Diş Teli Takmadan Önce Dişlerinizi Temizleyin Ardından, randevunuzdan önce dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanmanız ve gargara yapmanız daha güvenli hissetmenize yardımcı olabilir ve ortodontistinizin işlerini hızlandırabilir.
Ortodontik tedaviye başlamadan önce hastanın ağızında hiç bir çürüğün olmaması, dolguların sağlam olması, diş etlerinin sağlıklı olması çok önemlidir. Bunlar kontrol edilir, tedavi için uygun ortam var ise tedavi planlanıp, tedaviye başlanır.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
İşlemler sırasında iğne yapıyor musunuz? Tellerin takılıp çıkarılması sırasında hastalara ağrı verecek bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden ortodontik tedavi sırasında iğne yapmaya gerek yoktur.
Uygulama. Diş telleri ve braketler ya da şeffaf plak uygulaması seçildikten sonra diş teli taktırmak ya da diş şekline uygun plak tasarlamak kolay olacaktır. Ortodonti tedavisi ilk aşamasında hastanın dudaklarının kenarlarına ekartör adı verilen bir aparey takılarak, ağız içi genişletilerek operasyona başlanır.
İlgili 37 soru bulundu
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar.
Diş teli tedavisi sürecinde yenilebilir yiyecekler içerisinde; yoğurt, patates püresi, yumuşak meyveler, çorba çeşitleri, omlet, deniz ürünleri ve yulaf ezmesi gibi yiyecekler ilk sırada gelir. Bu tür yumuşak sebze ve meyveleri diş teli takılı olduğu sürece yiyebilirsiniz.
Diş Teli Neden ilk Üste Takılır? Diş telinin önce üst dişlere takılmasının sebebi kişinin diş tellerine daha rahat alışmasıdır. Ayrıca alt dişlere tel takılması için önce üst dişlerin belirli bir hizaya girmesi gerekmektedir.
3 – Braket ve Diş Telinin Takılması
İlk etapta sadece üst çenede yer alan dişler üzerinde çalışılmaktadır. Hastanın dişleri üzerinde rahat çalışabilmek için dudak yanak ekartörleri kullanılır. Daha sonra her bir diş üzerine braketlerin sabitlenmesi için diş sağlığına zarar vermeyen yapıştırıcılar sürülür.
Diş teli tedavisine en erken başlama yaşı daimi tüm dişlerin sürmesidir. Her yaşta diş teli takılabilir.
Diş Teli Kaç Ayda Bir Sıkılır? Diş tellerinin ortalama olarak ayda bir kez kontrolü yapılır. Bu kontroller esnasında dişin hareket etme seviyesine göre tel sıkılır. Ortalama tedavi süresi ise 1-1.5 yıl kadardır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş teli tedavisi genellikle iki aşamada planlanmaktadır. İlk aşama diş tellerinin takılması ve eğri dişlerin düzeltilmesinin sağlanması aşamasıdır. Bu aşamadan sonra diş telleri çıkarılır ancak eğri dişlerin eski yerlerine kaymasının önlenmesi gerekir ki burada ikinci aşama başlar.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Tel tedavisi görmeye karar veren hastalarımızın da daha koltuğa oturmadan merak ettikleri konulardan birisi budur. En baştan söyleyelim. Diş teli takılırken herhangi bir ağrı ya da acı duymazsınız. İşin çok ilginç yanı işlem sırasında yaptığımız işin stresini atan hastalarımızdan bir çoğunun uykusu bile gelmektedir.
Diş Teli Çıkarılırken Acır mı? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diş teli çıkarılması işleminde özel pensler kullanıldığı için siz ne olduğunu anlamadan diş tellerinizin çıkmış olduğunu fark edersiniz. Yapıştırıcı artıklarının temizlenmesi işlemi de dişinizin minesi üzerinden yapıldığı için tamamen ağrısızdır.
Dişlerinde çapraşıklık, düzensiz dizilim ve benzeri sorunlar olan çocuk, genç veya yetişkin herkes diş teli tedavisi yaptırabilir. Dişe tel takma işleminde, üst yaş sınırı yoktur. Bu nedenle, “diş teli kaç yaşına kadar takılır” sorusundan ziyade, “kaç yaşından itibaren takılır” sorusuna odaklanmakta fayda var.
Ücretsiz diş teli tedavileri bireylerin belirli yaş dönemlerinde gerçekleşebilmektedir. Sorunlarınızın tespiti ve muayene bulgularına göre 18 yaş altı bireylerin ücretsiz diş teli tedavileri yapımı mümkündür. Ancak SGK tarafından karşılanan 18 yaş altı diş teli tedavileri sadece bu dönemi içermektedir.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür.
Günümüzde artık sadece şeffaf plaklar kullanılarak düzeltilebilmektedir. Bu yöntem diş teline alternatif estetik görünümlü bir seçenek olmanın yanında tedavi süresini hiçbir şekilde etkilememektedir.
Küçük dairesel hareketler yaparak fırçalamaya devam edin. Hem diş hem diş etleri, dil ve ağız içi fırçalamaya dahil edilmelidir. En az 3 dakika kadar yumuşak hareketlerle dişlerin hem üstünü hem altını güzelce fırçalayın. Etkili ve doğru fırçalamadan sonra en az günde bir kez de diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.
Diş teli tedavisi sırasında oluşan ağrılar genellikle hafif düzeyde olur ve birkaç gün içinde geçer. Ağrıyı hafifletmek için, ortodontistinizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ayrıca, sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınmak ve yumuşak yiyecekler tercih etmek de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
En çok merak edilen ise retainer teli ne zaman çıkartılır sorusudur. Diş telleri çıkarıldıktan sonra yerine oturabilmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Retainer tellerinin 6 ay boyunca ağızda 24 saat durması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri