Karışım vanası, yüksek sıcaklıkta su taşıyan bir borudaki sıcak suyu, soğuk şebeke suyu karıştırarak istenen sıcaklığa getiren karıştırıcı vanadır. Diğer adı mix vanadır. Karışım vanaları son derece basit ve kolay bozulmaz bir yapıya sahiptir.
Bu valf sıcak ve soğuk suyu karıştırmak ve su sıcaklığını kontrol etmek için otomatik bir musluk için kullanılır. Bir ucu soğuk su girişidir, bir ucu sıcak su girişi ve orta karışık su çıkışı, kurulumu ve kullanımı kolaydır.
Bir kompresör ya da vakum pompası tarafından üretilen ya da bir kapta depolanmış olanbasınçlı havanın akışını başlatma-durdurma, yön kontrolü ve basınç kontrolünü sağlayan devre elemanlarına valf denir. Valfler; 1) Akış Kontrol Valfleri 2) Basınç Kontrol Valfleri 3) Yön Kontrol Valfleri olmak üzere üç çeşittir.
Kontrol vanası; bir kontrolörden gelen sinyalin yönlendirdiği şekilde akış geçidinin boyutunu değiştirerek akışkanı kontrol etmek için kullanılan vanadır. Kontrol vanaları, akışkanın bulunduğu tüm proseslerde basınç, sıcaklık, debi ve seviye kontrolü yapılmasını sağlar.
Termostatik vana, sıcaklık değişimlerine duyarlı bir şekilde suyun akışını kontrol eden valflere verilen isimdir. Bu vana, soğuk hava ve sıcak hava sirkülasyonunu kontrol ederek, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliğini arttırır. Ayrıca enerji tasarrufu sağlar ve evlerdeki rahatlık seviyesini arttırır.
İlgili 44 soru bulundu
Ani basınç artışı olan sistemlerde basınca duyarlı bir şekilde yüksek basınç dalgasını tahliye ederek sistemin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Herhangi bir sebepten dolayı basınç ayar basıncının üzerine çıktığı anda vana açılarak fazla basıncı tahliye eder.
Genleşme vanası ya da kısılma vanası, soğutucu akışkan basıncını istenilen buharlaştırıcı basıncına düşürmeye yarayan sistem elemanıdır. Kompresörde sıkıştırılan soğutucu akışkan yoğuşturucuda ısı vererek sıvı hale geldikten sonra genleşme vanasına gelir ve basıncı buharlaştırıcı basıncına düşer.
Valf sayısı arttıkça motorun içerisine alabileceği hava ve tahliye edebileceği egzoz gazı artıyor ancak bunu düşük hızlarda doldurması da bir o kadar zorlaşıyor. O sebepel 8v motorlar düşük devirlerde atak, 16v motorlar yüksek hızlarda daha iyidir.
Normal olarak bir silindirde emme ve egzoz subabı olmak üzere 2 subab bulunmaktadır. Toplam olarak dört silindirli bir aracı göz önünde tutarsak toplam 8 subab olması gereklidir. Yani araç 8 valve olarak adlandırılır.
Valf, akışkanları kontrol etmeye yarayan vana ve subap gibi tesisat elemanlarına verilen genel isimdir. Valf kelimesinin sözlükteki karşılığı ise vanadır.
Valfler, akışkanın gideceği yönü belirleyen, istenildiğinde yönünü değiştiren, akışkanın basıncını ve debisini kontrol eden devre elemanıdır. Valflerin Görevleri • Akışkanın yolunu açıp-kapatır. Akışkanın gideceği yönü değiştirir. Akışkanı depoya gönderir.
Kontrol valfi, akış, basınç, sıcaklık ve sıvı seviyesi gibi durumları kontrol etmek için kullanılan valflerdir. Çoğu durumlardaki değişimleri takip etmek üzere sensör, valfin tam açık veya kısmi açık durum sinyalini kontrol cihazından alır ve cihaza girilen "setpoint"e (set değerine) göre valfi açar veya kapatır.
Günlük hayatta da, banyolar ve mutfak tesisatlarının yanı sıra ısınma ve sıcak su temini gibi oldukça yaygın bir kullanım alanı olan valfler hemen tüm endüstriyel uygulamalarda kullanılır.
Araba silindirinin baş kısmında yer alan gaz geçişini sağlayan supaplara verilen bir diğer isim olan araba valfi, motordaki pistonların hareket etmeleri için enerji sağlayan yakıtın silindire bırakılmasını ve yanmasını sağlıyor.
Valf sayısı arttıkça motorun içerisine alabileceği hava ve tahliye edebileceği egzoz gazı artıyor ancak bunu düşük hızlarda doldurması da bir o kadar zorlaşıyor. O sebepel 8v motorlar düşük devirlerde atak, 16v motorlar yüksek hızlarda daha iyidir.
8 VALF = Üstten Tek Eksantrikli (SOHC = Single Over Head Camshaft), her silindir başına 1 Emme ve 1 Eksoz Valfi olan "eski" sistem. 16 VALF = Üstten Çift Eksantrikli (DOHC = Double Over Head Camshaft), her silindir başına 2 Emme ve 2 Eksoz Valfi olan "yeni" sistem.
16v in 8v e göre verimli olduğu ancak kağıt üstünde maksimum devirlerdeki beygir ve tork için geçerlidir. 8v in tork dağılımı daha düzgün ve eşittir çogu zaman ve kullanımı bu nedenle daha kolaydır. Örneğin, aynı hacimli 16v motor eşdeğeri 8v liden daha fazla torkve güç üretir ama 5500de üretir.
Basınç Emniyet Valfi Nasıl Çalışır? Basınç emniyet valfi popet, yay, gövde ve ayar kolundan meydana gelir. Sistem içerisinde ki basınç popetin açılma yönünde popet yüzeyine doğru basınç uygular. Bu basıncın dengelenmesi için, popet arkasında bulunan yay'a ayar kolu yardımıyla kuvvet ayarı yapılır.
Çekvalfler birçok farklı uygulamada kullanılmaktadır. Örneğin, pompayı geri akıştan korumak için genellikle pompanın çıkış tarafına yerleştirilirler. En yaygın su pompası türü olan santrifüj pompalar kendi kendine durdurucu özellikli değildir ve bu nedenle çekvalfler borulardaki geri akışı önlemek için gereklidir.
Çek Valf (Çek Vana) Kullanım Alanları
Hidrolik kaldıraçlar, direksiyon sistemleri, yangın tesisatları, doğal gaz tesisatları, yer altı kuyuları gibi akışkan temelli alanlarda akışkan kontrolü için kullanılırlar.
Çabuk Egzoz Valfi
Silindirlerde hızı arttırmak amacıyla kullanılır. Bazı uygulamalarda silindirin geri dönüşünde bir iş yapılmaz ve bu ölü zamanın kısaltılması istenir. Çabuk egzoz valfi silindirin çok yakınına bir yere monte edilir.
4.4 Antişok / Antikavitasyon Valfleri
Silindir hattında oluşabilecek ani şok basınçlarını tahliye etmek için anti-şok emniyet valfleri, silindir- lerde oluşabilecek kavitasyonu önlemek için de anti-kavitasyon çek valfleri kazıcı valfi üzerine bulun- malıdır. Genellikle bu iki valf tümleşiktir ve katriç tipindedir.
Basınç emniyet valfleri devredeki maksimum basıncı ayarlamak ve aşırı yüklenmeye karşı korumak için kullanılır. Basınç düşürme valfleri, cihazın aşırı yüklenmesini önlerken çıkış basıncını sürekli olarak ayarlanan değerde tutar.
Havalandırmalarda koku gelmemesi için de kullanılabilir. Kanalizasyon ve alt yapı problemlerinden meydana gelen geri tepmeleri engeller. Fare ve haşere gibi canlıların bina içine girişini engeller. Kanalizasyon kaynaklı istenmeyen kötü kokuları önler.
Conta ve yay oranı yenildiğinde hava makaradan geçer. Sonrasında ise çekvalfin arka tarafında basınç düşüşü yaşanır. Basınç düşüşünden dolayı da çekvalfin makara veya bobin kısmı hızla sanılarak ses yapmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri