Temizlik sıralamanız; toz alma, süpürme ve paspaslama şeklinde olmalıdır. Bu sayede temizliği belirli bir düzen içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Temizlik sıralamasını ise mutfak, banyo, yatak odası ve diğer odalar şeklinde gerçekleştirebilirsiniz.
Dip köşe ev temizliği sırasında öncelikle dağınıklık toplanmalıdır. Odalar ve salon temizlendikten sonra banyo, tuvalet ve mutfağı temizleyip en son koridoru temizleyerek ev temizliğini bitirebilirsiniz.
Temizliğe yukarıdan aşağı başlamak, önce etrafı toparlamak sonra temizliğe başlamak, önce ıslak alanları temizlemek, evi oda oda temizlememek, zemin temizliğini en sona bırakmak ev temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları arasında yer alıyor.
İlk Olarak Odalardan Başla. Ev temizliğine nereden başlanır sorusuna verebileceğimiz tek cevap kişisel alanlar olan odalar. Temizliğe odalardan başlaman, planlı ve pratik bir şekilde ilerlemene yardımcı olacaktır. Özellikle oturma odası, çocuk odası ve yatak odası gibi alanlar kişisel kullanıma özel alanlar.
İlgili 16 soru bulundu
Haftanın belirli günlerinde gelerek evin tüm odalarını temizler ve toz alır. Parkeleri silmek, nevresim takımlarını yıkamak, evi süpürmek gibi görevler de ev hizmet elemanı sorumlulukları ve görevleri arasında yer alır.
Örneğin, ortalama 120m² olan 3+1 ev temizliği için 1.495 TL ödeme yapmayı bekleyebilirsiniz. Standart ev temizlik hizmeti; toz almak, paspas yapmak, süpürmek, çöpleri boşaltmak, lavaboları, muslukları, aynaları, eşyaları silmek, tuvaletleri temizlemek, yatağı toplamak ve evin genel temizliğini içerir.
İşe tezgah ve evye temizliğinden başlamak ocağı, mutfak fayanslarını ve dolaplarını temizlerken de işinizi kolaylaştırır. Öncelikle mutfak lavabosunu temizleyerek işe başlamalısınız. Yağlı ve kirli bir evyeyi temizlemeden işe başlarsanız, temizlik beziniz yıkarken evyedeki yağ, etrafı yeniden kirletebilir.
Duş ve küvet yüzeylerini temizlemek için, banyo temizleyici, beyaz sirke ve sodyum bikarbonat kullanabilirsiniz. Bu malzemeleri karıştırarak bir macun yapabilir ve duş veya küvet yüzeyine uygulayabilirsiniz. Macunu birkaç dakika beklettikten sonra, sünger veya fırça yardımıyla yüzeyi ovalayın ve temiz su ile durulayın.
Eğer evinizi düzenli olarak, günaşırı silip süpürüyorsanız dip bucak temizlik için acele etmenize çok da gerek yok. Eviniz zaten bir gün ara ile kendine geliyor ve etrafta ciddi oranda bir toz görüntüsü yok ise dip bucak temizliğinizi 15 günde ya da 3 haftada bir yapmanızda hiçbir sıkıntı olmayacaktır.
3. Önce dağınıklığı gider. Toz almadan, silmeden ve fırçalamadan önce yapman gereken ilk şeylerden biri yerde toplanan her şeyi toplayıp kaldırmaktır. Sonra, tüm yüzeyler için aynısını yapmalısın.
Günlük / Gündelik ev temizliğinde tamgün çalışma süresi maksimum 8 saattir.
Bu açıdan temizliğe başlamak için odayı seçebilirsiniz. Bu durumda, genelde yatak odasında başlanır ve sonra çocuk odası ve misafir odasına geçilir. Bundan sonra oturma odasını, ardından hol, koridor ve mutfağı ve son olarak banyo ve tuvalet temizlenir.
KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.
Bunun için yer silme suyunun içine biraz sirke katarak paspas yapabilirsiniz. Bu uygulama sonunda zemin döşemesinin pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz. Dilerseniz eşit miktarda sirke ve Arap sabununu karıştırarak krem temizleyici elde edersiniz.
Klozetin içini temizlemek için kullanılan fırça ile dışı temizlenmemelidir. Klozetin dış kısmı ve kapağı ya sert bir sünger ile ya da başka bir fırça ile temizlenmelidir. Klozetin kapağına da çamaşır suyu dökülmeli ve ovalanmalıdır. Fırçalama ve ovalama işi bittikten sonra su ile durulanmalıdır.
Yarım bardak karbonat ve yarım bardak sirkeyi lavabo giderine dökün. 15 dakika bekledikten sonra kaynar suyu lavaboya dökerek, giderlerin açılmasını sağlayabilirsiniz. Yüzey temizliği için hazırlanan suyun içerisine sirke eklemek, bakterilerin ölmesini sağlar.
Özellikle ev ziyaretlerinin yoğun olduğu bu özel günler öncesinde geleneksel bayram temizliği yapılır. Dip bucak temizlik için birkaç gün ayrılır; halılar yıkanır, camlar silinir, koltuklar temizlenir, evin tüm noktaları derin temizlik için hazırlanır.
Mutfak dolaplarını temizlemek için: Küçük bir kovaya bulaşık deterjanı ve sirke dökün. Ardından yarısını biraz geçecek şekilde su koyun. Bu karışımı bezle ya da süngerle tüm dolaplara uygulayın. Islak bir bezi bol bol durulayarak tüm dolapların içini tekrar silin.
Dolap temizliğinde aşındırıcılardan uzak durulması gerekir. Mikro fiber veya pamuklu bezler kullanılırsa çizilmeler önlenir, rendelenmiş sabun, arapsabunu ya da bulaşık deterjanı ile temizliği kolay bir şekilde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri