Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Yüksek testosteronlu erkeklerin ortak özellikleri fethetmek, sahiplenmek, yönetmek ve hükmetmek. Onlar, iktidar sahibi olma ve iktidarı ellerinde tutma eğilimindeler. Uzlaşmacı değiller. Değişimden yanalar, hareketliler.
Testosteron fazlalığının ilk belirtileri yüzde sivilceler çıkması, her iki meme arasında, göbekte, kalça üzerinde ve bacakların üst kısmında sert, siyah ve kalın kılların çıkmasıdır. Hormon problemleri nedeni ile gelişen kıllarda devamlı hormon uyarısı olduğundan epilasyon iyi sonuç vermez.
Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
Beyin tabanına yakın hipofiz bezinin uyarısı ile testisler tarafından üretilen testosteron, cinsel dürtü ve sperm üretiminin yanında, erkeklerin penis ve testislerin büyüyerek gelişmesini, sesin kalınlaşmasını, kas ve kemiklerin güçlenmesini de sağlıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur. Yani kas gelişimine olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.
Aşkın erken dönemlerinde erkeklerde bulunan testosteron hormonun azaldığını buna karşılık olarak, bu hormonun kadınlarda arttığının altını çizen Öztürk, “Serotonin düzeyleri aşkta önemli ve aşkın erken evrelerinde bu hormonun düzeyleri azalıyor.
Testosteron plazmada sabah erken pik yapar ve akşam üzeri de en düşük düzeye iner. Normalde Testosteronun %2 si serbest, %44 ü testosteron-estrogen bağlayıcı globülin TeBG ye bağlı, %54 ü albümin ve diğer proteinlere bağlıdır. Spermatogenezin başlaması için FSH ve LH gerekli, sürdürülmesi içinse testosteron yeterlidir.
Egzersiz ve Ağırlık Kaldırma
Egzersiz, birçok hastalığı önlemenin en etkili yollarından biridir. İlginç bir şekilde, testosteronunuzu da artırabilir. Düzenli egzersiz yapan kişilerin daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu bulmuştur. Yaşlılarda egzersiz testosteron seviyelerini ve zindeliği arttırır.
Testosteronun etkileri arasında yüzdeki akne ve sivilcenin artışı da bulunur. Bu etkinin bir kısmı artan yüz yağından kaynaklanmaktadır.
Cinsel istek testosteron hormonu ile ilgili olduğu için tedavi ekipmanları bu hormon üzerinde odaklanmaktadır. Testosteron, testisten salınan erkeklik hormonudur. Cinsel isteksizliğin en büyük kaynağı da bu hormonun azlığıdır.
Testosteron kelliğe sebep olmaz hatta düşük testosteronun kortizol hormonunu arttırıp kelliğe sebep olduğuyla ilgili bulgularımız var. Yüksek testosteronun kelliğe sebep olduğu bilinmiyor. Ama daha yüksek testosteron seviyeleri genetik olmakla beraber DHT hormonunun daha fazla üretimini sağlayıp kelliğe sebep olabilir.
“Doğru sürede ve tempoda yapılan antrenman vücudun normal olarak salgıladığı hormonların daha iyi çalışmasını sağlar. Fazla kardiyo nasıl testosteron seviyesini düşürürse, bunun tam tersi olarak bacak çalışmak, testosteron seviyesini en iyi yükselten egzersizdir.
Yapılan çalışmalar, düzenli egzersiz yapan kişilerin daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Yaşlılarda egzersiz, testosteron seviyelerini ve zindeliği artırır. Ağırlık kaldırma ve yüksek yoğunluklu antrenmanlar en etkili olanlarıdır.
Genç erkeklerde (20'li yaşlar), normal total testosteron düzeyleri genellikle 300 ila 1000 ng/dL (nanogram/desilitre) arasında olabilir. 30'lu yaşlardan itibaren, testosteron düzeyleri yavaşça azalmaya başlar ve 50'li yaşlara gelindiğinde bu düşüş daha belirgin hale gelir.
Normal bir erkek günde, çoğu testislerde olmak üzere, 6 mg kadar testosteron üretir. Yaşlandıkça vücudun testosteron üretimi düşer. Gençlikte ve yetişkinliğe geçişte testosteron seviyesi zirvededir ve 30 yaşından sonra yılda ortalama olarak %1 azalır.
Sporcular ve adrenalin bağımlıları için kafein, yeri doldurulamaz bir performans artırıcıdır. Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Tayvan'da erkekler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre ekmek, hamur işleri ve tatlılar testosteron düzeylerini azaltmaktadır. Aynı çalışmada testosteron düzeylerini azaltan diğer faktörler şu şekilde sıralanmıştır; dışarıda yemek, süt ürünleri tüketmek ve çok az koyu yeşil yapraklı sebzelerden yemek.
Testosteron, erkekler için önemli bir hormondur. Ancak, sigara içmek, testosteron üretimini olumsuz yönde etkileyebilir. Sigara içen erkekler, sigara içmeyenlere göre daha düşük testosteron seviyelerine sahip olma eğilimindedirler.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Testosteron yapımı ergenlik ve erişkin yaş başlarında en yüksek seviyededir. Erişkinlerde 20-25 yaşlarında en yüksek, 65-70 yaşlarında en düşük değere sahiptir. Yaşlanmayla birlikte gittikçe T yapımı da azalmaya başlar. Ortalama 30-40 yaşlarından sonra erkeklerde %1 seviyelerinde bir azalma görülür.
Testosteron eksikliğine karşı yeterli ve kaliteli uyuyarak, düzenli bir şekilde spor ve egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek testosteron düzeyleri artırılabilir. Özellikle diyabet hastalığı, obezite ve metabolik sendromlu hastalarda yaşam tarzı değişikliği ve kilo kaybı testosteron düzeylerini artırır.
Ejakulasyonun testosteron uzerinde negatif bir etkisi YOKTUR !
Haz alma duyusunun oluşmasına yardımcı olan dopamin hormonunun odaklanma ve dikkat üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Beyindeki bilgi akışı üzerindeki etkisi bulunan dopamin mutlu ve sosyal bir kişilik ile birlikte özgüven ve başarı hissini artırarak mesleki hedeflere ulaşmada önemli katkı sağlamaktadır.
Erkeklerde yüksek testosteron varlığında genellikle kas kütlesi aşırı artar, erkek tipi kellik oluşur, cilt yağlanır ve akneler oluşur. Ayrıca erektil disfonksiyon ve sperm üretiminde azalma meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri