Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Türk Dil Kurumu resmi internet adresi üzerinden diğer kelimelerde olduğu gibi peş peşe için de bilgiler vermişti. İşte bu kelimeyle ilgili bilinmesi gerekenler… “PEŞ PEŞE” YAZILIŞI TDK'DA! Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor.
Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır: akağaç, alacamenekşe, karadut, sarıçiçek; alabalık, beyazsinek, bozayı; aksu, akbasma, mavihastalık, maviküf vb.
5. Rengin tonunu belirtmek üzere renkten önce kullanılan sıfatlar ayrı yazılır: açık mavi, açık yeşil, kara sarı, kirli sarı, koyu mavi, koyu yeşil vb.
Rengarenk Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Rengarenk, bir pekiştirme sözcüğüdür.
İlgili 27 soru bulundu
Aynı zamanda bu kelimenin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılıp yazılmayacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Paramparça Nasıl Yazılır? Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Paramparça' biçiminde bitişik ele alınmış halidir. Çünkü sıfat ve zarf görevindeki pekiştirmeli sözcükler bitişik olarak yazılmalıdır.
Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının tap taze olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı taptaze olarak ifade edilmektedir.
Sarı rengini elde etmek isteyenler, belirli oranlara kırmızı ve yeşil rengini karıştırabileceklerdir. İlk aşamada iki renk tonu az şekilde karıştırılmaya başlanarak arzu edilen ton elde edilene kadar renklerin karıştırılması gerekmektedir.
gri {sıf.}
Farklı renkleri karıştırarak sarı rengi oluşturmak mümkündür. Fakat ana renkler arasında yer alan karışımların tam sarı rengi ortaya çıkarması da mümkün değildir. Bununla beraber yeşil ce kırmızı rengi karıştırılmasının dışında turuncu ve kırmızı rengin karıştırılması ile de sarı renk elde edilebilir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
CİVCİV SARISI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle civ civ sarısı, cüvcü sarısı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı civciv sarısı şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır. Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Brown hangi renk demek? İngilizcede brown, kahverengi demektir.
3. Mavi. Sonsuzluğu ve özgürlüğü ifade eder.
Dünyada kabul gören 3 ana renk vardır. Bunları sarı, kırmızı ve mavi olarak sıralamak mümkündür. Diğer tüm renkler, bu ana renklerin karşımı ve nötr renklerin desteği ile oluşur. Yeşil, turuncu, mor gibi renkler ara renk olarak ifade edilir.
Hangi renk karışımı sarıyı verir sorusunun cevabı ise, kırmızı ve yeşildir.
TDK'ya göre tıraş kelimesinin doğru yazılışı "tıraş"dir.
SIMSIKI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin sımsıkı mı, sım sıkı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sımsıkı şeklinde olmalıdır.
TDK sözlüklerine göre "eloğlu" birleşik yazılıyor. Bazı kaynaklarda yer alan "el oğlu" şeklindeki kullanımlar yazım hatasıdır. 2. isim, mecaz Damat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri