Zahter kekiğe çok benzer ve hemen hemen kekiğin kullanıldığı yerlerde kullanılır. Başlıca tüketimi çay şeklindedir. Öte yandan kurutulan zahter baharat olarak yemeklere ve salatalara çeşni katar. Özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde kurutulmadan taze olarak salatası yapılır.
KAHVALTILIK ZAHTER NASIL TÜKETİLİR
Kahvaltılık zahteri bir kaseye zeytin yağını başka kaseye koyarız ve ekmeğimizi ilk başta zeytin yağına batırıp sonrasında zahtere batırırız. Editörün Notu: Eğer kahvaltılık zahter tüketmek isterseniz. Siyah zeytin ile tüketmelisiniz.
Hatay, Gaziantep, Mardin ve Mersin gibi illerimizde çiçekleriyle beraber kurutularak ve ufalanarak elde edilen baharat hali, et yemeklerinden çorbalara, hamur işlerinden kahvaltılıklara kadar geniş bir yelpazede kullanılır ve yörenin yemeklerine kendine has bir aroma ve koku verir.
Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Kurutulup aynı kekik gibi kullanılabilir. Kahvaltılık zahter ile oldukça farklıdır. Kahvaltılık zahter bir çok malzemenin öğütülüp karıştırılmasıyla hazırlanır.
İlgili 38 soru bulundu
Zahter ile Çay Yapılışı: 1 Fincan kaynamış sıcak suyun içerisine 1 çay kaşığı zahter eklenir ve demlenmeye bırakılır. Çok uzun süre demlenmesine gerek yoktur hemen süzebilirsiniz. Dilerseniz bir çay süzgecinin içine zahter tanelerini koyup bardağın üzerine koyun ve sıcak suyu üzerinden akıtarak bardağa koyun.
Kaynamış olan suyu, demleme için tercih ettiğiniz ve içerisine zahter koyduğunuz metal kaba aktarın. 6 ila 7 dakika kadar çayın demlenmesini bekleyin. Bu esnada çayın içerisine limon dilimlerini de ilave edebilirsiniz. Demlenen zahter çayını süzerek kupaya doldurun.
Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmek ile birlikte Gaziantep ve Antakya yöresinin zahteri meşhurdur. Kekiğe olan aşırı benzerliğiyle tanınır. Keskin kokusu ve biraz acımsı bir tadı vardır.
Zahter, antioksidan özelliği güçlü bir baharattır. Bu yüzden doğru miktarda düzenli bir şekilde kullanıldığında bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde işe yarar. Bunun yanı sıra kış aylarında vücudun direnç göstermesine yardımcı olur ve böylelikle hem grip hem de nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Halk arasında kara kekik, zahter kekiği, zater ya da çıprıka isimleriyle de anılan zahter otu, gerçekten anıldığı isimlerden de anlaşıldığı gibi her zaman kullandığımız kekik ile aynı familyadan aslında.
Zahterin antioksidan, antibakteriyal, antiviral ve analjezik etkisi sayesinde kapalı olan yara üstünün enfeksiyon kapmadığını ifade ederek, "Elde ettiğimiz ürün, özellikle yanıktan yatak yarası ve şeker hastalığına bağlı yaralara kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde etkili olacaktır." dedi.
Zahter bitkisi özellikle mide ağrılarını ve boğaz ağrılarını geçirmek için kullanılır.
Kahvaltılık zahter olarak adlandırılan ve piyasada bu isimle satılan ürün ise bir baharat karışımıdır. İçinde zahter tozunun da olduğu bu karışımda rezene, kimyon, kişniş, susam, tuz, karabiber ve yörelere göre diğer farklı baharat ve çeşniler yer alır.
Zahter (Türkçe:Zahter Za'atar (Arabic: زَعْتَر, IPA: [ˈzaʕtar]) görünüş itibarıyla kekik bitkisine benzetilir ve "kara kekik" olarak anılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.
Önce karpuz ve kavun çekirdeği büyükçe bir tavada kavrulur sonra merengiç kavrulur, kırık kudama kavrulur ve hepsi karıştırılır ve mahalle aralarındaki çekicilere çektirilir. Çekilirken içine baharatları ve tuzu katılır, en son çekildikten sonra kavrulmuş susam biz küncü deriz katılır ve hazır hale getirilir.
"Çimenlik veya yol kenarında yetişen zahter bitkisini sağlık açısından faydaları bulunur. Kekik bitkisine benzeyen yapısı nedeniyle özellikle salata ve yemeklere kullanımı yaygındır. Böbrek dostu bitkilerin başında gelen zahterin en önemli faydalarından biri de yara iyileştirici olmasıdır.
HATAY KAHVALTİLİK TOZ ZAHTER 250. Meshur Hatay Kahvaltilik zahter İçerisinde: fistik,Kavun ve karpuz cekirdegi,susam;Zahter ,nohut ,Sumak, anason ve daha nice yararlı baharat bulunmaktadır. Tokluk iksiri Tam bir besin deposudur. Zeytinyaği ile tüketilmektedir Piyasa urunu olmayip kendi ev yapımımizdir.
Tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
ZAHTER OTUNU KİMLER KULLANAMAZ!
Hamile olanların zahter otu kullanmaması gerekir. Emziren annelerin kullanması da önerilmez. Guatr hastalarına da kullanmaması tavsiye edilir. Düzenli ilaç kullananların doktora danışmadan kullanmamaları gerekir.
Yeşil zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın ve dilimleyin. Domatesi küp küp doğrayın. Zahter, domates, yeşil zeytin, zeytinyağı, tuz, nar ekşisi ve kullanacaksanız taze soğanı geniş bir kapta karıştırın. Salatanızı servis tabağına alarak servis yapın.
- Sindirimi kolaylaştırıcı bir yapıya sahip olan zahter otu aynı zamanda hazımsızlık sorunu yaşayanların tüketmesi önerilen bir bitkidir. - Özellikle çocuklarda iştah sorunu yaşayan annelerin tercih ettiği zahter otu, doktora danışılarak çocuğa verilebilmektedir.
Anavatanı Doğu Akdeniz ve Karadeniz'dir. Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmekle birlikte Gaziantep ve Antakya yöresinin Zahter'i meşhurdur. Kekiğe benzerliğiyle tanınır. Keskin kokusu ve hafif acımsı bir tadı vardır.
Birkaç dakika içinde kolayca hazırlanan zahter bitkisi çayı adet söktürücü özelliği ile de bilinir. Hem çay olarak hem de baharat olarak tüketimi adet döneminde son derece faydalı olacaktır. Ayrıca adet döneminde yaşanan sancıların azalmasında da faydalı olur.
Kahvaltılık Zahter (Zehter) 1 kg Fiyatı 131,19 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri