. Elma sirkesi uçucu bir madde olduğu için sonradan kendine has kokusu derin dondurucuda kalmayacaktır.
Su kaynadıktan sonra taze fasulyeleri hemen içine atın ve 2-3 dakika kadar bekletip hemen geniş bir süzgeçle taze fasulyelerin hepsini kaynar sudan çıkarın ve buzlu suyun içine atın. Buzlu suda da beklettikten sonra çıkarıp güzelce kurutun.
Fasulyeleri soğuk sudan çıkartıp, temiz bir havlunun üzerine yayın. İyice kurulayın. Daha sonra fasulyeleri buzdolabı poşetlerine paylaştırıp, içindeki havayı tamamen alın. Poşetlerin ağzını sıkıca bağlayın.
Fasulyeleriniz hafif yumuşadıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından kilitli poşetlere ya da buzdolabı poşetlerine kuru fasulyelerinizi pay edin. Ağızlarını güzelce kapatıp buzluğa aktarın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri