Dilimize Arapçadan geçmiş olan Teşkil kelimesi, ''şekil'' kökünden türetilmiştir. Şekil suret ve dış görünüş anlamına gelirken teşkil etmek de bir şeye suret kazandırmak ve meydana getirmek demektir. Yapım eklerinin diğer adı teşkil ekidir. Bu kelimeden türetilmiş olan müteşekkil ise oluşum anlamına gelir.
Arapçadan önce Farsçaya sonra Türkçeye geçen teşkil kelimesi, şekil sözcüğünden türetilmiştir. Şekil, dış görünüm ve suret anlamına gelir. Teşkil etmek kelimesinin sözlük anlamı ise bir şeye şekil vermek ve biçimlendirmektir. Bu kelime günümüzde daha çok meydana getirmek ve üretmek anlamında kullanılır.
Benzer, eş, denk, "Emsal teşkil etmek" mesela, misal (örnek) kökünden gelir. anlamı (manası) başka davalara, olaylara, vukuatlara örnek, denk veya benzeri alınıp etüd taslak veya baz alınabilecek türden olabilecek herşey hukuki terim kapsamında.
Arapça kökenli bir sözcük olan teşkilat, teşkil fiilinden türetilmiştir. Teşkil etmek, bir araya getirmek ve oluşturmak anlamına gelir.
İlk anlamı belli bir şekle ya da kalıba bürünmektir. Osmanlı döneminde devlete bağlı kurumları ve müesseseleri tanımlamak için de bu kelime kullanılırdı.
İlgili 39 soru bulundu
[1]Başa kakmak. (2) Silâh takınmak (3)Kötülük yapmak. Kötü göstermek. Ayıplamak (4)Birisinin çok şeni' olduğunu söylemek.
"belli bir biçim almak", "oluşmak" ve "belirmek" anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
oluşma işi, teşekkül, teşkil.
(ﺗﺸﻤﻴﻞ) i. (Ar. şumūl “içine almak”tan teşmіl) Bir şeyi kapsamı içine alma, yayma: Pederine dargınlığını bütün köye teşmil ediyordu (Mehmet Rauf).
Suça iştirak, bir kişi tarafından işlenebilecek bir suçun aralarında anlaşmak ve işbirliği yapmak suretiyle birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesidir. Ancak kasten işlenen suçlar iştirak halinde işlenebilir, taksirle işlenen suçlara iştirak mümkün değildir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Teşkil kelimesi, ''şekil'' kökünden türetilmiştir. Şekil suret ve dış görünüş anlamına gelirken teşkil etmek de bir şeye suret kazandırmak ve meydana getirmek demektir.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Tekamül Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Olgunlaşma, gelişim.
(ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. aṣfar “sarı”dan taṣfіr) Sarartma, sarıya boyama. (ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. ṣafіr “ıslık”tan taṣfіr) Islik çalma.
Anlamı: "Muharrir" kelimesi, yazılı metinleri düzenleyen, düzeltme yapan veya yazıları düzenleyip yayınlayan kişiyi ifade eder. Bu kişi, gazete, dergi, kitap, makale gibi yazılı yayınların hazırlanmasına katkı sağlar ve metinlerin dilbilgisel ve içeriksel olarak düzeltilmesinden sorumludur.
Umumi Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Genel.
[1] cisimlenmek. [2] benzeşmek. [3] özümlemek.
Müteessir kelimesi, hep bir tesirin altında kalan, etkilenen, hem de üzgün ve çaresiz anlamına gelir.
Teessüf etmek cümlesinin ilk karşılığı acımak, üzülmek ve yazıklanmak olarak verilmiştir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelime, 'Oluşmuş ya da meydana gelmiş' şeklinde ifade edilmektedir.
En genel tanımıyla güven, bir tarafın diğerinin eylemlerinin ve aldığı kararların doğruluğuna inanmasıdır. İki tarafın da birbirleri için yarar sağlayacak şekilde hareket edeceklerine dair bir beklentiye sahip olmasıdır.
Anlamı merak edilen tatbik kelimesi, uygulama anlamında kullanılıyor.
anlam olarak; şekile bürünmüş, şekli sahiplenmiş - özümsemiş anlamında kullanılır. başlık altında bir kere bile sözlükteki ilk anlamı verilmeyen arapça kökenli kelime . anlamı: oluşmuş, meydana gelmiş.
Kökeni: "Müşterek" kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "مشترك" (muşterik) kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Anlamı: "Müşterek" kelimesi, birden fazla şeyin veya kişinin ortak veya aynı olma durumunu ifade eder.
Mücerret TDK kelime anlamı hakkında bilmesi gerekenler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman mücerret kelimesi, 'soyut' anlamı taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri