Tek Taraflı Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir? Tek taraflı burun kanaması, genellikle sol veya sağ burunda bulunan kılcal damarların yaralanması sonucu oluşur. Ancak, bazı durumlarda tek taraflı burun kanaması ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Örneğin, burun kanseri tek taraflı burun kanamasına neden olabilir.
Burun kanamasının altında çeşitli nedenler yatabilir. Durduk yere gelen burun kanaması da alerjik rinit, hipertansiyon, sinüzit ve kanama bozuklukları gibi durumların sinyalini verebilir.
Burun Kanaması Ne Zaman Tehlikelidir? Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa, 38,5 derece ateş ve döküntü/kızarıklık gibi ek belirtiler varsa, vakit kaybedilmeden kulak burun boğaz uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Eğer burun kanaması sorunuyla karşılaştıysanız ilk olarak başınızı öne doğru eğmelisiniz. (Yukarı kaldırmak doğru değildir.) Eğdikten sonra burnun ön kısmına parmakla 5-10 dakika kadar baskı yapmalısınız. Ardından buz uygulamasıyla damaların kasılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Genellikle burnun arkasında yer alan bir atardamarla ilişkili olabilmektedir. Bu tür kanamalar çoğunlukla detaylı bir KBB muayenesini ve hekimin gerekli görmesi halinde hastane yatışını zorunlu kılabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Burun kanamasına yol açan en sık etken direk buruna travmadır. Travma sonucunda burun veya nazal septumun kırılıp kırılmadığına bakılmaksızın kanama meydana gelebilir. Diğer önemli nedenler yüz travması, burunda yabancı cisim, burun veya sinüs enfeksiyonları ve kuru havanın uzun süre solunması şeklinde sıralanabilir.
Ani burun kanaması yaşayan kişilerin öncelikle sakin olması gerekmektedir. Telaş yapmadan dik pozisyonda oturup başın biraz öne eğilmesi kan yutulmaması için önemlidir. Ağızda kan varsa tükürülmeli ve burun deliklerine işaret parmaklar ile 10 dakika baskı yapılmalıdır. 10 dakikadan önce baskı işlemi bırakılmamalıdır.
Burun yapısında yer alan kan damarlarının zengin olması sebebiyle bu bölgeye gelen darbeler veya burun karıştırma, sümkürme ya da aksırma esnasında oluşabilecek zedelenmeler sebebiyle kanamalar oluşabiliyor. Ayrıca kullanılan bazı kan inceltici ilaçlar da durdurulması zor olan burun kanamalarına yol açabilir.
Stres: Aşırı stres ve anksiyete bozukluğu günümüzde kişileri olumsuz etkileyen durumların başında gelir. Stres vücut içi dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek damarlara hasar verebilir, aşırı strese maruz kalan kişilerde burun kanaması yaşanabilir.
Lösemide burun kanaması, genellikle kanamayı durdurmaya yardımcı olan trombosit adlı hücrelerin belirgin ölçüde azalması (trombositopeni) sonucu oluşur. Bu nedenle, lösemi olan kişiler genellikle kolayca morarma ya da kanama yaşarlar ve burun kanaması da bunlardan biridir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde burun ve diş eti kanamaları, geçmeyen küçük noktasal kanamalar kan kanseri belirtileri olabiliyor. Löseminin diğer belirtileri için tıklayınız.Burun kanamaları çok sık görülmekle beraber, bu kanamaların çok azı tümörlere işaret edebiliyor.
Vücut sağlığını doğrudan etkileyen beslenme ile burun kanaması arasında bir bağ olabileceğini duymak sizi şaşırtabilir. Ancak K vitamini eksikliğinin basur, diş etleri kanaması gibi başka sorunların dışında, burun kanamasına da neden olduğu bilinmektedir. K vitamini kan pıhtılaşmasını kolaylaştırır.
Burun kanamalarının genellikle hafif atlatıldığını ancak şiddetli ve sık tekrarlayan kanamalarda mutlaka doktora gitmek gerektiğini belirten KBB Uzmanı Doç.
Beyin tümörlerinde burun kanaması görülmez. Ancak sinüslerde görülen tümörler burun kanamasına neden olabilmektedir.
Burun kanamalarının en sık nedenlerinden biri yüksek tansiyona bağlı kanamalardır. Özellikle tansiyon yükselmesinin en sık bulgusu olan baş ağrısı sonrasında burun kanayarak rahatlama hissi verebilir. İşte bu durumda belki de burun kanaması hayatınızı kurtarır.
Aşırı basıncın zamanla kan damarları içinde artmasıyla, damar basıncı yüksek miktara tahammül edemez düzeye geldiğinde, damarın bir noktadan yırtılması eğilimi de artar. Bu durumda, burun boşluğunun üst kısmında mevcut olan ince damar yapı kan basıncı yükselmesi sebebiyle burun kanaması oluşturur.
Kuru havanın neden olduğu kurumuş burun zarları uykuda burun kanaması nedenlerinden biridir. Diğer yandan alerjiler ve burnunuzu kaplayan hassas burun zarına zarar veren üst solunum yolu enfeksiyonları da uykuda burun kanamasının başlıca nedenleri arasındadır.
Demir eksikliğine bağlı anemi
Demir eksikliğine bağlı anemilerin neredeyse çok önemli kısmı bazı kronik kanamaların sonucunda meydana gelir. Örneğin; burun kanamaları, basur, mide ya da bağırsak ülseri, polip, gastroenterital kanser ve aşırı adet kanamaları gibi…
Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu, burun kanamalarında başı geriye yaslamanın veya yatmanın doğru olmadığını, burnun uç kısmına 5 dakika sürekli baskı işlemi uygulamanın kanamayı durduracağını belirtti.
Fakat çoğu burun kanaması ciddi değildir ve evde tedavi edilebilir. Ancak bazıları doktor tarafından kontrol edilmelidir. Çünkü bazı durumlarda burun kanamaları diğer tıbbi sorunların erken bir işareti olabilir. Özellikle de burnun arka kısmında gerçekleşen kanamalarda bu durum söz konusudur.
Özellikle tansiyon yükselmesinin en sık bulgusu olan baş ağrısı sonrasında burun kanayarak rahatlama hissi verebilir. İşte bu durumda belki de burun kanaması hayatınızı kurtarır. Burun içindeki damarlar son derece narin ve yüzeyseldir. Bu nedenle vücudun en kolay kanayan bölgesidir.
Kişilerin zihinsel bir stresi yoğun yaşadığı dönemlerinde beyin, artan stres düzeyi ile başa çıkmak için vücudun işleyişinde bazı değişiklikler meydana getirebilir ve bazı farklı reaksiyonlar verebilir. Buna benzer durumlarda gözlenen değişimlerden biri, kan dolaşım artışının hızıdır.
Bu tedavi yöntemi, kılcal damarların tedavi edilmesini ve burun estetiğinin iyileştirilmesini sağlar. Burun kılcal damar tedavisi, genellikle lokal anestezi altında yapılır. İşlem sırasında minimal rahatsızlık hissedilir.
Yüzde kılcal damar çatlaması özellikle burun çevresinde görülebilir. Bunun birçok sebebi vardır. Cilt derisinin ince olması, genetik faktörler, yaşlanma, uzun süre güneş ışığına maruz kalmak gibi nedenleri olabilir.
Başı hafifçe öne eğilir, Burun kanatları 5 dakika süre ile sıkılır, Uzman bir doktora gitmesi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri