Yani normal seviyede çay tüketiyor olmanız, sizler için aşırı büyük sorunlara sebep olmaz. Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse eğer, diş teline sahipken çay içebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu tüketiminizden hemen sonra beklemeden dişlerinizi fırçalamalı ve çay kaynaklı sararmaların önüne geçmelisiniz.
Asitli içecekler diş tellerine zarar verir, tüketilecekse dahi pipet kullanmak yararlıdır. Kahve ve çay gibi leke bırakan yiyecekler tüketildikten sonra diş fırçalamak için imkanınız yoksa ağzınızı en azından su ile çalkalamak faydalı olacaktır.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Diş telleri takanlar kahve içebilir mi? Diş telleriniz varken kahve içebilirsiniz, ancak şunu bilmenizde fayda var: Kahve içerisinde güçlü bir pigmentasyon yapısının oluşu, diş tellerinizin ve dişinizin renginin değişmesine sebep olabilir.Leke olmasından çekiniyorsanız, kahvenizi pipetle içebilirsiniz.
Kola, soda, gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Meyveler içinde çekirdekleri çıkararak tüketilmelidir. Telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin tümü yasaklanmıştır. Bunun dışında diş tellerine zarar vermeyecek her yiyeceği tercih edebilirsiniz, çorba, sulu yemekler, makarna, balık bunlara örnektir.
İlgili 39 soru bulundu
Garip Öpüşme Efsanesi Yanlış
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Yerken dikkat edilmesi gereken yiyecekler:
Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
Asitli içeceklerin tamamı diş tellerine büyük oranda zarar vermektedir. Sürekli asitli içecek tüketmek braketlerin çürümesine, zamanla kopmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kola, gazoz gibi içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Maden suyu ve soda tüketimi ise doktor kontrolü ve izni ile tüketilebilir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş teli takılma işlemi dişlere takılan tele bağlı olarak 1 veya 2 seansta yapılmaktadır. Tek seansta yapılan tel takma işlemi 1 veya 2 saat kadar sürebilmektedir. Diş teli takıldıktan sonra hastalar genellikle bir ağrı hissedebilir.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Invisalign tedavisinin başarılı sonuçlanması, büyük oranda hastanın disiplinine ve şeffaf plakları kullanırken gösterdiği özene bağlıdır. Invisalign tedavisinde sigara tüketimi mümkünse sınırlandırılmalıdır. Şeffaf plak varken sigara içilmesi, şeffaf plakların sararmasına sebep olacaktır.
Asitli içecekler yasaktır, soda kola falan içemezsin.
Yememeniz gereken yiyecekler:
*Sakız, lokum, karamel gibi yapışkanlı şeyler. *Patlamış mısır, cips, buz. *Kızarmış ekmek, simit, pizza.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Günde en az 2-3 kez diş fırçalanması önerilmektedir. En azından sabah ve yatmadan önce yemeklerden sonra dişler fırçalanmalıdır. Kullandığımız normal diş fırçamızın haricinde diş aralarına ulaşmak için diş arası (ara yüz) fırçaları da kullanabiliriz.
Diş telinin sonuç vermesi adına minimum 1 yıl boyunca beklemek gerekir. Problemleri ya da şikayetleri az olan hastalarda daha kısa sürede başarı elde etmek mümkündür. Diş teli, minimum 8 ay boyunca kalmak zorundadır. Bir hastanın tel takma süresi 18 aydan başlar ve 24 aya kadar değişiklik gösterir.
Braketler ve diş telleri bilinenin aksine herhangi bir şekilde diş çürüğüne neden olmaz. Bu ortodonti tedavisi alacak hastaların en çok merak ettiği konulardan biri olarak bilinmektedir. Ağız sağlığına dikkat edilmediği takdirde teller ağız içerisinde uzun süre kaldığı için diş çürüğüne yol açabilir.
Ortodonti tedavisi'nde braketlerin kırılması ya da yerinden çıkması genelde sert yiyecekler yemekten kaynaklanır. Ayrıca braketin üzerindeki yapıştırıcı zamanla zayıflayıp yerinden çıkmasına sebep olabilir. Braket dişinize yapıştığı yerden çıkmış fakat; ark teline bağlı duruyorsa, çıkarmak için zorlamayın.
Sert, yapışkan veya şekerli yiyecekler yemeyin ya da gazlı içecekler içmeyin: Patlamış mısır, kuruyemiş, cips, balonlu sakız, yumuşak şeker, karamel ve kurabiye gibi yiyeceklerden kaçının. Buz küplerini ısırmayın veya gazoz içmeyin. Tüm bu saydıklarımız diş tellerine zarar verebilir ve/veya dişlerinizi çürütebilir.
Çok sert şekerlerden, kuruyemiş gibi gıdalardan ortodontik tedavi sırasında kaçınmak gerekir. Havuç,turp gibi sert yiyecekler ancak rendelenerek, fındık,ceviz gibi sert gıdalar ancak rondo'dan geçirilerek tüketilebilir. Bazı yapışkan türü gıdalar diş tellerine yapışarak zarar vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri