Kas ve iskelet sistemine ait tümörler öncelikle çeşitli şişlikler ve bu bölgelerde ağrılarla kendini belli etmektedir. İyi huylu tümörlerde bu şişlik ve ağrıların gelişmesi zaman alabilir ve aktivite üzerine ağrılı yakınmaların oluşması daha muhtemeldir.
Vücuttaki hücrelerin kontrol dışı çoğalmaları ve büyümeleri sonucunda oluşan kitlelere tümör denilmektedir. Kas ve kemik sistemi tümörleri genellikle iyi huylu kitle ve kistlerdir. Tespit edilen tümörlerin yaklaşık yüzde 1'i kötü huylu çıkmaktadır.
Kanserli hastaların % 20-50'sinde ilk başvuruda, % 30-40'ında tedavi sırasında, %75-90'ında ileri evrede ve son dönemde ağrı vardır; hasta ve yakınları için ağrı, ölümün kendisinden bile daha büyük bir korku kaynağıdır.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Akut kanser ağrıları: Kanser hücrelerinin hızla çoğalarak sağlıklı dokuları istila etmesi sonucu ortaya çıkar. Hastalığın hem başında hem de ileri dönemlerinde gözlenebilir. Özellikle meme, prostat, yumurtalık ve son bağırsak (rektum) kanserlerinde ağrı, erken dönem bulgusudur.
İlgili 38 soru bulundu
Akciğer kanserlerinin % 20-30'unda, meme ve prostat kanserlerinin ise % 50-70'inde kemik ağrısı şikayetleri vardır. Kanser kemiğe metastaz yaptıysa bazı hastalarda ağrı hiç görülmeyebilir. Fakat görülen ağrılar da daha çok geceleri başlayan ve egzersizle artan şiddetli derecede ağrılardır.
Kemik iliğinde ortaya çıkan kanserler, iskelet sisteminde kemik ağrısı, kemiklerde kolay kırılma gibi kemik kanserleriyle benzer belirtilere yol açar. En sık görülen kemik iliği kanseri türü olan multipl miyelom bir veya daha fazla kemik lezyonuna yol açabilen bir kan kanseri türüdür.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Akciğer kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biridir ve birkaç farklı şekilde sırt ağrısına neden olabilir. En yaygın olanı, kanserin kemiklere yayıldığı (metastaz yaptığı) zamandır, bu da sırtta veya diğer kemiklerde ağrıya neden olabilir.
Kanserin türü, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri. Zira pankreas, mide, akciğer kanseri gibi türler agresif seyrediyor ve çok hızlı yayılıyor.
En yaygın kemik kanseri semptomu yumruda meydana gelen ağrıdır, ancak bazen bu tümörler ağrısız olarak da gelişebilir. Birçok kişi bu ağrıyı kemikte zonklama ya da bıçak saplanması olarak tanımlar.
Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Kas ve iskelet sistemine ait kötü huylu tümörler ise sarkom olarak adlandırılmaktadır. Kas ve iskelet sistemi içinde gelişen iyi huylu tümörler teşhis edildikleri alanda büyüme gösterirler. Bu gelişim süreci hızlı ya da yavaş olabilir.
Yumuşak doku sarkomu, kas, tendonlar, yağ, lenf ve kan damarları ve sinirler gibi yumuşak dokularda başlayan kanserlere deniyor. Bu sarkomlar vücudun herhangi bir yerinde gelişebiliyor ancak çoğunlukla kollarda, bacaklarda, göğüste ve karında bulunuyor.
Yumuşak Doku Tümörü Tanı
İzmir yumuşak doku tümöründe tanı; fiziki muayene yapılarak, genel sağlık durumunun çeşitli tetkiler ile incelenmesi ile, röntgen, ultrason MR ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri aracılığı ile koyulabilir. Bu süreçte oluşan tümörün iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu da anlaşılabilir.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Bu ağrı tipi ise yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde oluyor. Kanser ağrısı diğer ağrılara benzeyen ağrılardır. Birçok ağrı sendromu ile karışabiliyor çünkü hem doku hasarı hem organ tutulumu hem de sinir hasarı bir arada seyrediyor. Kanser hastaları en çok kemik ağrıları yakınması ile hekimlere başvuruyor.
Kan kanserleri hariç olmak üzere, kan testleri kanser olup olmadığınız ya da bazı diğer kanser dışı rahatsızlıkların bulunup bulunmadığını kesin şekilde söyleyemez, ancak vücudunuzun içerisinde neler olup bittiği hakkında doktorunuza ipucu verebilir.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
4. evre en yüksek kanser evresidir.
Hangi Kanser Türü Gece Terleme Yapar? NET'ler, böbrek üstü bezi (adrenal) kanseri, böbrek kanseri, lenfoma ve lösemi kanserinde gece terlemeleri çoğunlukla yaşanır, bu kanser türleri görece nadir görülen kanser çeşitleridir. Bununla beraber prostat kanserinde de gece terlemeleri yaşanabilir.
Sarkomun en büyük belirtisi ağrısız bir yumru oluşumudur. Bu büyümeler bazen kaslara ve sinirlere baskı yapacak kadar büyük boyutlara ulaşabilir. Daha seyrek olarak göğüs ağrısı ve nefes alıp vermede zorluk, mide ağrısı, siyah-kanlı dışkı ve kan kusma şeklindeki belirtiler olabilir.
İyi Huylu Kemik Tümörleri
Bu tür tümörler genellikle rastlantısal olarak hekim tarafından saptanır. Bu tümörler, kansere neden olmazlar ancak ağrı ve şişlik şikayetiyle kendini gösterir ilerleyen aşamalarında kemik kırıklarına neden olabilir.
İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri