Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Domalan mantarı, birçok farklı türü bulunan trüf mantarının çeşitlerinden yalnızca biridir.
Keme, domalan, tombalak, topalak, geme, kumi bir çeşit mantarıdır. Terfezia sp. Mantar 6-10 · 5-6 cm çapında, küre şeklinde, üst kısım basık ve dalgalı, genellikle patates yumrusu şeklindedir.
- Domalan mantarı tirmit mantarı ve şitaki mantarı gibi yüksek kolesterole iyi gelir. - Şahtere otu ile birlikte hazırlanan domalan mantarı omuriliği kuvvetlendirmek için doğal ilaç olarak kullanılır. - Domalan mantarının afrodizyak etkiye sahip olduğu bilinir.
Keme, domalan, tombalak, topalak, geme, kumi bir çeşit mantarıdır. Mantar 6-10 · 5-6 cm çapında, küre şeklinde, üst kısım basık ve dalgalı, genellikle patates yumrusu şeklindedir. Yüzey genelde düz bazen pürüzlü, geniş oluklara ayrılmış, kırmızımsı-soluk kahverengi, bazen sarımsı veya gül rengindedir.
İlgili 38 soru bulundu
Tubareceae familyasında bulunan domalan mantarı, lezzetli ve özel mantar çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Özellikle sağladığı sülfür ile beraber hoş bir aroma ve aromatik kokusu ile beraber dikkatleri üzerine topladığını söylemek mümkün.
Bunu arazide her insan bulamaz. Domalan, toprakta hafif kabarır ve görünen bir otu vardır. Bunları bilen, arazide mantarı bulabilir." Domalan için ilçelerine gelen bir toptancı olduğunu aktaran Öz, "Toptancı, yöre halkının topladığı domalan mantarlarının kilosunu 80-100 lira arasında satın alıyor.
İğne yapraklı ormanlarda, çam ve meşe ağaçlarının çevresinde daha sık görülür. Domalan mantarı Nisan yağmurlarından sonra olgunlaşır ve Ekim ayına kadar toplanabilir. Konya, Aksaray, Karaman, Urfa, Antep ve Malatya çevresinde görülür.
Domalanlar suda ıslatıldıktan sonra kabukları ince bir şekilde soyulup dilimleniyor. Sade veya mevsim sebzeleriyle pişirilerek tüketilen domalanlar bazı yörelerde kebap yapımında kullanılıyor.
'Kralların yiyeceği' olarak bilinen trüf mantarının kilosu 180 Euro'dan (2 bin 800 TL) ihraç ediliyor.
Nisan yağmurlarıyla birlikte çıkan ve doğada kendiliğinden yetişen domalan mantarı büyük ilgi görürken, uzmanlar zehirli mantar riskine karşı kültür mantarını tavsiye ediyor. Uzmanlar zehirli mantarların yendikten 60 gün sonra bile zehirleyebileceğini vurguluyor.
Dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarları İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.
Ekonomik değeri yüksek olan trüf mantarı yetiştiriciliği bu özelliği ile farklı sektörlerden sermaye transferine konu olmaktadır. Trüf, dünya genelinde gurme ve şefler tarafından aranan bir mantardır. Aslında trüf mantarının 120 kadar çeşidi bulunmaktadır.
Çok Pahalı Trüf Mantarı
Dünyanın en lüks restoranlarının menülerini süsler. Tadı ve kokusu, onu özel kılan nedenler arasındadır. Bu denli pahalı olmasının bir nedeni de az miktarda toplanıyor olmasıdır. Fransa, İtalya, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde trüf mantarı hakkında çok kapsamlı yoğun araştırmalar yapılır.
Özellikle İstanbul ve Trakya'da bolca trüf mantarı toplanabilmektedir. Bölgemiz, trüf mantarının yetişme istekleri için oldukça elverişli olup trüf mantarı ilgilileri için büyük avantaja sahiptir.
Trüf, Meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde, 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır, Akdeniz bölgesinde bilinir olmasıyla beraber dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.
Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar. Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir.
Evde trüf mantarı üretmek için trüf mantarının doğal ortamına benzer bir ortam oluşturmak gerekir. Trüf mantarı tohumlarının ağaç köklerinde yerleşip gelişmesi 1 yılı bulur. Dolayısıyla çiftliklerde üretilmiş Trüf aşılı fide kullanılarak daha kısa sürede trüf mantarı üretilebilir.
Elma sirkesi asidik içeriği bakterileri öldürür. Bir kabın içerisine biraz su ve 1 fincan elma sirkesi ekleyip karıştırın ayaklarınızı bu suyun içerisinde bir süre bekletin. Ayrıca elma sirkesini bir pamuğa döküp mantarlı bölgeye direk uygulayabilirsiniz. 1 saat kadar bekletip normal su ile durulayın.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Domalan mantarı define arar gibi aranıyor, kilosu 300 TL.
Yüksek yamaçlarda dağınık bir şekilde görülebilir. İğne yapraklı ormanlarda, çam ve meşe ağaçlarının çevresinde daha sık görülür. Domalan mantarı Nisan yağmurlarından sonra olgunlaşır ve Ekim ayına kadar toplanabilir. Türkiye'de Konya, Aksaray, Karaman, Urfa, Antep ve Malatya çevresinde bulunur.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri