Günde 2 fincan zencefil çayı tüketimi, bitkinin sağlık üzerine etkilerinin optimum seviyede seyretmesini destekler. Genellikle aç karnına sabahları ya da öğünlerden önce tüketilmesi önerilen zencefil, metabolizmayı hızlandırmaya ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
Toz zencefil çoğu zaman çayların içerisinde tüketildiği takdirde çok daha yararlı olabilir. Bu şekilde günde en az bir defa toz zencefil çayı tüketilmelidir. Zayıflamak isteyen kişiler çoğunlukla toz zencefil tüketebilirler. Yağ yakıcı bir özelliğe sahip olan toz zencefil baharat olarak kullanılabilir.
Zencefili çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Her sabah bir bardak sıcak ya da soğuk suya rendeleyerek içebilirsiniz.
Bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz. Kaynamış olan suyun içine toz zencefili atın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra dilerseniz balla tatlandırarak ya da içine limon dilimi ekleyerek içebilirsiniz.
Zencefil çayı içerek yavaşlayan metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Gece yatmadan 30 dakika önce içilen 1 bardak zencefil çayı, gece boyu metabolizmanızı çalıştırır ve uykuda bile yağ yakmanızı sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Genellikle aç karnına sabahları ya da öğünlerden önce tüketilmesi önerilen zencefil, metabolizmayı hızlandırmaya ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Geceleri süt ile birlikte tüketilen zencefilin anksiyete belirtilerini azalttığı ve uyumaya yardımcı olduğu düşünülür.
Zencefil çok güçlü bir besin olduğundan sindirim sistemi güçsüz olan bireylere tüketilmesi önerilmez. Zencefil, midede yanmaya ve ekşimeye sebep olabilir. Zencefil bağırsak hastalıkları, ülser hastalıkları ve bağırsak tıkanıklığı olan hastalara tavsiye edilmemektedir.
Yarım baş zencefil ve bir tutam tere atılarak bekletilen bir litre sudan her gün 2 fincan kadar tüketilmesi akciğerlerin temizlenmesine katkı sağlayabilir.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
1 bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı toz zencefil ekleyin. Ayrıca içerisine 1 dilim limon atın. 5 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra çayınızı afiyetle içebilirsiniz.
Düzenli olarak zencefil çayı içerseniz, besinlerin daha iyi emilmesini ve bu besinlerin tamamen enerjiye dönüşmesini sağlarsınız. Ayrıca, zencefil iştahı bastırma konusunda da oldukça başarılıdır. Kan şekerini dengeleme özelliği ile ani acıkmaların önüne geçerek kilo verme sürecinizi destekler.
Zencefilin içinde bulunan gingerol gibi bazı maddeler tamamen iltihap tedavisinde kullanılabilmektedir. Uykusuzluk, kas ağrısı, sabit kusma gibi belirtilerle hasta olan bir kişi, zencefil ve baldan yapılmış çay içerlerse terleme olur, ağrılar azalır, ateş düşer ve derin bir uyku gelir.
Taze zencefil tüketiminin günde en fazla bir küçük yumru, toz zencefilin ise günde en fazla 2 gram ile sınırlandırılması öneriliyor.
Alerjik bünyesi olan kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmemektedir. Alerjisi olan kişiler zencefil tükettiklerinde bu durum kurdeşene ya da deri dökülmelerine yol açabilir. Güçlü bir besin olduğu için sindirim sistemi güçsüz olan kişilere de uzmanlar tarafından zencefil önerilmeyen bir besindir.
Zencefilin faydalarının yanında yan etkileri oldukça azdır. Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilmektedir. Bu sebeple günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır.
En önemlisi İnsanı rahatlatırken cinsel isteği arttırmasıdır. Cinsel isteği artıran zencefili, çok az da olsa yemeklerinize ve içeceklerinizde kullanabilirsiniz.
Zencefilin, kan sulandırıcı ilaçlarla da birlikte kullanılmaması gerekiyor. Kullanılması durumunda kendiliğinden kanamalar oluşabiliyor. Hemofili hastaları da kanama riskinden dolayı tüketmemeli.
Zencefil, solunum yollarında iltihabı sakinleştiren ve ayrıca mukusun temizlenmesine yardımcı olan antibiyotik özelliklere sahiptir. Zencefil ayrıca tıkanmış burun ve boğazı da rahatlatmaya yardımcı olur.
Saraçoğlu, keçiboynuzu suyunun sabah ve akşam olmak üzere günde 2 bardak tüketilmesini tavsiye ediyor. Keçiboynuzu kürü içerdiği etken maddeler sayesinde bronşları temizler. Nefes darlığı, öksürük ve balgam sorunları için adeta doğal bir reçetedir.
Doğru besinler antioksidan etkileri ile karaciğeri temizler ve korur. Karaciğere iyi gelen besinler sarımsak, yeşil çay, pancar, enginar, zerdeçal, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve zencefildir" dedi. Solunum sisteminin en önemli organlarından akciğerimizin kendini temizleyebildiğinin altını çizen Dyt.
Sarımsak akciğeri temizleyen besinler arasında yer alır. Haftada iki defa yemeklerde sarımsak tüketmek, akciğer sağlığı için gereklidir. Keçiboynuzu, akciğerlerde detoks etkisi yaptığı gibi temizleme görevi görüyor. Zencefil ve tere akciğer dostu oldukları kadar daha rahat nefes için akciğerleri temizliyor.
Zencefil, iltihap önleyici özelliklere sahip olduğu için kuru veya astımlı öksürüğü hafifletebilir. Ayrıca mide bulantısını ve ağrıyı hafifletebilir. Bir çalışma, zencefildeki bazı anti-inflamatuar bileşiklerin, solunum yollarındaki zarları gevşeterek öksürüğü azaltabileceğini öne sürüyor.
Ayrıca ciddi kalp hastalıkları olan kişilerin zencefil konusunda dikkatli olmaları gerekir. Zencefilin asıl tehlikesi sindirim sistemi üzerindeki olumsuz etkisidir. Baharatlı yiyecekler gibi mideyi tahriş eder ve mide ekşimesine, ishale ve bağırsak rahatsızlığına ve gaza neden olabilir.
Zencefil limon çayı da bu bitki çaylarından birisidir. Zencefil limon çayı bağırsakları çalıştırma ve yağ yakımını hızlandırma faydalarıyla adından söz ettirir. Hem limon hem zencefil, metabolizmayı hızlandırır ve kalori kaybına sebep olur. Sağlıklı ve dengeli bir kilo kaybına olanak sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri