Çemen unu, su, tuz, kimyon, yeni bahar, kırmızı biber, karabiber, tarçın, karanfil ve sarımsak içeren bir macun. Ekmeğe sürülüp yenildiği gibi madımak, yer pancarı, ıspanak gibi yeşilliklerin içine katıldığında yemeklerin lezzetine lezzet katar.
ekmeğe sürülüp yenmesi çok lezzetli olan, yanında turşu ve patates kızartmasıyla da harika giden enfes bir yiyecektir. patates ve etin yanında tüketilirse hardalı aratmaz. pastırma çemeni gibi kokusu terinizle doğaya karışır. yazın yenmesi tavsiye edilmez.
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür. Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar. Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
İçindekiler: Su, Çemen Unu, Tuz, Kırmızı Toz Biber, Kimyon, Sarımsak, Yeni Bahar, Tarçın, Karanfil, Karabiber, Havlıcan, Zerdeçal, Koruyucu (E200), (E202), (E211) Ve Asitlik Düzenleyici, (E330).
İlgili 38 soru bulundu
Tokat Çemeni | 9.90TL | Tokat'tan Aynı Gün Kargo | Hemen Sipariş Ver.
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
Kahvaltılık bir çeşit olan çemenin etken malzemesidir. Tohum toz haline getirilerek baharat olarak kullanılıyor. Baharat olarak sos, kahvaltılıklar, pastırmalara ekleniyor. Aromatik tat katması amacıyla et yemeklerine, turşulara, çorbalara katılıyor.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor. Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir.
Çemen otu gastrointestinal enflamasyonu yatıştıran, mideyi ve sindirim zarını kaplayan tohumlarındaki müsilaj etki sebebiyle mide yanmasına (asit reflü) karşı etkili bir ilaçtır. Çemen otu tohumlarındaki çözünür lif ve pektin dışkı hacmini arttırır, dolayısıyla kabızlığın doğal olarak giderilmesine yardımcı olur.
Kullanacağınız zeytinyağının yarısı ayrılır ve çemen sürme kıvamına gelinceye kadar azar azar eklenerek karıştırılarak kavrulur.
Toz haline gelen çemen tohumları bir yıldan fazla saklanmamalıdır. Çemen tohumlarından elde edilen baharatı ise salça, zeytin yağı, sarımsak, biber ve kekik gibi baharatlarla karıştırılarak çemen sosu yapılır ve bu sos ışık almayan ortamda altı ay kadar saklanabilir.
Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Buzdolabında aylarca bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Hiç bir koruyucu ve katkı malzemesi içermez.
"1 yemek kaşığı çemen otu tohumunu 1 litre zeytin yağın içine koyun ve göğüslerinize sürün. Çemen otu tohumu 2-3 saat göğüslerinizde kaldıktan sonra yıkayın. Göğüs büyütmeye yardımcı olur."
En çok bilinenle başlayalım, çemen dediğimiz ve bu bitkinin tohumlarının kurutulup öğütülmesiyle elde edilen tozu, baharat olarak kullanılıyor. Soslara, kahvaltılıklara ve pastırmaya katılıyor. Bunun dışında tohumları öğütülerek çorbalara, et yemeklerine ve turşulara da katılabiliyor.
Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır. Çemen çok eski bir baharattır ve antik çağlarda çok değer görmüştür. Et ,tavuk ve sebze yemeklerine kullanılır.
Tıpkı akçaağaç şurubu, kereviz ya da yanmış şekeri andıran acımsı bir tada sahip olan çemen otu, pişirildiği zaman hoş bir tada sahiptir.
Çemen otu ya da buyotu bir ottur. En sık kullanıldığı bölge olan Yozgat ve Kayseri'deki yerel ismi çaman otudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri