Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Kolot Peyniri ve Kaşar Peyniri Arasındaki Farklar
Kolot peynirinin yapım sürecinde yağı ve kaymağı alınan bir süt kullanılır. Ancak kaşar peyniri üretiminde yağ ve kaymak alınmaz. Kaşar peyniri herhangi bir inek sütünden üretilirken; kolot peyniri yalnızca ot ile beslenen hayvanların sütünden elde edilir.
Örneğin kolot peynirinin yapımında yağı ve kaymağı tamamen alınmış süt kullanılıyor, kaşar peynir için böyle bir durum söz konusu değil. Ancak yine de birçok farklı tarifte kolot peyniri yerine kaşar peyniri tercih edilebiliyor. Hatta bu iki seçenek haricinde telli peynir de hızlıca erimesi sebebiyle tüketilebiliyor.
Kolot Peyniri İle Kaşar Peyniri Arasında Fark Ne? Kolot peyniri, kaşar peynirinde olduğu gibi özel kalıplarda üretilmez. Genellikle yuvarlak özel torbalarda bekletilen kolot peynirinde sütün yağı ve kaymağı da alınır. Peynire asıl lezzetini ve özelliğini katan ise tercih edilen sütlerdir.
Kolot peyniri, Türkiye kökenli, muhlama yapımında kullanılan ve yağsız sütten üretilen bir peynir çeşidi. Peynir, genellikle Trabzon, Rize ve Bayburt illerinde üretilir.
İlgili 17 soru bulundu
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Sağlık için faydaları olan kolot peyniri, vücut sağlığına destektir. Protein ve kalsiyum içerdiği için bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Hücre yenilenmesine yardım eden kolot peyniri, düzenli ve ölçülü şekilde tüketildiğinde yararlı bir besin olmaktadır.
100 gramında ortalama 1,5 gram tuz bulunan kolot peyniri tuzsuz peynir çeşitleri arasında yer alır.
Kolot peynirini dilerseniz tereyağı ile tavada eriterek dilerseniz dilimleyerek ya da rendeleyerek sıcak yemeklerinizin içine ilave ederek de tüketebilirsiniz. Kolot peynirini eriyen yapısı sayesinde sıcak sandviç ve tost çeşitlerine de ekleyebilirsiniz.
Kuymak Tarifinin Püf Noktası
Kuymağınızın istediğiniz esneklikte olması için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kullanacağınız peynir. Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Görüntü olarak ve eriyen bir peynir olması sebebiyle kaşar peynirine oldukça benzeyen kolot peyniri, eritilmesinin ardından soğuduğunda da lezzet kaybetmeyen ve tüketebileceğiniz bir peynir çeşididir. Kolot peyniri, bol sütle yapıldığından yağlı bir peynir çeşididir.
Trabzon Kolot Peyniri
Karadeniz bölgesinde yağsız inek ya da koyun sütünden pide biçiminde üretilen bir peynirdir.
Aho peyniri, bir çeşit peynirdir. Aho peyniri, adını Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı Ayvadere (Aho) köyünden almıştır.
Trabzon peynirine bazı yörelerde kolof, kolot ya da golot ismi verilir. Küçük kolot peyniri, Karadeniz'in doğu bölgesinde Artvin, Rize ve Trabzon illerinde tam yağlı sütten yapılan bir peynir çeşididir.
İkisi de Karadeniz bölgesi yöresine ait bir yiyecektir. Trabzon'da kuymak, Rize'de mıhlama daha fazla tercih edilir. En önemli fark Kuymakta önem arz eden malzeme mısır unu iken, Mıhlamada en önemli malzeme peynirdir. Her iki yiyecekte mısır unu, peynir ve tereyağ dan yapılır.
Peynir pıhtısı ne kadar küçük kesilirse pıhtının içindeki su da o oranda daha çok dışarı akar. Ve peynirin yapısının daha sert olmasının en önemli nedeni de budur.
kaşar peynirinden hallice bir karadeniz ürünü. muhlama muhteviyatının ana malzemesi. mıhlamadan başka bir başka kullanım alanının da fondu olduğu peynirdir.
Hatay peyniri, tatlı peyniri ya da kadayıf peyniri olarak tanınmaktadır. Künefe peyniri protein ve kalsiyum içermektedir.
Orijinal künefe peynirinde keçi sütü kullanılsa da inek sütünden de yapılıyor. Tuzsuz Hatay künefe peyniri ya da tuzsuz Antakya peyniri olarak bilinen künefe peyniri özel olarak künefe tatlısı için üretiliyor. Künefe bir Hatay tatlısı olduğu için Hatay'da yaygın olarak tüketilen bir peynir çeşidi.
Künefe yapımında kullanılan peynir çeşitleri ise başta Hatay peyniri olmak üzere, Antep peyniri, Urfa peyniri, lor peyniri gibi çiğ süte daha yakın peynirler olarak bilinir. Bu peynirlerin yanı sıra künefe peyniri olarak dil peyniri de kullanılabilir.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Öncelikle 3 litre sütü kaynatıp serçe parmağımızı içine soktuğumuzda dayanabileceğimiz kadar ılıyınca 1 tatlı kaşığı peynir mayası ekleyip karıştırıyoruz. 5 dakika bekletikten sonra maya tutacaktır, tekrar karıştırıyoruz. Peynir torbasına döküp asıyoruz. Bu şekilde suyu sızıp peynir toplanmış olacak.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri