Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Yerken dikkat edilmesi gereken yiyecekler:
Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Diş teli takılıyken yenilebilir yiyecekler içerisinde; yoğurt, patates püresi, yumuşak meyveler, çorba çeşitleri, omlet, deniz ürünleri, yulaf ezmesi gibi yiyecekler ilk sırada gelebilir. Bu tür yumuşak sebze ve meyveler diş teli takılı olduğu sürece yenilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir.
Garip Öpüşme Efsanesi Yanlış
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir.
Diş telinin sonuç vermesi adına minimum 1 yıl boyunca beklemek gerekir. Problemleri ya da şikayetleri az olan hastalarda daha kısa sürede başarı elde etmek mümkündür. Diş teli, minimum 8 ay boyunca kalmak zorundadır. Bir hastanın tel takma süresi 18 aydan başlar ve 24 aya kadar değişiklik gösterir.
Diş teli takılma işlemi dişlere takılan tele bağlı olarak 1 veya 2 seansta yapılmaktadır. Tek seansta yapılan tel takma işlemi 1 veya 2 saat kadar sürebilmektedir. Diş teli takıldıktan sonra hastalar genellikle bir ağrı hissedebilir.
Diş Teli Takanlar Sigara İçebilir mi? Sigara içmek diş teli olsa da olmasa da ağız ve diş sağlığına zararlıdır. Ancak diş teli takanlar için sigaranın yasak olması söz konusu değildir.
Diş teli kullanan kişiler alkollü içecek tüketmek istedikleri zaman içeriğinde asit bulunmayan ürünler tercih etmelidir. Asitli olmayan alkollü içeceklerin diş tellerine zararı çok azdır. Alkol tüketilebilir denilse de her gün içmemek, ara ara tüketilmesi önerilmektedir.
Yememeniz gereken yiyecekler:
*Patlamış mısır, cips, buz. *Kızarmış ekmek, simit, pizza. *Mısır koçanı, havuç, ayva gibi esneme özelliği olan gıdalar. *Kola, gazoz vb. asitli içecekler.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş Teli En Kısa Ne Zaman Çıkar? Diş teli en kısa ne zaman çıkar sorusunun cevabını genellemek gerekirse 6 ay ile 2 yıl denebilir. Net bir zaman bilgisi için doktorun ilk olarak kişilerin dişlerini muayene etmesi gerekir.
Diş teli tedavisi istenildiği gibi sonuçlandığı zaman doğal olarak yanaklarınız, dudaklarınız ve diğer yüz özellikleriniz de olumlu yönde değişiklikler meydana gelir.
Kimileri de çocukken diş teli takmış olmalarına rağmen çapraşıklığın (çarpık, yamuk dişlerin) geri dönmesi (relaps) ve ilk ortodontik tedavideki yetersizlikler sebebiyle ikinci kez diş teli takmayı talep edebilirler.
Diş teli tedavisi sadece tek çeneye uygulanabilir. Bunun yanı sıra diş teli tedavisinin tek bir çeneye uygulanabilmesi için alt ve üst çenedeki diş diziliminin aynı ve eşit konumda olması gerekmektedir.
Tedavi amaçlı olarak dişlere tel taktırmakta dinen herhangi bir sakınca yoktur. Bu işlemi yaptırmadan önce abdestli olmak şart değildir. Kadınlar adetli olduğu günlerde diş teli taktırabilirler. Diş teli varken alınan namaz abdesti ve gusül de geçerlidir.
Her yaşta diş teli takılabilir. Hastalarımızda genelde 'ben 30 yaşındayım tel takamam' gibi ön yargı olabilmektedir. Halbuki diş teli tedavisinin yaşı yoktur. Yeterki hastanın sistemik durumu ve diş ile dişi çevreleyen diş eti, kemik gibi dokular sağlam olsun.
Lingual ortodontide kullanılan diş teli ve braketler, diğer tedavilerde kullanılanlarla kıyaslanamayacak kadar pahalıdır. Çünkü teller ve braketler kişiye özel olarak son teknoloji kullanılarak üretilmektedir. Kişiye özel bir uygulama olduğu için, ilave laboratuvar ihtiyacına sıklıkla gereksinim duyulmaktadır.
Ortodontik tedavi için hiçbir zaman geç değildir. Her yaşta yapılabilir. Yeter ki bu tedavi için kişinin ağzında uygun dişleri ve dişleri çevreleyen sağlıklı kemik ve dişeti dokusu olsun. Bu demek değildir ki her yaşta aynı tip ortodontik – diş teli tedavisi yapılabilir.
Ortalama olarak diş teli tedavisi 6-30 ay kadar sürebilir. Tedavi süresini etkileyen en önemli faktörler dişin yapısı ve çene yapısıdır. Alt ve üst çenenin birbirine uyumu bu noktada önemlidir ve tedavi süresini etkileyen faktörlerden biridir.
Diş telinin dudak şekli üzerinde olumsuz yönde bir değişikliğe yol açmaz, bu yanlış bilginin tam tersi daha doğal ve güzel bir görünüme sahip olmasını sağlar.
Diş teli temizliği; diş çürüklerini, diş eti iltihablarını ve oluşabilecek diğer komplikasyonları önlemektedir. Ortodonti Tedavisi'nde diş bakımı ve sağlığı için diş fırçalama yöntemi oldukça önemlidir. Günde en az 2-3 kez diş fırçalanması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri