Metin dışı, içe doğduğu ve akla geldiği gibi hareket etmek, söz söylemek. Hazırlıklı olmadan konuşmak, yanıtlamak ve gülünç hareketler yapmak.
Tulûat tiyatrosu, olay örgüsü bilinmekle birlikte bir metne dayanmayan ve doğaçlama olarak oynanan bir sahne sanatı. Tuluat tiyatrosu, geleneksel orta oyununun sahnelerde sergilenmesi ve Batılı anlamdaki tiyatro ile karışmasından meydana gelen bir tiyatro dalıdır.
Tuluat kelimesinin sözlük anlamı “doğaçlama” demektir. Doğaçlama; yazılı bir metni olmayan, sahnede oyun esnasında yakıştırılan sözlerle tamamlanan oyun, tuluat. 19. yüzyıl itibariyle Osmanlı, Avrupa'ya karşı siyasi üstünlüğünü kaybettiğinin farkına varmış ve çeşitli modernleşme/Batılılaşma hareketlerine yönelmiştir.
Tulûat tiyatrosu, oyuncuların bir metne sıkı sıkıya bağlı olmadığı, doğmaca olarak akla gelen ve oyunun akışına en uygun düşen sözlerin söylendiği, esprilerin patlatıldığı ve hemen her oyun gecesinde ayrı ayrı özellikler taşıdığından, doğrudan doğruya bir sahne sanatıdır ve bu türün tiyatro edebiyatı alanında yeri ...
Tuval kelimesi Fransızca kökenli kelime olmakla beraber toile kelimesinden türetilmiştir. Tuval kelime anlamı olarak üzerine resim yapılan pamuklu kumaş demektir.
İlgili 33 soru bulundu
üzerine resim yapmak için kullanılan tahta çerçeveli bez zemin.
Tuval kelimesi TDK tarafından, resim yapılan kumuş anlamına sahiptir. Ressamların resim yapmak için kullandığı kumaşlara, tuval ismi veriliyor. Tuval daha çok haberlerde ve sanat dergilerinde bulunan yazıların içerisinde kullanılan önemli bir kelimedir.
Kavuklu ile Pişekâr'ın birbiriyle tanış çıkmalarıyla sonuçlanan ilk bölüm arzbâr adıyla anılırdı. Bunun ardından Kavuklu'nun, sonunda rüya olduğu ortaya çıkan bir öykü anlattığı tekerleme bölümü gelir. Asıl oyunla ilgisi olmayan karşılıklı konuşma bölümü izleyicileri gösteriye ısındırmayı amaçlar.
Geleneksel tiyatro denildiğinde kukla, Karagöz, ortaoyunu, meddahlık, hokkabazlık ve köy seyirlik oyunları akla gelmektedir. Karagöz, kukla, ortaoyunu, meddahlık ve hokkabazlık gibi türlerin tamamına Halk Tiyatrosu da denilmektedir.
Tuluat tiyatrosunda oyuncular işlenen eserin konusuna bağlı kalırlar, ancak oyunda bulunan sözleri kendi istedikleri şekilde söylerler. Böylelikle yazılı metne uyma zorunlulukları da ortadan kalkar ve oyun daha serbest bir hal kazanır. Tuluat tiyatrosunun bir diğer adı perdeli orta oyunu olarak geçer.
Tuluat kelimesi Türkçe'de "1. (güneş veya yıldız) doğma, belirme, 2. (fikir, imge) aklına geliverme, ilham" anlamına gelir. Arapça ṭulūˁāt طلوعات z sözcüğünden alıntıdır.
Replik, sahne oyunlarında konuşanların birbirine söyledikleri sözlerden her birine verilen addır. Oyuncunun sözü karşısındakine bırakmadan önce söyleyeceği son söz veya diğer oyuncunun sözüne göre verilmesi gereken karşılık olarak da tanımlanabilir.
Bir düşüncenin kesintisiz gelişimi; uzun ve tumturaklı konuşma olarak da tanımlanabilir.
Kabare, her türlü güncel sorunu ince bir alayla, iğneleyici, yerici, taşlayıcı bir tutumla ele alıp toplum eleştirisine yönelen tiyatro türü. Özellikle siyasal ve toplumsal konulara yoğunlaşan kabarede, ezgiler, danslar, skeçler, monologlar, diyaloglar ve hatta saydam gösterileri ve kısa filmlere de yer verilir.
Türleri. Tiyatro eserleri müziksiz (trajedi, komedi, drama) ve müzikli (opera, operet, müzikal, pandomim, bale, revü, skeç, tuluat, vodvil) olmak üzere iki grupta toplanır. Edebî türler içinde en canlı ve yaşama en yakın olanı tiyatrodur.
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu Hakkında
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu' nun tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanır. 1879 yılında Hüdavendigar Vilayeti Valiliğine atanarak Bursa' ya gelen Ahmet Vefik Paşa, Bursa kadar tüm ulus açısından da önemli sayılan ilk Türk tiyatro sahnesini kurmuştur.
Tiyatro faaliyetleri başlangıçta ülkedeki yabancılar, daha sonra Osmanlı vatandaşı gayrimüslimler ve son olarak Müslüman tiyatrocular tarafından icra edildi. Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi.
i. (Kıptî. balamo “Yunanlı”) Karagöz ve orta oyununda eczâcı, doktor veya meyhâneci rolü yapan, konuşmasına İtalyanca, Rumca kelimeler karıştırarak Frenk, özellikle Rum tipini canlandıran, silindir şapkalı, bastonlu oyuncu [Frenk ve Rum da denir].
Pişekar, her zaman içten pazarlıklı, arabulucu, kavgaları yatıştıran, dargınların arasını bulan, ölçülü, ağırbaşlı, kusurları gördüğü zaman dilini tutabilen kişidir. Saray ağzını ve Farsça sözcüklerle bezenmiş bir elit dilini sık sık kullanır.
Kavuklu, Karagöz oyunundaki Karagöz'ün karşılığı, Pişekâr da Hacivat'ın karşılığıdır. Orta oyununda da gülmece öğesi, Karagöz oyunundaki gibi, yanlış anlamalara, nüktelere ve gülünç hareketlere dayanır.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan tuvalet kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan tuvalet kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Çeşitli çevresel faktörlere bağlı olarak sesin belli başlı yerlerde yankılanmasına aksetmek denir. Bu sözcük gizli şeylerin açığa çıkması ve aşikar duruma gelmesi anlamında da kullanılır. Aksetmek kelimesinin yan anlamı ise bildirmek ve göstermektir.
Tuval fotoğraf ve resim baskılarında, yağlı boya resim çalışmalarında, akrilik boya çalışmalarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri