5. Enerji ve İletişim Fatura Giderleri. İşletmelerin telefon, internet, su ve doğal gaz kullanımlarından kaynaklı ödemeleri, en temel giderleri olarak kabul edilir.
Kural olarak işletme faaliyetleri ile ilgili olarak kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için ya pılan özel araç telefonları ile cep telefonları faturalarına ilişkin ödemelerin ticari kazancın tespitinde genel giderler kapsamında indirim konusu yapılması mümkündür.
İletişim giderleri: Telefon, internet, ADSL vb giderlerdir. İşle ilgili olması, işletmeye dahil olması, işletmenin aktifinde bulunmamakla birlikte, kiralama yoluyla edinilmesi gerekir.
Öte yandan, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun Özel İletişim Vergisi başlıklı 39 uncu maddesinde, “ Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilmez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez.” hükmü yer almıştır.
KDV Kanunu'nun 29/1-a maddesinde, mükelleflerin kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak fatura veya benzeri belgelerde gösterilen KDV'yi indirebilecekleri hükme bağlanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Cep telefonu Demirbaştır ve amortismana kaydedilir ve faydalı ömrü maliyeye göre 3 yıldır. Yani siz her sene bu telefonun 1/3 ünü masraf olarak gösterirsiniz. Kdv ise her ay verilen bir beyannamedir ve o ay alacağınız telefonun kdv si o ayki kdv beyannamede indirelecek kdv olarak gösterilir.
Erdoğan, AK Parti'nin seçim beyannamesini açıklamıştı. Üniversite öğrencilerine cep telefonu ve bilgisayar alımlarında tek seferlik vergi muafiyeti sağlanacak. Vergi muafiyetinin ne kadar olacağı açıklanmadı ancak verginin tamamen sıfırlanması durumunda telefonlarda yüzde 50'ye varan indirim olacak.
Eğer yurt dışından alınan cihazlar bir gerçek kişi adına alınmışsa ve bu gerçek kişi bu cihazları Türkiye'deki bir şirkete satmak istiyorsa bu durumda şirketin bu ürünleri gerçek kişiden gider pusulası ile alması gerekmektedir. Gerçek kişi vergi mükellefi değilse gider pusulasında KDV ve stopaj hesaplanmayacaktır.
denilmiştir. Buna göre, Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesi hükmü gereğince özel iletişim vergisinin, bu verginin mükellefi olunup olunmadığına bakılmaksızın gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
“.....cep telefonlarına ilişkin haberleşme giderlerinin serbest meslek kazancının elde edilmesi ve idamesi ile açık ve doğrudan bir bağın bulunması, yapılan işin mahiyetine uygun olması ve iş hacmi ile mütenasip bulunması halinde, serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Faturalı hat üzerinden tarifeye ek telefon alma yöntemleri:
Kullandığınız GSM operatörünün size en yakın bayisine gidin, Bayideki görevliye cep telefonu almak istediğinizi belirtin, Görevli sizden nüfus cüzdanınızı alarak işlemi yapacak, Bütçenize uygun telefonu alarak tarifenize ek olarak ödeyebilirsiniz.
GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) e-Arşiv Fatura Portalı web sitesi üzerinden fatura kesmek isteyen mükelleflerin cep telefonundan kolayca ve ücretsiz olarak e-Arşiv Fatura kesmesini sağlayan mobil uygulamadır.
Faturaya Ek Telefonlar. Kullandığınız mobil hat faturasına ek taksitlendirme seçenekleri ile cep telefonu satın alabilirsiniz.
Muhasebe kaydı nasıl olmalıdır? 255 hesaba cep telefonu kaydı yapılır.
Akıllı telefonlardan ilk olarak yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı Payı alınıyor. Bunun üzerine yüzde 12 TRT Bandrolü, ÖTV'siz fiyatı 1500 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3000 TL'yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3000 TL'nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV alınıyor.
Ayrıca, mezkûr listede, "3.3 Cep telefonu ve cep telefonu araç kiti" bölümü kapsamındaki kıymetler için faydalı ömür 3 yıl, amortisman oranı %33,33 olarak öngörülmüştür.
Yurt dışından telefon getirme şartı değişti: Alsan alınmaz, satsan satılmaz! Yeni düzenlemeyle birlikte 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yurt dışından telefon getirme şartı değiştirildi. Artık yurt dışına çıkan vatandaşlar yanlarında her 3 yılda 1 adet telefon getirebilecek.
Kayıt işlemini ne şekilde yaptırabilirim? T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası bulunan ve e-Devlet sisteminden kayıt işlemine izin verilen kişiler, e-Devlet kapısı ( www.turkiye.gov.tr) üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirebilirler.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Türkiye'de tüm akıllı telefonlardan vergisiz fiyat üzerinden yüzde 10 TRT Bandrol Ücreti alınıyor. Akıllı telefonlardan ayrıca, yüzde 1 Kültür Bakanlığı Payı, yüzde 50 oranında ÖTV ve yüzde 18 KDV alınıyor. Bu durumda ortalama 20.000 lira bandında satılan iPhone 11 fiyatı yapılan hesaba göre 7.800 TL'ye geliyor.
Vergisiz modeller Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacak ve bir üst sınırı olacak. Türkiye'de üretilen modeller içinde Samsung ve General Mobile bulunuyor. Huawei ve Apple ise bu listede yer almıyor.
İLK ÖTV VE KDV'SİZ MODELLER NETLEŞTİ
Hürriyet'in edindiği bilgilere göre, Türkiye'de üretilen telefonlar arasında yer alan General Mobile'ın GM 24 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 22S, GM 22 Pro, GM 22 Plus modelleri ve E-tab 20 tableti öğrenciler tarafından vergisiz satın alınabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri