Abla, amca, dayı, teyze, hala… Bunlar da bir özel isimden sonra gelince büyük harfle başlamalı.
Bu tarz isimlerde kan bağı ile akrabalık olup olmaması önemli değildir. Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Teyze, amca ve benzeri ifadelerin doğru yazılışına ilişkin detaylar şu şekilde; İsmin ardına eklenen "teyze" akrabalık bildiriyorsa küçük harfle yazılır. Önceden akrabalık bildirmeyen, özel isimleşmiş ifadelerde teyze, amca büyük harfle yazılıyordu.
Hâlâ kelimesinin doğru yazım şekli hâlâ şeklindedir. Bunun dışındaki yazım şekilleri anlam bütünlüğünü bozduğu için yanlış olarak kabul edilir. TDK verilerine göre hâlâ olarak yazımı doğru olarak vurgulanıyor. Hala şeklindeki yazımı ise birine göre babanın kız kardeşi olarak ifade ediliyor.
Akrabalık adı olup lakap veya ünvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb. UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim.
İlgili 24 soru bulundu
Arapça asıllı olan hala kelimesi (hâle [خالة] çoğulu hâlât) “dayı” anlamındaki hâlin müennesi olup “annenin kız kardeşi” demektir.
Ancak TDK kuralları gereğince Ahmet amca ya da Fatma teyze gibi akrabalık adı bulunduran ifadelerde akrabalık bağının gerçek oluğ olmaması önemli değildir. Yani Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi her daim küçük harfle yazılmalıdır.
Cevabımız; Ahmet'ten çünkü; Kesme isareti nedir? Kesme işareti ozel isimleri ayirmak icin konur.
Hâlâ kelimesini şapkasız kullandığınızda bu "babanın kız kardeşi anlamına gelir" yani hala olur. O yüzden kelimeyi babanın kız kardeşi anlamında kullanmıyorsanız şapkalı yazmalısınız.
Oğlu, kızı sözleri: Caferoğlu, Topaloğlu, çapanoğlu, dayıoğlu, eloğlu, hinoğluhin, elkızı, teyzekızı. Ağa, bey, efendi, hanım, nine vb. sözlerle kurulan birleşik kelimeler: ağababa, ağabey, beyefendi, efendibaba, hanımanne, hanımefendi, hacıağa.
“Ali Bey, Ayşe Hanım" mı? "Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Başlıca Cins İsimleri
Akrabalık isimleri: ana, baba, kardeş, dayı, hala, teyze…
TDK'ye göre; teyze, amca ve benzeri ifadelerin doğru yazılışına ilişkin kurallar şöyle: İsmin ardına eklenen "teyze" akrabalık bildiriyorsa küçük harfle yazılır.
Teyze, annenin kız kardeşine denmektedir. Dayı, annenin erkek kardeşine denmektedir. Hala, babanın kız kardeşi için kullanılmaktadır.
Birinci olarak hala kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Hala kelimesinin anlamı ise babanın kız kardeşi manasına gelmektedir. İkinci olarak hâlâ kelimesi ise henüz, o zamana kadar, hâlen, şimdiye kadar manalarına gelmektedir. TDK 2021 yılı son verilerine göre hala kelimesinin doğru yazılışı hâlâ şeklindedir.
Teyzeoğlu doğru bir yazım şeklidir. Çünkü akrabaların isimleri birleşik yazılır.
Fakat "teyze" sözcüğü özel isim değildir. Bu yüzden cümlede de, normalde de küçük yazılır. Bu şey her isimde geçerlidir. Örnek olarak "Ayşe teyze, Sevgi teyze, Sudenaz teyze" vb. kelimelerde de teyze sözcüğü küçük yazılırken, Fatma kelimesi büyük yazılır.
Cümlenin tamamını yazar mısın? Akrabalık adları bildiren kelimeler büyük harfle başlamaz: Fahriye abla, Ayşe teyze, Fatik nine, Saim amca, Ali enişte. Ancak akrabalık bildiren kelimeler başa gelirse lâkap yerine geçtiği için büyük harfle başlar: Nene Hatun, Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan.
Yeğen sözcüğünün yazımı hakkında birçok karışıklığı görmek mümkündür. Çoğu kişi için bu sözcük 'yiğen' şeklinde bilinir. Bazıları ise bu sözcüğü 'yigen' olarak yazar. Tabi bunlar yanlış olarak yapılan yazılışlardır. Asıl doğru yazılış ise sadece yeğen şeklinde olur.
"Mehmet'ten" şeklinde yazılır. Çünkü özel isimlere gelen ekler yumuşamaz.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız Ayşeciğim şeklinde olmalıdır. -cim eki diye bir ek yoktur. ciğim şeklinde yazılır.
Akrabalık adı olup lakap veya unvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb. Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim.
TDK kurallarına göre akrabalık isimleri özel ad sayılmadıkları için küçük harfle yazılırlar ve kesme işareti almazlar.
→ → Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle yazılmaktadır. Yalnızca abla değil akrabalık bildiren amca, hala, dayı ve teyze gibi kelimelerde ayrı yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri