terk / ترک Bırakma, salıverme, vazgeçme. Boşama. Bakmama. İhmal etme.
haya etme / hayâ etme
Terk etme, çekinme, utanma.
firak / firâk / فراق / فِرَاقْ
Ayrılık, ayrılma.
Bir kişiden ya da bir yerden ayrılmak manasına gelen terk kelimesi ''etmek'' yardımcı fiili ile birlikte kullanılır. Bunun dışında terk-i diyar ve terk-i hayat gibi tamlamalarda da aynı kelimeye yer verilir.
hicr. (Hicir) Men'etmek, bırakmak.
İlgili 28 soru bulundu
Kaçan: Eski Türkçede bir kelime. "Ne zaman ki, vakta ki" anlamında Osmanlı metinlerinde geçer.
mensi / mensî (Mensiyye) (Nisyan. dan) Unutulmuş, hatırdan çıkmış.
Eşlerden birinin ortak yaşamdan ayrılmasına terk denir. Eşlerden birinin evlilik birliğinin yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğerini terk etmesi hali boşanma nedenlerinden biri olan terk fiilini ifade etmektedir.
Terk, eşlerden birinin ortak konuttan ayrılmasıdır.
Üçüncüsü terk-i hestidir.
Istılah olarak benlik ve enaniyet davası demektir. Yani insana emanet olarak verilen istidadı, hayır ve kemalatı haksız bir şekilde sahiplenmek ve kendinden bilmemek demektir. Terk-i hesti ise benlik ve varlık davasını bırakıp, kulluk ve ubudiyet yapmaktır.
hubab. Muhabbet. Mahbub, sevgili olan.
hicran / hicrân / هجران Ayrılık, ayrılık acısı.
bisud / bîsud. Faydasız, boş, neticesiz.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin doğru yazımı 'terk etmek' olarak öne çıkıyor. Yani yazın noktasında bu kelime grubu ayrık olarak ele alınır. Eğer bitişik yazılırsa yanlış yazılmış olur. Bu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı 'terk etmek' biçiminde öne çıkıyor.
vajina - Nişanyan Sözlük. İngilizce vagina “dişi cinsel organının ön kısmı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince vagina “kılıç kını” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *wāg-īnā- “yarık” biçiminden evrilmiştir.
terk - Nişanyan Sözlük. Arapça trk kökünden gelen tark ترك “bırakma, bırakıp gitme” sözcüğünden alıntıdır.
1) bırakmak, ayrılmak; 2) salıvermek, vazgeçmek; 3) bakmamak, ihmal etmek.
Arap diline ait sözlükler ve vucūh kitapları incelendiğinde, “nisyān” kavramının, “kasden veya kasıtsız olarak unutmak” ve “terk etmek” şeklinde iki ayrı anlamının bulunduğu görülür.
Arapça bir kelime olan terk kavramı sözlükte “bırakma, bırakılma, koyuverme, salıverme, vazgeçme, vazgeçilme” (Devellioğlu, 1990: 1086; Akalın, 2011: 2330) şeklinde tanımlanmaktadır.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” denmez. Onun yerine “Saadet-i Seniyyem” derlermiş.Anlamı ise “Çok mühim,kıymetli,âli olan” demektir.
Mahbub, sevgili olan.
5- Dilber: Dilber ismi, kendisine aşık eden, güzel ve alımlı kadın demektir.
Osmanlı Türkçesi دشمن (düşmen) sözcüğünden alıntıdır.
kezzab / kezzâb / كذاب
Yalancı.
Ayrıca Osmanlıca celîs, musahib, refik, hemdem, hempâ, yâr sözcükleri de bu anlamda kullanılmıştır. Türk lehçelerinde arkadaş anlamında adaş, dost, ipteş, yoldaş gibi kelimeler kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri