Karın ağrısı genellikle kızartma gibi yağlı yiyecekler, yumurta, çikolata ve kahve tüketiminden sonra gelişiyor. Bunun nedeni ise bu tür besinlerin safra kesesinin kasılmasına yol açmaları.
Prof. Dr. Vedat Göral, fazla çay ve kahve tüketimine karşı uyararak “Su yerine sıkça çay veya kahve tüketmek kabızlığa neden olabilir. Kabızlık sorununa karşı senameki, zeytinyağı, yulaf ezmesi veya kepeği, yoğurt, kuru incir, kayısı, erik tüketebilirsiniz” dedi.
Çok çay ve kahve tüketmek, migren ve fibromiyalji ağrılarını artırır, IBS bulgularını kötüleştirir. Kahvenin içerisindeki kafein: Adenozin reseptörlerini etkileyerek uyku kalitesini azaltır ve bozar, uykuya dalmayı güçleştirir. Sinir hücrelerin ve beynin uyarılabilirliğini artırarak ağrılara daha duyarlı hale getirir.
Kahve Şişkinliğe Neden Olur mu? Kahvenin asidik doğası nedeniyle şişkinlik, midede hassasiyet gibi çeşitli mide sorunlarını tetikleyici olabileceği düşünülür. Ancak bu aslında çok yaygın bir sorun değildir. Yani çoğu kişi için kahve bir şişkinlik tetikleyici değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Kahve mide ağrısına neden olabilir çünkü sıcak içecek midede asit üretimini uyarır. Özellikle kahve çok fazla asit içeriyorsa (bu genellikle endüstriyel olarak hızlı ve sıcak kavrulmuşsa geçerlidir), bu mideyi tahriş edebilir. Kahve keyfi sindirimi uyarır. Sonuç ayrıca kahveden şişmiş bir mide olabilir.
Kimler kahve içmemeli? Reflü, ülser, gastrit gibi sindirim sistemi problemi olanlar, akut veya kronik ishali olanlar, hipertansiyon hastaları ve yüksek kolesterolü olanların kahve içmemesi gerekir. Kan potasyum seviyesi yüksek olanların, karaciğer veya böbrek problemleri yaşayanlarında kahveden uzak durması gerekiyor.
Çok Türk kahvesi içmenin zararları midenizde hissedilecektir. Mide asitlerinin fazla salgılanmasına neden olan kafein, ülserin oluşmasını ve beraberinde bağırsak hastalıklarının yaşanmasını meydana getirir. Ülser teşhisi yapılan kişilerin gün içinde 1 fincanı geçmeyecek şekilde kahve içmesi önerilmektedir.
Kahvenin zararları
Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilir.
Sabah aç karnına tüketilen kahve; mide rahatsızlıklarına, uykusuzluğa ve sinire neden olabilir.
Sabah aç karna bu kahveleri tüketmek kalp atışlarını hızlandırır, bu sayede vücutta yağ ve şeker yakımı sağlanır ve sabah aç karna kahve içmek metabolizmayı hızlandırması sebebi ile kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
COLD BREW KAHVE İÇİN
Soğuk demleme tekniğiyle kahve çekirdeğinin asiditesi, sıcak demlemeye göre %65'e kadar daha az yükselebiliyor. Bu yüzden asitsiz ve mide dostu kahve keyfiniz için cold brew demlemeyi tercih edebilirsiniz. Kahvemi soğuk içemem diyorsanız, soğuk demlediğiniz kahvenizi ısıtıp tüketebilirsiniz.
Türk kahvesinin fazla tüketimi kalp atışlarını hızlandırıp kalbi yorabiliyor. Bu da bazı durumlarda kalp krizi riskini artırıyor. Dünyanın birçok kahvesinden çok daha sert olan Türk kahvesini uzmanlar kalp hastalıkları olanlara bu yüzden pek tavsiye etmiyor.
kahve, kızlık zarı peptinleri içerir. kahve içtiğiniz zaman midede bulunan hidroforik enzimlerle ters künde yapan bu peptinler önce basit peptitlere sonrasında ise kızlık zarı atomlarına dönüşüp direktoman zara doğru saldırıya geçer. yapıştıkça zar kalınlaşır.
Günde Kaç Türk Kahvesi İçilebilir? İçinde bulundurduğu yüksek kafein miktarı sebebiyle günlük tüketim olarak en fazla 2 ya da 3 fincan şeklinde olmalıdır. Daha fazla tüketilen kahve sağlık sorunlarına yol açabilir.
ABD'deki Texas Üniversitesi'nin 4 bin erkek üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 2 bardak kahve içmenin, cinsel performansı artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, düzenli olarak günde 2 bardak kahve içen erkeklerde ereksiyon bozukluğu yaşama riski, kahve içmeyen hemcinslerinden yüzde 42 daha az.
Özellikle mide hassasiyeti olan kişiler kahveyi çok kontrollü tüketmelidir. Kahve herhangi bir mide rahatsızlığına neden olmasa da var olan mide rahatsızlığını tetikliyor. Kahve midedeki asit seviyesini artırarak mide rahatsızlıklarını harekete geçiriyor. Bazı uzmanlara göre de kahve vücutta su kaybına neden oluyor.
British Journal of Nutrition'da Haziran 2020'de yapılan araştırma, sabahları aç karnına sade kahve içmenin insanların kan şekeri kontrolünü önemli ölçüde bozduğunu ortaya koydu. Önceden kahvaltı yapan kişilerde kan şekerinde bir artış görülmedi.
Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikayetler varsa, -Karın ağrısı ani başlayıp giderek şiddetlenip geçmediğinde -Ağrı hafif bile olsa çok uzun süren (günler, haftalar süren ağrılar) ağrılarda mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
Ancak üşütme gibi nedenlerden olabileceği gibi hamile ve çocuklarda da sık görülen bir rahatsızlıktır. Karın ağrısı evde doğal çözümlerde giderilebilir. Karın bölgesini sıcak tutmak, bitki çayları, egzersiz ve yürüyüşler ağrının geçmesinde yardımcı olabilir.
Akut karın ağrısı kısa sürede gelişir ve genellikle birkaç saat ila birkaç gün içinde düzelir. Kronik karın ağrısı ise aralıklı yani epizodik olabilir, yani gelip gidebilir. Bu tür ağrı haftalar, aylar, hatta yıllar boyunca mevcut olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri