Turizm Rehberliği Bölümü öğrencilerinin stajlarını yapabileceği yerler arasında; seyahat acentaları, tur operatörleri ve bunlara bağlı çalışan acentalar, turizm işletmesi belgeli tesisler, oteller, hava yolu işletmeleri ve öğrencilerin talebi doğrultusunda Staj Koordinatörü tarafından uygun görülen diğer kurum ve ...
Öğrenciler stajlarını 5 ve 4 yıldızlı otellerde, tatil köylerinde, A ve (A-C) grubu seyahat acentalarında, havayolları işletmelerinde, Turizm Bakanlığı Merkez Teşkilatı Birimlerinde veya staj komisyonunun uygun göreceği diğer işletmelerde yapabilirler.
Evet yapabilirsiniz. Günümüzün ekonomik şartları gereği, bir işyerinde ücretli olarak çalışmakta olan (ve bu durumunu; maaş bordrosu, ücret belgesi, kurum kimliği, resmi yazı vs. ile sınıf danışmanı veya program koordinatörüne ispat eden) öğrencilerimizin halen çalıştıkları yerde staj yapmalarında sakınca yoktur.
3. Staj süresi kaç gündür? Turizm Fakültesi Lisans Programlarına kayıtlı öğrencilerin zorunlu staj süreleri 60 gündür.
Staj yeri bulma konusunda asıl sorumlu öğrencinin kendisidir. Bölüm Staj Koordinatörlüğünce onaylanmayan işyerinde yapılan stajlar geçersiz sayılır. Bazı okullar staj yerlerini anlaşmalı olduğu şirketlere yönlendirerek öğrencilerin staj bulma konusunda yardımcı olmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
2023 Aralık itibarıyla asgari ücrette %49'luk artış sağlanarak rakamlar güncellenmiştir. Buna göre asgari ücret brüt 20.002,50 TL, net 17.002,12 TL'dir. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2024 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 5.100,64 TL olarak güncellenmiştir.
Staj Yeri Bulamazsak Ne Olur? Öncelikle, staj yeri bulmak öğrencinin sorumluluğundadır. Zorunlu stajını yapmayan öğrenciler, tüm derslerde başarılı olsalar bile mezun olamaz ve diploma alamazlar.
Öğrenciler Turist Rehberliği Programı için- belirtilen şartlara uyan işletmelerde otuz (30) iş günü staj yaparak mezun olmaktadır. Bu koşulları sağlayan öğrenciler 'Turist Rehberliği önlisans Diploması' derecesi alır.
Rekreasyon Yönetimi Bölümü öğrencileri stajlarını ikinci yarıyıldan sonra yapabilirler. d) Turizm Rehberliği Bölümü için staj süresi otuz (30) iş günüdür. Bu süre bölünemez.
Sağlık alanlarında öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerinin yaz stajı başvuruları; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığının “Kariyer Kapısı ”Ulusal Staj Platformu (USP) uygulaması olan https://kariyerkapisi. cbiko.gov.tr web adresi üzerinden e-devlet aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
- İşyerlerine ödenecek tutar İŞKUR tarafından YÖK'e aktarmaktadır. YÖK Üniversitelere, Üniversitelerde işyerlerinin hesaplarına parayı aktarmaktadır.
Aynı fabrikada iki kere üst üste staj yapabilir miyim? Evet. Büyük işletmelerin farklı bölümlerinde olmak şartıyla yapılabilir.
Sadece seçtiğim şehirlerdeki staj imkânlarından mı yararlanabilirim? Şehir tercihleriniz, o şehirlerden birisinde staj yapacağınızı garanti etmemektedir. Bununla beraber diğer şehirlerdeki staj imkânlarından yararlanmanıza da engel oluşturmamaktadır.
Turizm alanı meslek lisesi öğrencileri nisan - ekim ayları süresince haftanın beş günü staj yapmaktadır. Haftanın beş günü çalıştıkları için, kanuna ek düzenleme getirilmeli ve asgari ücretin en az % 60'ı şeklinde ücret belirlenmelidir.
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
yer alan Konaklama şletmeciliği Öğretmenliği ve Seyahat şletmeciliği Tu- rizm Rehberliği Öğretmenliği programlarıdır. Bu programlardan mezun olan- lar Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerine öğretmen olarak atanabil- dikleri gibi sektörde de istihdam edilmektedirler.
Bu programda, tarih, kültür, sanat, doğa, gastronomi gibi konularda turistlere bilgi vermek için gerekli olan bilgiler öğretilir.Turizm Rehberliği mezunları, turistik yerlerde, müzelerde, tarihi mekanlarda, doğal alanlarda, kültürel etkinliklerde ve diğer turistik yerlerde profesyonel rehber olarak çalışabilirler.
Staj. Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programında zorunlu 45 iş günü staj bulunmaktadır. Öğrenciler zorunlu stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapılmamaktadır.
Seyahat firmaları, turizm alanları, havayolları şirketleri, bireysel acenta, dış ticaret yapan firmalar ve tur operatörlüğü gibi iş imkanları bulunmaktadır. Turistik alanlarda, otellerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı alanlarda iş bulabilir ve tercüme bürolarında da ek iş yapabilirler.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programı Diploması” alırlar.
Not ortalaması 1.80' in altında olan öğrenciler staja başlayamazlar. Devamsızlıktan kaldığı ders olan öğrencilerin alttan dersinin olmadığı dönem staja gitmesi gerekmektedir. Yani, Güz döneminde alttan devamsızlıktan kaldığı dersi olan öğrenci bahar döneminde (veya tam tersi) staj yapabilir.
Örneğin 2024 yılı asgari ücretine göre stajyer öğrenci maaşı olan 5.100.64 TL'nin kaçta kaçını devlet kaçta kaçını işveren ödeyecek 7346 sayılı yasa ile belirlenmiştir. Stajyerin çalıştığı işletmede 20 kişiden az personel çalışıyorsa 5.100.64 TL güncel maaşının 3.400.42 TL kadarını devlet öderken kalanını işveren öder.
Devamsızlıktan kaldığı ders olan öğrencilerin alttan dersinin olmadığı dönem staja gitmesi gerekmektedir. Yani, Güz döneminde alttan devamsızlıktan kaldığı dersi olan öğrenci bahar döneminde (veya tam tersi) staj yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri