- Tofaş'ın bundan 3-4 yıl önce Fiorino modeliyle yüzde 73'lük yerlilik oranına ulaşırken bugün yüzde 50.30 ile 59.90 arasında yerliliğe sahip. - Şu anda Megane Sedan ve Clio üretimi yapan Oyak Renault'un 4 yıl önce Symbol üretiminde ulaştığı yerlilik oranı ise yüzde 71 seviyesindeydi.
Türkiye'nin en önemli otomotiv üreticilerinden olan firmanın 1968'den bu yana gelişimini derledik. 1968 yılında Koç Topluluğu'nun kurucusu Vehbi Koç öncülüğünde temelleri atılan Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Koç Holding ve İtalyan Fiat ortaklığında kuruldu.
Tofaş bir araba markasıdır ve yerli bir markadır. Arabalar yerli üretim sonucu ortaya çıkartılır. 1968 yılında Koç Topluluğu kurucusu Vehbi Koç tarafından temelleri atılmıştır ve İtalyan Fiat ile ortak olunmuştur. Fabrikası Bursa da bulunur.
Tofaş; üretim hacmi, ihracat performansı, ar-ge yetkinlikleri ve 6 bine yakın çalışanı ile Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarındandır. Genel Merkezi İstanbul'da olan Tofaş, üretim faaliyetlerini 350.000 m²'si kapalı, yaklaşık 1 milyon m² alan üzerinde kurulu Bursa'daki fabrikasında gerçekleştirmektedir.
Türkiye'de 1988 yılında başlayan Tofaş Kuş Serisi otomobil üretimi, 2002 yılında durdurulmuştu. Tofaş Şahin otomobiller, 10 yılı aşkın bir süre Mısır ve Etiyopya'da üretilmeye devam etti. 2009 yılında Mısır, 2017 yılından sonra ise Etiyopya; Tofaş Şahin otomobillerin üretimine son verdiğini açıklamıştı.
İlgili 41 soru bulundu
YERLİLİK ORANLARI
Hyundai'nin yerlilik oranı yüzde 66, Fiat yüzde 58'e ulaşmış. Toyota'nın yerlilik oranı yüzde 55, TOGG ise yerlilikte yüzde 45-50 civarında.
Türk otomotiv sanayisinin büyük üreticilerinden biri olan Tofaş, yılda 450 bin araçlık üretim kapasitesine ve 10.000'den fazla çalışana sahiptir.
TOFAŞ kuruldu. Merhum Vehbi Koç'un ilerici vizyonuyla temelleri atılan Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., Koç Holding ve İtalyan Fiat ortaklığında kuruldu.
Stellantis markaları Tofaş tarafından dağıtılacak
Stellantis Grubu ile Tofaş arasında yapılan sözleşmeyle, Fiat, Alfa Romeo ve Jeep markalarının Türkiye'deki satış ve satış sonrası faaliyetlerini sürdüren Tofaş, Stellantis'in PSA kanadındaki markaların da Türkiye temsilciliğini üstlendi.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca TOGG, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir. TOGG'un ortakları ise; Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) olarak açıklandı.
Volkswagen Golf, Passat ve Tiguan, Ford Focus, BMW 3 Serisi ve Mercedes C Serisi Almanya'da üretilirken Volkswagen Polo, T-Roc, Skoda Octavia ve Opel Corsa, diğer Avrupa ülkelerinden ithal ediliyor. Bu kadar yerli üretime rağmen 6 ayda Alman pazarında satılan araçların %37'si bu ülkede üretilmiş.
Türkiye'nin yerli otomobili milletle buluşuyor. Togg için ilk imzalar 2017'de atıldı, 29 Ekim'de ilk seri üretim aracı banttan indi. Şimdi ise, yerli otomobilin fiyatı belli oldu. İşte Devrim otomobilinden, Togg'a uzanan Türkiye'nin otomobil serüveni...
Etiyopya'da Tofaş Doğan, Şahin modelleri üretiliyor.
Tofaş Türk Otomobil Fabrikası Hakkında
Tofaş fabrikasında, Fiat Egea ailesinin Sedan, Hatchback, Station Wagon ve Cross modellerinin yanı sıra Fiat Doblò ve Fiorino modellerinin üretimi yapılmaktadır.
Eroldu, Ocak 2015'te Tofaş Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO olarak atanmıştır. Cengiz Eroldu 2022 yılı itibariyle Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) başkanlığı görevini de yürütmektedir.
2021: Groupe PSA-FCA birleşti.
Şahin ile Şahin S arasındaki en belirgin fark motor dur. Şahin S de Tempra motoru var, Tipo larda da kullanılan 1.6 motor, önden çekişli oldukları için Tipolarda yatay yerleştirilen motor Şahin S de dikey yerleştirilmiş... bende 95 sahin s var cok memnunum...
İSTANBUL (AA) - Stellantis Grup çatısı altında Peugeot, Citroen, Opel ve DS olmak üzere dört markanın Türkiye'deki satış, pazarlama, parça ve servisler faaliyetlerini yürüten otomobil üreticisi ve mobilite sağlayıcısı Groupe PSA Türkiye, insan kaynağını merkeze alarak çalışma süreçlerinde başlattığı değişimi sürdürüyor ...
Tofaş Murat 124 ya da halk arasındaki yaygın ismiyle Hacı Murat, 1971 yılında TOFAŞ'ın Demirtaş, Osmangazi fabrikasında Fiat 124 şasesine oturtularak Türkiye'de yabancı lisansla üretilen ilk otomobildir.
Fiat markası, İtalya'ya ait, Avrupa, Asya ve Amerika kıtasında üretiliyor.
Tarihçe. Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobilin Anadol olduğu düşünülür. Ancak Anadol'un tasarımı İngiliz Reliant firmasınca yapılmış (Reliant FW5) ve Ford Otosan'da bu firmadan alınan lisansla üretim yapılmıştır. Anadol'un şasi, motor ve şanzımanları ise Ford Motor Company'den temin edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri