Bizim parmak ucumuzun 10 katı kadar hassas olan bir deriye sahip kocaman hayvanlardır. Koku alma duyuları da bir o kadar güçlüdür ve hepinizin bildiği gibi saniyeler içinde kafatasımızı parçalayacak kadar güçlü çene kaslarına sahiptirler. Tüm bunları yöneten beyin ise neredeyse bir ceviz kadar ufaktır.
Kertenkele beyni 0,08 g, l 6 kg, timsah 80 g, köpek 92 g, tavşan 10 g, deve 760 g, at 500 g, şempanze 400 g, koyun 140 g, fare 2 g, kutup ayısı 500 g, zürafa 680 g, kedi 30 g, baykuş 3 g, balina 8 kg, kaplumbağa 0,3 g, aslan 240 g, su aygırı 580 g ve kirpi beyni 25 g'dır.
Örneğin yunusların beyinleri -yaklaşık 1400 gram- insanların beyinleri ile hemen hemen aynı büyüklüktedir.
Kadınların beyni, erkeklerinkinden yaklaşık yüzde 10 daha küçüktür. Ortalama yetişkin bir kadının beyin ağırlığı 1250 gram, erkeğin beyninin ağırlığı ise 1375 gramdır.
Kedi beyni 20 ile 30 gram arasındadır.
İlgili 41 soru bulundu
Beynin büyümesi etle olsaydı, gerçek birer etçil olan hayvanların (aslan, kaplan) bizden daha büyük beyinli olması gerekirdi. Oysa insan beyni 1200-1450 gramken sadece etle beslenen aslanların beyni 260 gramdır.
Dünyadaki en büyük beyne sahip (ortalama dört buçuk kilo) olan fillerin popülasyonu son yıllarda giderek azalıyor. Bilim insanları Afrika'da kilometrekare başına düşen fil sayısının 0,58 ifade etti.
İnsan beyni ortalama 1300 – 1400 gram ağırlıktadır ve hareket, düşünce, konuşma gibi bütün fonksiyonların merkezidir. Bu “İnsan beyni nedir?” sorusuna verilebilecek cevaptır.
İnsan beyni temel yakıt olarak glukoz kullanır. Kan-beyin bariyerinden dolayı serbest yağ asitleri yakıt olarak kullanılamaz ancak uzun süreli açlık durumda keton cisimleri kullanılabilir. Beyin ayrıca egzersiz sırasında laktat kullanabilir.
Yaklaşık 20 milyar civarındaki korteksimizde hücre var. Bunlar arasında trilyon kere bağlantı olursa yaklaşık 2,5 milyon GB hafızamız var.
İnsan beyni, vücut ağırlığının sadece yüzde 2'sini oluşturmakla beraber enerjinin yüzde 20'sini tüketir (ortalama beyin ağırlığı 1400 gram civarındadır, ama Einstein'in beyni 1230 gramdı).
Filin beyni 4,5 ilâ 5,5 kg ağırlığındadır. Ağırlığı 1,6 kg olan insan beyni ile karşılaştırıldığında filin beyni daha büyük olsa da oransal olarak daha küçüktür. Doğduktan hemen sonra fil beyni erişkinlikte ulaşılan ağırlığın %30 ilâ 40'ı arasındadır.
Filler, hayvanlar alemindeki en büyük beyinlerden birine sahiptir. Yetişkin bir filin beyni, ortalama olarak yaklaşık 4,5 ila 5,5 kg iken, buna karşılık ortalama bir insan beyni 1,3 ila 1,4 kg ağırlığındadır.
Timsahlar, diğer sürüngenler gibi dört odacıklı bir kalbe sahiptirler. Bu kalp, akciğerlere giden temiz kanı, vücudun geri kalanına pompalayan sol ventrikül ve aynı şekilde, oksijen bakımından fakir kanı akciğerlere gönderen sağ ventrikül gibi iki ayrı pompa içerir.
Lolong (ö. 10 Şubat 2013) bugüne kadar Dünya yüzeyinde yakalanan en büyük timsahtır. Lolong, 2013'ün Şubat ayında ölmüştür. Bir tuzlu su timsahı (Crocodylus porosus) olan Lolong, 6.2 metre uzunluğunda ve 1,075 kg ağırlığındaydı.
Uzunluğu ortalama 5 m'dir. Hatta 6,1 m uzunluğu erişebilen bir timsah kaydedilmiştir. Yetişkin bir erkeğin ağırlığı 500 kg civarındadır. Fakat 900 kg ağırlığa ulaşabilen devler de vardır.
Beyindeki sağlam bölgeler hasarlı yerlerin fonksiyonlarını devralıyor (görme, yazma, okuma vb.). Ancak hasarlı dokular tümüyle iyileşmiyor. Bundan yola çıkan doktorlar 20 yıl önce insana maksimum 160 yıl ömür biçtiler. Çünkü nöronların ömrünün 160 yıl olduğunu biliyorlardı.
Beyin, kanla beyne götürülen besin maddeleri ile beslenir. Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir.
Öncelikle alkolizm beyin hücrelerinin ölümünü hızlandırarak atrofi dediğimiz küçülmeye neden olur. Hatta bu daha ileriki zamanlarda özel bir demans türü olan “Alkolizme Bağlı Demans”a dönüşür. Beyin hücre ölümünün hızlı gerçekleşmesi beyinin bir bütün olarak iletişimde çalışmasının aksamasına neden olur.
Beyin karmaşık bir organdır kafatasının içinde bulunur ve sinir sistemimiz için faaliyeti yönetir. Merkezi Sinir Sisteminin (CNS) bir parçasıdır. Kranial boşluğun ön ve üst bölgesinde bulunur ve tüm omurlarda bulunur.
Beynimiz bedenimizin hemen her yerinde bulunan farklı organ ve dokularla hemen hemen aynı kimyasal yapıtaşlarından oluşur. Erişkin bir insan beyni yaklaşık 1400 gram ağırlığındadır ve yaklaşık 1 litre su, 160 gram yağ, 110 gram protein, 15 gram şeker ve 10 gram da tuzdan oluşur.
Karbonhidratlar sinir dokusu için gereklidir ve beynin tek enerji kaynağıdırlar. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağıdır.
Bütün omurgalı hayvanlar ve çoğu omurgasız hayvan -bazı süngerler, knidliler, tulumlular ve derisi dikenliler gibi omurgasızlar hariç- beyne sahiptir.
Küçük memeliler büyüklere göre daha büyük beyne sahiptir. Farenin beyin/vücut oranı insanlarda olduğu gibi 1/40 iken, filin beyin/vücut oranı 1/560'dır.
💢Bir karıncanın beyni yaklaşık 0,3 mg'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri