En yaygın turbo arızalarından biri, turbo hortumunun patlamasıdır. Turbodan intercooler'a giden bu kauçuk hortum zamanla çatlayıp yırtılabilir, bu durumda ıslık sesi gibi bir ses duyulur, bu ses hortumdan kaçan ve aslında motora gitmesi gereken havanın sesidir, motorun çekişi aşırı miktarda düşer.
Turbodan intercooler kısmına giden kauçuktan imal edilen hortum zamanla çatlama ve yırtılma sebebiyle arıza durumu oluşturur. Motorun çekiş gücünün hissedilir derecede düşmesiyle arıza anlaşılır. Basit ve maliyeti oldukça düşük olan hortum değiştiğinde arıza giderilmiş olur.
Intercooler delik olursa ne olur diye merak ediyorsanız, sızma yapan bir hortum motorun zengin karışımla çalışmasına neden oluyor. Bu da motorun zayıf çalışması ve egzozdan siyah dumanların çıkması anlamına geliyor.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Turbo mili karışık yağlama durumlarından dolayı uygunsuz dönerse, turbonun emiş basıncı düşer ve motorun performansı azalır. Turbo hava emişinin yetersiz olması, egzozdan siyah duman çıkmasını sağlayabilir. Çünkü gönderilen yakıta karşılık yeterli hava yanma odasına gidemeyecektir.
İlgili 19 soru bulundu
Sıkıştırılan hava ısınır turbo sistemi hareketli parçaları yağ ile sürekli yağlanır ısıylada karşılaşınca yağ buharı meydana gelir sistem basınçlı bir sistem olduğundan zaman içerisinde hortum ve rekorlarda terleme meydana gelir, önemli olan bu terlemelerin takip edilerek aşırı kaçak oluşumunu gözlemlemektir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür. Motor devamlı çalıştığı için yağ devamlı gelir.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Eğer radyatör hortumu patlarsa, araç içerisinde yer alan soğutma suyu tam olarak boşalmasına neden olur. Radyatör hortumunun patlaması büyük masraflara yol açar. Bu nedenle radyatör hortumunu özellikle eskime durumunda değiştirmek gerekir.
Hava filtre kutusuna giden hortum ise hiçbir sıkıntı olmaz merak etmeyin taze havayı dış ortamdan alıp flitreye aktarmaya yarıyor eğer yerinden çıktıysa motor çevresinden aldığı için yanma odasına daha sıcak bir hava çekmiş olur sadece bu da çekiş verimini çok az düşürür.
Yakıt tüketiminde sağladığı tasarruf nedeniyle sıklıkla tercih edilen turbo borusu çeşitleri, aynı zamanda zararlı egzoz gazı atıklarını azaltmayı amaçlıyor.
Turboya sahip araçlarda turbo bağlantılı nedenlerden kaynaklanır. Turbonun yağ yakması sonucunda daha çok griye yakın bir renkte egzozdan duman çıktığını gözlemlemek mümkündür. Yağ eksiltme ve çekişten düşme gibi belirtileri vardır.
En önemli sebebi anlatayım size. Turbonun içindeki paletleri taşıyan bir mil bulunur. Bu milin aşınmasından dolayı ve milin aşırı boşluk yapmasından dolayı sadece hava basması gereken turbo, o milin boşluğundan geçen yağları da havanın içine katar ve borulara yağ bulaştırır. Sizde boruları yağlanmış olarak görürsünüz.
turbolu aracınızın çektiği suyun büyük bir kısmının intercooler'da kalma ihtimali yüksek. Bu yüzden önce sanayiye gidip turbo hortumları, intercooler sökülecek ve içinde kalan su boşaltılacak. Daha sonra bujiler sökülüp kalıntı sular vakumlanacak ve yağ değiştirilip öyle marşa basılacak.
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Aracınızın turbosunun devreye girip girmediğini, devir saatinden kolayca anlıyabilirsiniz. Normal şartlarda turbo 1500 devirden sonra devreye girmektedir. Eğer aracınızın çekişi düşmüş ve 3000 devir üstünü göremiyorsa büyük olasılıkla turbo arızalanmış demektir. Bunu vites değişimlerindede kolayca anlıyabilirsiniz.
Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır. Çünkü motor soğukken yüksek devire çıkması aynı zamanda yüksek basınç oluşmasına neden olur bu durum turbo türbinlerine zarar verebilir.
Turbo arizali oldugu zaman aracin yağ yakması gayet normal. İşinin ehli ve yeterli donanima sahip bir ustaya gitmende fayda var. Turbo temiz hava emiş Tribun yatağına yağlama yapılır.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Turbodan intercooler'a giden bu kauçuk hortum zamanla çatlayıp yırtılabilir, bu durumda ıslık sesi gibi bir ses duyulur, bu ses hortumdan kaçan ve aslında motora gitmesi gereken havanın sesidir, motorun çekişi aşırı miktarda düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri