Törel davranış, toplumun töresine uygun davranıştır. Her toplumun, ahlak, inanç, gelenek ve görenekleri vardır. Örneğin; çocuk yetiştirmenin toplumsal ilkelere, kurallara inançlara, ahlaka, gelenek ve göreneklere de uygun olması istenir. Toplumsal davranışın değeri, özelliği, töreye uygun olmasıyla doğru orantılıdır.
Özgecilik, bireyin kendisi için kayba veya zarara yol açan, ancak diğerlerine fayda sağlayan davranışların sergilenmesi anlamına gelmektedir. Doğal seçilim sonucu, bireylerin, kendi çıkarlarını gözetecek şekilde davrandığı, bu davranış örüntülerinin de gelecek kuşaklara aktarıldığı varsayılmaktadır.
Çocuk ancak 9-10 yaşlarına ulaştıktan sonra kendi kendini eleştirebilecek bir olgunluk düzeyine ulaşır. Bundan sonra özgecilik duygusu daha da gelişmeye başlar. Özgecilik duygusuna sahip olan bireyde anlayış, sempati, incelik, özveri ve yardım duygusu bir arada bulunur.
Özgeci Davranış: Belki insanlara iyilik yapmış olmanın verdiği doyum dışında, hiçbir karşılık ya da ödül beklentisi olmaksızın bir başkasına yardım etmek için gönüllü olmaya verilen addır.
Özgecilik/alturizm, genellikle karşılığında herhangi bir ödül veya fayda beklentisi olmaksızın, başkalarının refahı için özverili bir endişeyi ifade eder. Kişinin kendi çıkarlarını başkalarının üzerinde tutmasına öncelik veren bencilliğin tam tersidir.
İlgili 16 soru bulundu
Özgecilik, alturizm, diğerkamlık, isar, hubbugayr ya da elseverlik gibi isimlerle de ifade edilmektedir. Özgeciliğin özünde, iyilik yapma, yardımseverlik, özveri, cömertlik, empatik olma, merhamet, gönüllülük ve paylaşma vardır.
Diğerkâmlık veya altruizm (özgecilik), bireyin herhangi bir çıkar gözetmeden, dışarıdan ödül beklemeden, hatta bazen de bir bedel ödeyerek diğer bireylerin veya toplumun iyiliği uğruna fedakârlıkta bulunmasını prensip edinen bir tutumdur.
Alturizm davranışı ; yapılan fedakarlık sonucunda çevresinden menfaat ya da ödül beklentisi içinde olmayan, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yapılan davranışlardır.
Etkili özgecilik (altruism, diğerkamlık), "başkalarına mümkün olduğunca fayda sağlamak için kanıt ve akıl kullanmayı ve bu temelde harekete geçmeyi" savunan felsefi ve sosyal bir harekettir. Etkili özgeciliği benimseyen insanlar, etkili özgeciler olarak etiketlenir.
Yaygın kullanımında, “diğer insanlara maddi veya manevi kişisel çıkar gözetmeksizin yararlı olmaya çalışma”, “başkalarının yararını da kendi yararı kadar gözetme”, “başkalarını düşünme” ve “fedakârlık” gibi anlamları taşır (Green, 2005, s. xi; Habito ve Inaba, 2006, s. 1).
Özgeciliğin temelinde karşılıklı ve sosyal bir sorumluluk olduğu düşüncesi vardır. Bu noktada karşılıklı olma ilkesi “birisi bana yardım ediyorsa ben de ona yardım etmeliyim” şeklinde ortaya çıkar. Bunun dışında geçmişte yardım edildiyse ya da gelecekte bir yardım beklentisi varsa özgecilik davranışı ortaya çıkar.
En genel haliyle karşılık beklemeden yardım etme davranışı olarak tanımlanan diğerkâmlık (özgecilik) da bu literatürde önemli bir yere sahiptir. Söz konusu literatür incelendiğinde, diğerkâmlık ile yardım davranışı, fedakârlık, îsâr gibi farklı davranış türlerini birbirinin yerine kullanıldığı görülür.
1830 yılında Fransız filozof Auguste Comte tarafından ortaya atılan Özgecilik kavramı, 'başkalarının iyiliği için yaşama arzusu' olarak da tanımlanan bir ahlak görüşüdür.
1-Çıkar gözetmeksizin başkalarının iyiliği için özveride bulunmayı bir ilke olarak benimseyen ahlâk tutum ve görüşü.
'Tutkulu aşk' ve 'Arkadaşça aşk'ın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan Özgeci aşkta (agape) kişi aşkı bir görev gibi görür. Bu aşk türünde kişi karşıdakini kusurlarına rağmen sever; bağlayıcı ve destekleyiciyidir (Lee, 1973; 1988).
i. yeni. Şahsî menfaatini düşünmeden başkalarına faydalı olmaya çalışan kimse, diğerkâm.
Türk Dil Kurumu Eğitim Terimleri Sözlüğü özgeciliği “Çıkar gözetmek- sizin başkalarının iyiliği için özveride bulunmayı bir ilke olarak benimseyen ahlâk tutum ve görüşü olduğunu ve her kişinin asıl yükümlülüğünün, kendisi- ni başkalarına, topluma adamak olduğu düşüncesine dayanan ve A. Comte ile H.Spencer'in temelini ...
Özgecilik/alturizm, genellikle karşılığında herhangi bir ödül veya fayda beklentisi olmaksızın, başkalarının refahı için özverili bir endişeyi ifade eder. Kişinin kendi çıkarlarını başkalarının üzerinde tutmasına öncelik veren bencilliğin tam tersidir.
Özgecilik, alturizm, diğerkamlık, isar, hubbugayr ya da elseverlik gibi isimlerle de ifade edilmektedir. Özgeciliğin özünde, iyilik yapma, yardımseverlik, özveri, cömertlik, empatik olma, merhamet, gönüllülük ve paylaşma vardır.
Biyolojide özgecilik/altrüizm, bireyin kendi esenliğini azaltırken diğer bireyin esenliğini arttıran davranışına işaret eder. Özgecilik, bu anlamda, eylemin ancak bir diğerine farkında/bilincinde bir amaç ile yapıldığında özgeci(diğerkam) olarak adlandırılabileceği özgeciliğin felsefik bağlamından farklıdır.
Yadsıma(İnkar)
Var olan duygu ve düşünceyi ya da durumu yok saymak, inkar etmektir.
Kişinin kendisine var olan duygu ve düşüncenin tam zıttı davranarak enerjiyi boşaltmasıdır.
Çilecilik(Asetizm)
Polyannacılığın tersi, sürekli karamsar olmak, karamsarlıktan zevk almaktır. Ergenlikte çok görülür.
Hemşirelik uygulamalarının temelini oluşturan profesyonel değerlerden biri de özgeciliktir1,2. Özgecilik başkalarının yararını da kendi yararı kadar gözetme ya da diğer insanlara maddi veya manevi kişisel çıkar gözetmeksizin yararlı olmaya çalışma ve bencillik karşıtı hareketlerde bulunma olarak tanımlanmaktadır3-5.
anlamda “egoizm” olarak adlandırılır. Bunun tam tersi ise “alturizm”dir. Genel olarak alturizm, bireysel egoizmin ötesinde insanın iktisadi ya da iktisadi olmayan manada başkalarına yardım etme isteğidir. Alturizm, “yardımseverlik” /“hayırseverlik” anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri