Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.
Torf toprak karışımı organik madde açısından zengindir. Yıllar içinde çürüyen çeşitli bitkiler, bu toprağın mineral değerini de yükseltmiştir. Lifli bir yapıya sahip olan torf toprak, pH değeri bakımından ideal değerdedir. Bitkiler için önerilen 5.5 ve 6.5 pH aralığındadır.
Torf, yüksek nemli alanlarda oluşan organik bir malzemedir. Torf; yosunlar, bitkiler ve diğer organik maddelerin ayrışması sonucu oluşur. Dünya genelinde yaygın bir şekilde bulunur ve peyzaj, bahçe işleri, tarım ve enerji üretimi gibi birçok alanda kullanılır.
Torf toprak ile normal toprak arasında bazı temel farklar bulunmaktadır. Öncelikle torf toprağın oluşması için çok yıllık bitki artıkları kullanılırken normal veya kompost toprak oluşumu için bütün organik atıklar kullanılabilir. Her iki toprakta mineral açısından çok zengindir.
Sadece yaz sıcaklarının az olması değil, aynı zamanda nem oranının yüksekliği ve su oranının fazlalığıyla bitkilerin örneğin sazlık gibi su dibine çökmesiyle oluşur. Bu hem doğal bir gübre hem de kullanışlı bir toprağın oluşmasını sağlamaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Torf topraklar tek başlarına kullanılabildiği gibi, karıştırılarak da toprağa ilave edilebilir.
Torf; toprak ıslahında, çiçekçilikte, seracılıkta, turfanda sebzecilikte, fide ve mantar yetiştiriciliğinde yaygın kullanılmaktadır.
Torf yapımı için kurumuş ağaç dalları ve yaprakları gibi bitki parçalarını kullanman gerekir. Bu parçaları yarı gölge bir toprak zemine toplaman ve ardından yarım metre kadar olduğunda üzerini sönmüş kireçle örtmen gerekir. Üzerine de biraz azotlu gübre döktükten sonra kendi organik gübreni hazırlayabilirsin.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Torf toprak, domates, biber, salatalık gibi sebzelerin yanı sıra pek çok çiçek ve ot yetiştiriciliğini de kolaylaştırır. Torf toprağı, doğru şekilde hazırlandığında tohumların çimlenmesi için uygun bir ortam sağlar.
Torfun niteliği pratik bir şekilde belirlenebilir, şayet torf sıkıldığı zaman berrak renkte bir su akıyorsa rengi açık kahverengi ya da sarı ise ayrışmamış kaliteli torf denebilir.
Torf, göl ve bataklık gibi alanlarda bitkilerin su yüzeyine ulaşmadan toprak altında kalması ve çürümesi ile oluşur. Tamamen organik atıklardan meydana gelen bu çeşit çiçek bakımında önemli bir yer tutar. Saksı içinde çiçek ve bitki yetiştirmek için torf çiçek toprağı kullanılabilir.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Aşırı sulama ve toprağın içinde olması gerekenden fazla toprak bulunması sinek oluşumunun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Oluşan sinekler üreyip çoğalarak bitki yapraklarına ve köklerine zarar verir. Çoğalan sinekler eve yayılarak rahatsızlık vermeye başlar.
gelişebilirler. Ergen torf sinekleri 2-5 mm arasında bulunurlar. fidelere bulaştırabilir, hastalık taşıyabilir. olarak gelen torf sinekleri, tohumun çimlenmeye başlamasıyla yumurtalarından çıkar ve gelişmeye başlarlar.
Toprak yüzeyine küçük çakıl taşları yerleştirmek, toprağın nem dengesini korumanıza yardımcı olur. Aloe vera toprağı humuslu ve mineralli olmalıdır. Toprağın besleyiciliğini artırmak için torf da ilave edilebilir.
Edirne'den Gaziantep'e, Giresun'dan Adana'ya pek çok ilde ekim ve hasat için çiftçilerin adeta karınca gibi çalıştığı bu verimli tarım arazileri, Anadolu Ajansı (AA) ekiplerince havadan görüntülendi. Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Zararlı yabancı maddeler içermez. İdeal bahçe ve peyzaj alanı toprağı nasıl olmalı? Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli.
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
Saksı çiçekleri için genellikle en ideal toprak çeşidi torf topraktır. Bunun nedeni içerisinde barındırdığı çeşitli vitaminlerden dolayıdır. Ayrıca toprak seçimi yaparken içerisinde yabani ot barındırmayan ve nemli olmayan toprakları seçmeniz gerekmektedir.
Organik ve organomineral gübre kullanıldığı zaman bile, eğer içerdiği organik maddeyi parçalanıp, bitkiye verecek mikroorganizmalar toprakta yok ise, yine istediğimiz verimi almamız mümkün değil. Toprağa canlı yararlı bakterileri içeren BMusa Mikrobiyal gübre verdiğimizde, toprağı canlandırıp verimi arttırıyoruz.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Paketimiz 20 litre olup nem dengesine göre 4-6 kilogram arasıdır.
Paketimiz 10 litre olup nem dengesine göre 2-3 kilogram arasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri