Bunun için arkadan çarpan araç, olayın farklı bir gidişata sahip olduğunu ispatlaması gerekir (BGH NJW 1978, 2032). Eğer arkadan çarpan kişi, öndeki sürücünün dikkatsizlik nedeniyle aniden yolunu veya şeridini değiştirip önüne çıktığını ispatlayabilirse, suçlu olmaktan kurtulur.
% 100 Kusur Oranı: Trafik kazasında yüzde 100 kusurlu olmak, kazada tamamen tek bir tarafın hatalı olduğunu belirtir. Diğer taraf ise tamamen hatasızdır. Arkadan çarpma kusur oranları genel olarak % 100 kabul edilir.
Takip mesafesi vb uygulamalar öndeki araç aracın durma gibi durumlarına karşı arkadaki aracın emniyetli durması içindir. 100-150 mt mesafeden duramamanız sizin suçunuz. Öndeki araç geri geri gelip vurmadığı sürece arkadan vuran araç hatalıdır. Öndeki araç herhangi bir nedenle yavaşlayabilir veya durabilir.
A aracının arıza yapmış ya da duran araca çarpması durumunda, A aracı kurallara uygun olarak önlem almış olan araca çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 84/12) kusurludur. Akabinde B aracının A aracına arkadan çarpması durumunda B aracı da A ya karşı %100 kusurludur.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Seyir Halindeyken Arkadan Çarpmak
Trafik içerisinde aynı yol güzergahında bulunan herhangi bir araca, önünde seyreden ve aniden duran araca ve kırmızı ışıkta durmakta olan araca arkadan çarpmaları hallinde trafik kazasının asli kusurlu rolünü üstlenirler.
Toplumda genel kanı arkadan çarpan araç her zaman %100 kusurludur şeklindedir. fakat bazı durumlar Bunun dışında kalır yani istisnai durumlar vardır.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun (KTK) “Trafik kazalarında sürücü kusurlarının tespiti ve asli kusur sayılan haller” başlıklı 84'üncü maddesinde “arkadan çarpma” bir asli kusur sebebi olarak düzenlenmiştir.
Anılan maddenin birinci fıkrasına göre, taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılacaktır.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır. %100 kusurlu olan tarafın kasko sigortası bulunmamakta ise zarar masraflarını kendi bütçesinden ödemek zorunda kalmaktadır.
Trafik kazasında yaralanma varsa 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 89. maddesi uyarınca kazanın oluşumuna sebebiyet veren kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Kaza Kusur Oranı Sorgulama Nereden Yapılır? Kaza sonucu karara bağlanan kusur oranlarını SBM internet sitesinden öğrenebilirsin. Kazada kusur oranı öğrenme için SBM web sitesinde yer alan "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz " bölümünden kusur oranlarını sorgulayabilirsin.
Sigorta şirketleri en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir. Tutanakların, SBM sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesi yapar.
Eğer kaza kusurlu tarafın sigortası varsa ve poliçe kapsamında ise, sigorta şirketi hasarı karşılar. Ancak, poliçe dışı durumlarda veya poliçenin süresi dolduysa, kusurlu tarafın hasarı kendi cebinden karşılaması gerekebilir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/1-d maddesinde kazayı polise veya jandarmaya bildirmemenin, polis veya jandarmanın olay yerine gelmesini beklemeden ayrılmanın cezası yer alır. Bu ceza, 314 TL'dir ve 15 gün içinde yüzde 25 indirimli ödenebilir; vurup kaçan aracın sürücü belgesine 20 ceza puanı eklenir.
TRAFİK KAZALARINDA ASLİ KUSUR ÖRNEKLERİ
Kırmızı ışıkta geçmek. Aracı arkadan çarpmak. Yetkili memurun dur işaretine uymamak. Girilmez karayolu ya da ters yola girmek.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
• Kişi (Sürücü-Yaya-Yolcu)
Kaza istatistikleri incelendiğinde, trafik kazalarında en fazla kusur oranının % 95'i aşkın bir oranla sürücülerde olduğu görülebilir.13 TUİK 2012 verilerine bakıldığında da en fazla sürücü, sonra sırasıyla yaya ve yol kusuru bildirilmektedir.
Somut olaya göre, ters yöne giren veya kırmızı ışıkta geçen sürücülerin kusuru Genel Şartların B.4. (b) bendi anlamında ağır kusur olarak nitelendirilebilir ki, bu durumda sigortacının rücu hakkı doğacaktır.
sürücüler türlü sebeplerle önleri boşken aniden fren yapabilir. (bkz: takip mesafesi) kuralı da bu yüzden vardır. sonuçta: evet suçludur. bir istisnası var. şeridinizde ilerlerken sağ ya da sol şeritten hatalı olarak sizin şeridinize girmeye çalışan birine arkadan vurursanız sizin suçunuz olmuyor.
kusur oranı 50 ne demek: Kaza da %50 haklı, %50 hatalı olmak demektir. Diğer bir ifadeyle 8'de 4 kusur denir. Araçta meydana gelen hasar onarım ve araç değer kaybı bedelinin yarısını teminat limiti dahilinde karşı aracın sigorta şirketi tarafından ödeneceği anlamı taşımaktadır.
Hatalı park halindeki araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu devam eder. Aynı şekilde yine tutanak tutulması, fotoğraf çekilmesi gerekmesi durumunda olay yerine trafik polisi çağrılması gerekir. Çarpan kişinin trafik sigortası genel şartları sayesinde, hatalı park eden kişinin maddi hasarları karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri