İnsan hürmete layık bir varlık olduğu için ondan ayrılan parçalarında hürmeten gömülmesi veya yakılması uygundur. Tuvalet gibi kirli yerlere atılması adaba uygun değildir. Ancak dökülen veya kesilen saçlar tuvalete atılırsa da günah değildir.
3) Tırnak aralarına kir ve mikrop dolabilir. Onun için kesilen tırnakları rastgele eve atmak, yaymak sağlık ve temizlik açısından doğru değildir. Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir.
Bu açıdan kesilen tırnakları gömmek menduptur. Bununla beraber tırnakları yakmak veya toplayıp bir şeye sararak çöpe atmak da caizdir.
Tırnak kesimine arka ayaklarda iç tırnaktan, ön ayaklarda ise dış tırnaktan başlanmalıdır. Aşırı uzun ve kalın bir tırnağın kesimi, tırnak ucu ve duvarının aşırı uzamış bölümlerinin tırnak kerpeteni veya tırnak makası ile kesilip atılması ile başlar.
Evlerde bayanlar ve baylar, işyerlerinde berber ve kuaförler saç kıllarını kesinlikle tuvalete, klozete ve lavaboya atmamalıdır. Saç kılları, tuvalet borusunda ve kanalizasyon sisteminde atıklarla kolayca yumaklar oluşturmakta ve kanalizasyon sistemine ve terfi merkezindeki ızgaralara ve pompalara zarar vermektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Gider borularında dirsek diye bilinen borulardan ne kadar çok varsa tuvalet kağıtlarının giderleri tıkama ihtimali o kadar çoktur. Çünkü su ile birlikte hareket eden tuvalet kağıdı parçaları dirseklerden suyun geçtiği kadar kolay geçemez ve bir tanesine takılmazssa bir sonraki dirsek boruya ihtimali olur.
Conversation. Tuvalete/klozete/lavaboya atılan; -Islak mendil, -Diş ipi, -Saç kılı, -Eldiven, -Çocuk bezi, -Makyaj mendilleri, -Dezenfekte mendiller, parçalanmaz, bozulmaz ve dağılmaz ve kanalizasyonda/terfi merkezlerinde tıkanmalara, blokajlara, taşmalara ve koku kirliliğine neden olur.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Tırnak kesme günleri PAZARTESİ-PERŞMEBE-CUMA GÜNLERİDİR. CUMA VE PERŞEMBE SÜNNETTİR.Diğer günler kesilmemelidir.
Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
Tuvalet gibi kirli yerlere atılması adaba uygun değildir. Ancak dökülen veya kesilen saçlar tuvalete atılırsa da günah değildir.
Elektriğin olmadığı zamanlarda, kesilen tırnağın nereye sıçradığının görülemediği düşüncesinden kaynaklanan bu kanaat, böyle durumlar için geçerli olabilir. Fakat bugün, elektriğin aydınlattığı ortamlarda gece tırnak kesmenin hiç bir sakıncası yoktur.
Atık saç doğaya karıştığında, birkaç yıl içerisinde yağmurla ve toprakla etkileşerek çözünmeye başlar.
Kesmeden önce tırnağı ılık suda ıslatın veya tırnakları banyodan sonra kesin. Tırnak makasını kullanmadan önce temizleyin. Tırnakları kopartmayın. Ayak tırnaklarını üst kısımlarından kesin, köşelerini yuvarlamayın.
Duşa girmeden önce mi çıktıktan sonra mı ayak tırnaklarınızı kesmelisiniz? Çoğu zaman cevap, “önce”dir. Kuru ayak tırnakları kesilirken daha az bükülme veya yırtılma riski taşır. Böylece daha rahat ve temiz bir kesim elde edersiniz.
Tırnağın etten ayrıldıktan sonraki bölümünün altında kir ve yağ kolayca birikir. Ayrıca burada mikroplar barınabilir, bağırsak parazitlerinin yumurtaları da bulunabilir. Tırnakların düzenli kesilmesi, banyo yaparken de tırnak fırçası ile fırçalanarak temizlenmesi gerekir.
Tırnak kesmek için genel olarak gündüz saatleri tercih edilmektedir. Ancak günümüzde geceleri de aydınlatma imkanı bulunduğu için gece tırnak kesilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Sünnet Adabına Göre Tırnak Kesimi Nasıl Olmalıdır? Sünnet adabına göre tırnak kesmenin belirli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cuma namazına hazırlık bağlamında tırnakların cuma günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." Denildi.
Doğruluğu kesin belli olmayan bazı zayıf rivayetlerde, çarşamba günü tırnak kesmek, “uğursuz”, bazılarında ise “uğurlu” olarak nitelendirilmiştir. Oysa bir günü uğursuz veya uğurlu saymak, Allah'a tevekkülü az olan insanların inanacağı batıl bir inançtır (hurafedir).
Regl döneminde kıl ve tüy almanın bir zararı bulunmamaktadır. Sağlık açısından da bilinen bir tehlikesinin olmadığını söylemek mümkündür. Regl döneminde salgılanan hormanlara bağlı olarak ağda yapıldığı zaman hissedilen acı daha yüksek olacaktır.
Cünüp olup da henüz gusletmeden önce âdet görmeye başlayan bir kadının hemen gusletmesi şart değildir, guslü âdetinin bitimine kadar geciktirebilir (Haddad, el-Cevhera, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusül abdesti alması uygun olur.
🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açıktır.
Uyku süresince saçlar hareketten etkilenerek ezilebilir, kopabilir ya da kişiye rahatsızlık vererek uykusunu bölebilir. Bu durumların önüne geçmek için saçlar yatmadan önce toplanmalıdır. Fakat saç toplanırken sıkı bir toka kullanılırsa saçlar yine hareketten etkilenerek kopabilir.
Bu faktörler arasında sık sık uygulanan ısıyla şekillendirme, kimyasal işlemler, yetersiz beslenme, stres, hormonal düzensizlikler, yanlış ürün kullanımı ve çevresel etkenler gibi etkenler bulunabilir. Küsen saçlar; genellikle cansız, mat, kırılgan veya yavaş uzayan saçlar olarak kendini gösterebilir.
Her gün ya da sık saç yıkamak saç dökülmesine neden olur
Ancak bu durum saç dökülmesini arttıran bir neden değildir. Benzer şekilde saçların daha az yıkanması ve yine yaygın bir inanışa göre soğuk su ile yıkanması saç dökülmesini durdurucu etkiye sahip değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri