Fazla sularını süzdürdükten sonra saplarından sağlam bir iple, güneş gören bir yere asın ve altlarına mutlaka bir kağıt, gazete ya da muşamba serin. Düşen parçalar mutlaka olacaktır. En pratik ve doğal şekilde salkım halde yaklaşık 1 haftada bu şekilde kurutabilirsiniz.
Arzunuza uygun incelikte doğrayın. dilimleri bal, tarçın gibi malzemelerle de tatlandırabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 100 derece fırında 1-2 saat kadar kontrollü bir biçimde kurutun. Ardından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Eviniz fazla güneş alıyorsa yaz mevsiminde fırınsız da meyve kurutabilirsiniz.
Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir. Sebze ve meyveleri açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Bunun için 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı limon suyu koyup bir karışım hazırla. Elmaları kurutmaya başlamadan önce bir sprey yardımıyla bu karışımı üzerine sık. Limonlu su, kararmalarını önleyecek ve daha hızlı kurumalarına yardımcı olacak. Yaklaşık 50 derecede 8 saat süreyle kurumaya bırakman yeterli.
Kurutulacak ürünün içindeki dal, yaprak vb. yabancı maddeler ayıklandıktan sonra, kurumada tekdüzeliği sağlamak amacıyla, erikler büyüklüklerine göre sınıflandırılır. Daha sonra üzerlerindeki mum tabakasını uzaklaştırabilmek için %1 lik NaOH çözeltisine 10-15 saniye süreyle bandırılır ve temiz suyla yıkanırlar.
Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Faydaları Arasında Yüksek Vitamin Değerini Koruması Da Vardır. Kurutma yani dehidrasyon işlemi doğal meyvenin taze halindeki besin değerlerini genellikle korur. Buharlaşan su ile zengin vitamin ve mineraller kaybolmaz.
Pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine elma dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde, yan yana dizin. Önceden ısıtmaya başladığınız 100 derecedeki fırında kontrollü bir şekilde pişirin. Ortalama 1,5-2 saatin sonunda kuruyan elma dilimlerini fırından çıkarın, oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.
Meyveleri aralarında boşluk olacak şekilde mikrodalganın içerisine yerleştirin. Mikrodalgayı buz çözme ayarına alıp, 30 dakikaya ayarlayın.
Yaygın olarak bilinen kuru meyveler hurma, kayısı ve üzümdür, ancak günümüzde incir, çilek , ananas, kiraz, yaban mersini, elma, şeftali, muz, mandalina, portakal, erik, armut kiwi, kavun ve mango dahil olmak üzere çoğu meyve kurutularak tüketilebilir.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Airfryer meyve kurutma yöntemi, tercih edebileceğiniz seçenekler arasında bulunur. Zira Airfyer, çok amaçlı mutfak aletlerinden olup kurutucu olarak da işlev görebilir. Bazı modellerde kurutma özelliği olsa da normal bir hava fritözünü de meyvelerinizi kurutmak için kullanabilirsiniz.
Meyveler güneşte, güneş kolektörlü kurutma sistemlerinde ve yapay kurutucularda kurutulmaktadır. Genellikle güneşte üzüm, incir gibi meyveler, yapay kurutucularda ise elma, armut, erik, kayısı, şeftali gibi meyveler kurutulmaktadır. güneşte kurutulmaktadır. Güneşte kurutma 8–10 günde tamamlanmaktadır.
Dondurarak kurutma işlemi benzersizdir, çünkü meyve süblimasyona uğrar, burada donmuş su doğrudan buzdan su buharına buharlaştırılır ve meyvedeki nemin %99'u meyveye başka bir işlem yapmadan uzaklaştırılır. Meyve, sıcaklığın donma noktasının altında olduğu bir vakum odasının içine yerleştirilir.
Elmalar uzun süre saklanabilmesi için hijyenik koşullarda ve iyi bir şekilde kurutulması gerekir. Elmalar güneşte kuruduğunda tüm mineral ve vitaminleri bünyesinde bulunur. Elmaların güneşte kuruması daha iyidir.
Elma yaklaşık %88 oranında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 10 kg elmadan 1 kg kuru elma kalmaktadır.
Saçınızın aynı yerinde, kurutma makinesinin uzun süre kalmasına izin vermeyin. Kurutma makinesini doğrudan saç derinize tutmayın ve fazla ısınmamasına özen gösterin. Isı dalgaları; saç derisini kurutup, pul pul dökülmeye neden olur. Saçlarınızı hafif nemli kalacak şekilde kuruttuktan sonra geniş dişli fırçayla tarayın.
Uz, şeftali ve kavun kabuksuz vaziyette ve dilimlenmiş dondurulmalı, elma, armut gibi hızla kararan meyveler ise dondurmadan önce üzerine şeker dökülüp öyle dondurulmalıdır. Meyveler dondurulmadan önce limonlu veya şekerli suya daldırılırsa dondurucudaki ömrü 10-12 ay kadardır.
Ne kadar yememiz gerektiğine gelince, genel tavsiye, günde iki kâse meyvedir, daha çok çeşitlilik daha iyidir. Yarım kâse kuru meyve, bir kâse taze meyveye eşittir. Su, kalori ve vitamin ile minerallerin yüzdeleri, meyvenin çeşidine göre değişir.
Suni Kurutma:
Kurutma tesislerinde dışarıdan alınan havanın bir ısıtıcı yardımıyla ısıtıldıktan sonra kurutulacak gıda maddesiyle temas ettirilmesiyle yapılan kurutma işlemidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kurutmalık hangi ayda yapılır? Patlıcan, salatalık ve biber kurutmak isteyen ailelerin, sebzelerin en ucuz ay olduğu ağustosu tercih ettiklerini kaydeden Tunçkaya, "Alınan sebzelerin içleri komşularla işbirliği yapılarak oyulur. Oyulduktan sonra ipe dizilerek güneşe bırakılır.
İnfüze ürünlerimiz meyvelerin elma suyu konsantresi ya da şeker kullanılarak tatlandırılıp kurutulmasıyla elde edilmektedir. İnfüze meyveler kontrollü özel kurutma fırınlarında düşük sıcaklıklarda kurutulur; böylece meyvenin orijinal tat, renk, vitamin, mineral ve diğer besin değerleri korunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri