Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir.
Temettü Nasıl Alınır? Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Genellikle şirketlerin temettü ödeme günleri bellidir ve bu günden 1 gün evvel hisse almış olsa bile, satın alma ile elde edilen ortaklık temettü ödeme gününde ödeme alma hakkı yaratır. Yani yatırımcı temettü ödeme gününden önce aldığı hisseleri kaç gün önce almış olursa olsun ödeme günlerinde temettü alabilmektedir.
Temettü iki şekilde dağıtılır. Nakit olarak ödenen temettüler, şirket ortaklarının hesabına nakit olarak aktarılır. Diğeri ise bedelsiz hisse senedi olarak dağıtılan temettüdür. Temettünün hangi oranlarda hangi pay sahiplerine aktarılacağı, temettüden 1 gün soran gerçekleşen takas işlemleri sonucunda netleşir.
Şirketin genel kurulunda temettü dağıtım kararının alınmasının ardından, 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kar payı brüt olarak belirlenir. Brüt nakit kar payına %10 stopaj uygulandıktan sonra net ödenecek nakit temettü miktarı yatırımcının hesabına belirlenen dağıtım tarihinden iki gün sonra hesabına yatırılır.
İlgili 29 soru bulundu
Temettü verimi ise hisse başı ödenen temettünün, ödeme öncesinde hissenin son fiyatına oranıdır. Büyüyen oranda temettü veren bir şirketin elde ettiği kâr rakamı da her yıl artıyor demektir. Dolayısıyla kârını sürekli artıran bir şirketin hisse senetlerine de ilgi benzer şekilde artıyordur.
Bir şirketten temettü, yani kâr payı almak isteyen yatırımcıların hak ediş için belirtilen son tarihte tüm gün boyunca portföyünde o hisseyi bulundurmaları gerekir.
Pay sahipleri, temettü takas işlemi sonrasında yani temettü tarihinden 2 gün sonra temettü ödemelerini alır. TEMETTÜ NASIL DAĞITILIR? Şirket, faaliyet dönemi sonunda, vergi ve diğer giderleri yıllık net dönem kârından çıkarır. Kalan kısmını ise %20'den az olmamak kaydı ile şirket hissedarlarına dağıtır.
Temettü bedeli nakit şekilde, temettü dağıtacak olan şirketin hissedarlarının yatırım hesaplarına otomatik olarak aktarılır. Bedelsiz hisse olarak dağıtılacak temettü de yatırım hesabına doğrudan aktarılmaktadır.
Temettü dağıtımı, şirketin hissedarlarının yatırım hesaplarına temettü ödemesi gerçekleştirmesidir. Bir şirketin temettü dağıtacağı tarih, genellikle şirket tarafından belirlenir ve yatırımcılara açıklanır. Temettü dağıtımı genellikle yıllık veya yarı yıllık olarak yapılır.
Şirketler genellikle yılda bir kez temettü ödemesi yapar ancak bazı şirketler yıl içinde ilave temettü ya da temettü avansı kararları alabilmektedir. Temettü ödemelerini taksitle yapma kararı alan şirketler de mevcuttur. Bu tür kararlarda yatırımcılara taksit sayısı kadar sayıda temettü ödemesi yapılır.
Örneğin borsa alanı için temettü bedeli ilgili şirketin yıllık net dönem karı üzerinden verilir. Bu cümleden de anlayacağımız gibi temettü bedelleri genellikle her sene içerisinde yılın sonunda dağıtılır.
Bir şirketin yüzde 40 temettü ödemesi yapacağınız düşünelim. Sizde ise bu şirketin 100 tane hissesi var. Hisseler nominal değerle ölçülür ve borsada bu değer 1 TL'dir. Buna bağlı olarak hisse başına 40 kuruş temettü alırsınız.
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
Şişecam Temettü Ödemesi Ne Zaman? (2023)
Şişecam'ın 4. çeyrek finansal verilerine göre 2022 yılında 19,3 milyar TL kâr elde etti. Şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklamada 2 Haziran 2023 tarihi itibariyle hisse başına net 0.617 TL temettü dağıtacağını bildirdi.
Temettünün hesaba geç gelmesinin sebebi takas işlemleridir. Temettü dağıtımı yapılacak pay sahiplerinin belirlenmesi ve takas işlemlerinin tamalanması ise 2 gün sürer, T2 olarak adlandırılan bu zaman aralığında beklenmesi gerekir.
Anonim şirketlerde pay sahibinin kâr payı hakkı ve kâr payı dağıtımı TTK'da ayrıntılı olarak düzenlenir. TTK'da konuya ilişkin en önemli hükümlerden biri, kanımızca, birinci temettünün zorunlu olarak dağıtılmasını öngören, TTK m. 519/2(c)'dir.
Ortaklara birinci temettü Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan hüküm gereğince yani yasal zorunluluk gereğince ayrılmaktadır. Oysa ikinci temettü genel kurul kararına bağlı olarak dağıtılacaktır. Kurumlar dönem sonunda oluşan kârlarını ya ortaklarına dağıtır ya da söz konusu kârı şirket bünyesinde tutarlar.
Sasa Polyester A.Ş. (SASA) 2023 yılında yatırımcılarına 2.940.766.824,35 TL pay dağıtımı gerçekleştirecek. Şirketin dağıtacağı ay oranı yüzde 127,71554 olurken, bedelsiz pay alımı yatırımcıları memnun etti.
Temettü ödemesi kullanıcı hesaplarına "alım gücü" olarak, dağıtımın gerçekleştiği gün (29 Eylül 2023) geçecek. Yatırımcılar dilerse nakit bakiyeyi beklemeden hisse alabilecek. Nakit bakiye ise T+2 iş gününde hesaplara yansıtılacak.
Temettü, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarından getiri elde etmelerine yardımcı olabilir. Temettü, bir şirketin net karından ödenen bir kâr payıdır. Şirketler genellikle yılda bir veya iki kez temettü öderler. Bu kâr payları, hissedarların yatırımlarından getiri elde etmelerine yardımcı olur.
Temettü almaya hak kazanan yatırımcıların ortak hesabına otomatik olarak yatırılacak. Temettü alabilmek için mutlaka kar payının ödemesinin yapıldığı gün o pay senedinin elinizde bulundurmanız şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri