Normalde her iki gözün görme ekseni birbirine paraleldir. Çift görme ya da tıbbi ismiyle
Diplopi, genellikle geçicidir. Alkol zehirlenmesi, benzodiazepinler gibi nöbet önleyici ilaçlar, aşırı çalışma, kafaya alınan darbeler, uyku bozuklukları, yorgunluk, stres çift görmeye neden olur.
Geçici veya önemsiz şekilde yaşanan çift görme durumları aynı şekilde önemsiz nedenlerden kaynaklı olabilmektedir. Geçici çift görme nedenleri arasında genellikle yorgunluk, aşırı çalışma, stres ve uyku bozuklukları sayılabilmektedir. Bu durumda zaten çift görme sorunu kısa sürede kendiliğinden geçmektedir.
Çift görme paralel olması gereken görme aksının bozulması sonucunda oluşur. Görme aksındaki kayma sonucunda şaşılık oluşur. Bu durumda hasta, tek gözüyle baktığında tek gördüğü halde her iki gözle baktığında objelerin retinaya farklı açılarda düşmesi nedeni ile çift görür.
Göz hareketlerini ilgilendiren hastalıklarda ise başlıca belirti çift görmedir ve sorun göz kaslarını, sinirlerini veya beyindeki kontrol merkezlerini ilgilendirebilir. Bu şikâyetleri olan hastalar yine nörooftalmoloji bölümünün ilgi alanına girer. Baş ve göz ağrılarının doğru tanısı için hastanın öyküsü çok önemlidir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu nedenle çift görmesi olan hastaların başlangıçtan itibaren bu konuda deneyimli göz doktorları tarafından takip edilmelidir zamanında tedaviye başlanmalıdır. Erken dönemde uygulanan Botox tedavisi ileçift görme ortadan kaldırılabilir. Geç dönemde ise ameliyat ile tedavi etmek gerekir.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Genel olarak Diplopi gibi durumlarda nörolojik problemlere ağırlık verilir. Göz küresini oluşturan kemik duvarındaki hasar nedeniyle göz küresinin hareketini koordine eden sinirler felç olur ve ani şaşılığa neden olur.
Altıncı sinir temel olarak gözün dışa doğru hareketini sağlayan kasa sinyal götürür. Altıncı sinir felci durumunda göz dışa doğru bakma hareketini yapamaz ve gözde içe doğru şaşılık ve bulanık ve çift görme ortaya çıkar. Gözdeki yatay düzlemdeki hareketler, iki kas tarafından sağlanır.
Korneada uygun olmayan kıvrımlar varsa kornea astigmatı, lenste uygunsuz kıvrımlar varsa lentiküler astigmatından söz edilir. Her iki tür astigmat bulanık görmeye neden olabilir. Bulanık görme, yatay, dikey veya çapraz gibi bir yönde daha fazla oluşabilir.
Özellikle Marfan sendromu gibi genetik sorunlarda ve göze gelen travmalarda doğal lensin yer değiştirerek çift görme nedeni olması ihtimal dahilindedir. Göz kuruluğu durumunda göz yüzeyindeki nemin azalması zaman zaman bulanık görmeye ve çift görmeye neden olabilir.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Göz sinirlerinde glokom (göz tansiyonu), bağışıklık sistemi hastalıklarına bağlı enfeksiyonlar, fiziksel travmalar gibi birçok sebebe bağlı olarak hasarlar ve zedelenmeler oluşabilir. Oluşan bu göz siniri hasarları görme kusurları ve ileri seviyelerde görme kayıplarına kadar yol açabilmektedir.
Bulutlu görme göz akıntısı veya göz gerginliği gibi basit ve zararsız nedenlerden kaynaklanabilir ya da göze alınan travma gibi ciddi nedenlerden kaynaklanabilir. Bulanık görme yaşa bağlı olarak gözün yaşlanması sonucu ortaya çıkabilir.
Kornea hasarı belirtileri, göz kızarıklığı, ağrı, bulanık görme, ışığa hassasiyet, gözde yabancı cisim hissi, gözde sulanma, göz kapağı şişmesi ve baş ağrısı gibi semptomlar olabilir. Kornea zarar gördüğünde, tedavi seçenekleri korneanın hasar derecesine ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Gözün kas sistemi ve beyinden göze gelen sinirlerden biri veya birkaçında oluşan arıza sonucu şaşılık ortaya çıkar. Eğer bu şaşılık, sinirlerdeki bir felç halinden kaynaklanıyorsa buna paralitik şaşılık (göz felci) denir.
4.Sinir felcinde süperior oblik adale normal fonksiyonunu gösteremez ve bir süre sonra tutulan gözde inferior oblik hiperfonksiyonu ortaya çıkar. Hastada primer pozisyonda paralizili gözde ekstorsiyon ve hipertropya görülür. Yakına bakışta genellikle vertikal kayma, uzağa bakışta ise ekstorsiyonda artma mevcuttur.
Geçici görme kaybı, 24 saat içinde görmenin kendiliğinden geri geldiği duruma denir. Kalıcı görme kaybında ise görme kaybı uzun sürelidir ve tedavi edilmedikçe görme düzelmez.
Göz kararması birden çok sebeple ortaya çıkabilmekte olup sıklıkla açlık, stres, ani tansiyon yükselmeleri ve sıcaklığa bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Özellikle bulantı ve yoğun baş dönmelerinin sıklıkla tekrarladığı gözde kararma daha ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilmektedir.
Göz Bozukluğu Nasıl Geçer? Göz Bozukluğu Tedavisi. Göz bozuklukları gözün anatomik yapısı ile ilgili olduğundan hayat boyu geçmez, ancak biraz azalıp artabilirler ya da bazı yaşlarda belirti vermeden gizli kalıp bazı yaşlarda tekrar ortaya çıkabilirler.
Hastalığın en temel belirtisi, düz bakmayan bir gözdür. Şaşı bireyler bir noktaya baktıkları sırada bir gözleri düz iken diğer göz kayarak farklı bir açıya yönelir. Çocuklarda şaşılık güneşte tek gözünü kapatma, veya her iki gözü kullanabilmek adına başı öne eğme gibi davranışlarla kendini belli eder.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
'Retinal ven damar tıkanıklığının en yaygın belirtisi, aniden gelişen bulanık görme ve görme kaybıdır. Genellikle tek gözde şikayetlere yol açar. Bazen gözün önünde uçuşan lekeler görülür. Hastalık tedavi edilmediği sürece retinadaki hasarın artmasına bağlı olarak bulanık görme veya görme kaybı da artar.
Optik sinir hasarı, tek gözde bulanık görmeye neden olabilir. Glokom: Glokom, göz içindeki basıncın artmasına neden olan bir hastalıktır. Glokom, tek gözde bulanık görmeye neden olabilir. Tümörler: Göz içinde oluşan tümörler, bulanık görmeye neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri