Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir. Bu gerçekleşmiyorsa kedinizde kabızlık var demektir. Sevimli dostunuzun neden bu sıkıntıyla karşılaştığını ve ona nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmeye hazır mısınız?
Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir.
Yetişkin bir kedi 16-24 saat arası tuvaletini tutabilirken yavru kedi genellikle 12 saate kadar tuvaletini tutar. Tuvalet eğitimi verilmemiş bir yavru ise tuvaletini tutma gereğinde bulunmaz ve her an her yere yapabilir.
Sağlıklı bir yetişkin kedi gün içinde ortalama 3 defa çiş, 1 defa da kaka yapar ancak bu kedinin cinsi, yeme alışkanlığı, metabolik hızına göre değişiklik gösterebilir. 1 yaşından büyük sağlıklı kediler günde maksimum 4 defa, 5 ve 10 yaş arasındaki kediler ise günde 1 kere kaka yaparlar.
Kediler kabız olmuşsa su tüketiminin artırılması gerekir. Bu noktada yaş mamaların verilmesi uygun bir tercih olarak ön plana çıkacaktır. Kabız kediye süt vermek doğru bir tercih değildir. Süt ve süt ürünleri kediler tarafından tolere edilemez ve hem şişkinlik yapar hem de kabızlığı şiddetlendirebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Çoğu kedi sahibi, kedileri ishal ya da kabızlık gibi sorunlardan muzdarip ise bu yoğurdu vermeyi düşünür. Eğer bu yoğurtların içerisindeki bileşenler kediniz için tehlike arz ediyorsa, kesinlikle tüketmemelisiniz.
Kedilerde Kabızlık Kaç Gün Sürer? Çoğu kedi her 24 – 36 saatte bir tuvaletini yapar. Kediniz daha az dışkı yapıyor ve bir zorluk yaşıyorsa kabız olma ihtimali çok yüksektir. Kediniz dışkısını yapmadan 48 – 72 saatten (4 – 5 gün) fazla bir süre geçmişse bir an önce veterinere başvurmalısınız.
Kedilerde kabızlık belirtileri: dışkılama sıklığının 2 günün üstüne çıkması, dışkı yapısının sert ve kuru olması. Kedilerde kabızlık durumunda veteriner hekime ne zaman götürülmeli? 1-2 gün süren ya da 1-2 kez tekrarlayan kabızlıklarda hemen korkmanıza gerek yoktur.
Fakat uzmanlar, kedilerin kilogram başına 50-60 ml sıvı tüketmesi gerektiğini belirtmektedirler2. Örneğin 3 kg bir kediniz varsa gün içerisinde 150-240 ml arasında sıvı tüketmesi gerekir. Fakat kediniz bu miktarın tümünü su içerek karşılamayabilir. Mesela yaş mama yiyorsa içmesi gereken su miktarı düşecektir3.
Cornell'in bildirdiğine göre "kediler yetişkin olduklarında, sağlıklı oldukları ve farklı şekilde beslemeyi gerektirecek bir sağlık sorunu olmadığı sürece günde bir kez beslemek uygundur".
Çoğu kedi yaklaşık 24-36 saatte bir kaka yapar. Kediniz daha az kaka yapıyorsa ve biraz zorluk çekiyorsa kabız olabilir. Kedinizde dışkılama olmadan 48-72 saatten fazla geçtiyse, veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.
Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir.
Kakalarını yaparlar, sonrasında çılgınlar gibi koşmaya başlarlar. Neden? Bunun ilk nedeni hayatta kalma içgüdüleri olabilir; vahşi doğada avcıların, bıraktığı kakanın dayanılmaz kokusunu takip edip kendisine ulaşabileceğini düşündüğünden kaçabildiğince uzağa kaçmaya çalışıyor olabilir.
Mamadan yarım saat sonra kuma götürerek tuvaletini oraya yapmasını sağlayabilirsiniz.
Yavru Kedinin Kakasının Normal Görünümü
Yavru, mekonyum adı verilen maddeden oluşan ilk kakasını dünyaya geldikten sonraki 1-2 günlük süreçte yapar. İlk kakanın koyu renkte olması normaldir ancak bu kakanın bir istisna olduğu unutulmamalıdır.
Musluktan akan şebeke suları kireçli sulardır ve bir zaman sonra evcil hayvanınızda problem yaşatmaya başlayabilir. Özellikle kısırlaştırılmış kedilerde üriner problemlere yol açabiliyor.Yani böbrek ve safra kesesi taşlarına neden oluyor.
Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için. Peygamber Efendimiz abdest alacağı o tastaki suyu kediye ikram ediyor.
Doğum anı yaklaştıkça kedinin vajinasından bir miktar sıvı geldiği görülür, yattığı yerde bir kaç kez dışkısını da yapabilir. Nefes alıp verişleri sıklaşıp ıkınmaya başladığında ise doğum başlamıştır.
Hasta da kusma, iştahsızlık, zaman zaman ishal veya kabızlık ve genel durumda bozulmalar ortaya çıkar. Tıkanmanın tam ve ani olduğu durumlarda çok hızlı gelişen bir kusma ve dışkı yapamama hali vardır. Hasta aniden sessizleşir ve tıkanmanın ilk 24-48 saati içinde sancı belirtileri gözlenebilir.
Peki kediler yoğurt yiyebilir mi? Cevap ise: Evet. Yaygın bir kedi maması olmasa da, sade yoğurt, yağsız genellikle güvenlidir ve hatta patili dostunuz için sağlıklı olabilir. Yunan yoğurdu, kedinizi besleyebileceğiniz en iyi yoğurtların kremasıdır.
Kediniz 8 kilodan daha hafifse, haftada en fazla 3 çay kaşığı zeytinyağı, 8 ve 11 kilo arasında olan bir kedi için, günlük yarım tatlı kaşığı, 11 kilodan fazla olan kedilere günlük yarım yemek kaşığı verebilirsiniz.
Zeytinyağı, insan beslenmesinin sağlıklı bir parçası kabul edilir. Peki kediler için de öyle mi? Evet, ancak yine de iyi bir fikir olmayabilir. Zeytinyağı kediler için zehirli olmasa da zeytinyağı dahil, herhangi bir yağı çok fazla tüketmeleri kedinizin ishal olmasına ve kusmasına yol açabilir.
Kediler titiz hayvanlar ve kirli bir kum kabını kullanmayı reddedebilirler. Bu nedenle kum kabı daha sık temizlenmeli ve haftada iki kez dezenfekte edilmelidir. Gerekirse birden fazla kum kabı kullanılabilir. Ayrıca kum kabı, su ve mama kaplarının yanına koyulmamalıdır.
Mısır, yulaf, iri öğütülmüş mısır unu, arpa, buğday, darı, kuskus gibi tam tahıllı yiyecekler lif bakımından zengin olmaları nedeniyle, kedilerin sindirim sistemine yardımcı olur. İyi haşlanarak ve ezilerek verilmeleri gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri