Kalkınma ve ekonomik büyüme nedeniyle işgücü talebi şehirlere
Türkiye en çok Rusya'dan göç aldı
Türkiye'ye 2022 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı yüzde 25 ile Rusya aldı. Rusya'yı Ukrayna, İran, Afganistan ve Irak izledi.
Türkiye'de İç Göçün Sebepleri
Plansız sulama ve erozyon gibi nedenlerle toprağın verimliliğinin düşmesi. Tarımda makineleşmenin artması ile tarıma dayalı işgücünün azalması. Kırsal alanlarda meydana gelen ekonomik sıkıntılar, sosyokültürel problemler. Kentlerde gelişen sanayileşme ile birlikte iş imkânlarının artması.
Küreselleşme, iç savaş, düşük insani yaşam standartları, sağlık, çevresel faktörler, doğal afetler ve eğitim gibi birçok alandaki eksiklikten dolayı ülkeden ülkeye, kırsal alandan kentlere veya iller arası göçler görülebilmektedir. Bu göçler sonucunda pozitif veya negatif dışsallıklar ortaya çıkabilmektedir.
Türkiye'ye 2021 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %12,1 ile Irak vatandaşları aldı. Irak'ı %10,9 ile İran, %6,5 ile Özbekistan, %6 ile Suriye ve %5,5 ile Afganistan vatandaşları izledi. Türkiye'den göç eden yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %21,8 ile yine Irak vatandaşları aldı.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'de en fazla göç alan da en fazla göç veren şehir de İstanbul oldu. İstanbul'dan ayrılanların sayısı 33 bin daha fazla oldu.
En çok göç alan iller olan İstanbul, Ankara ve İzmir'in aynı zamanda en çok göç veren iller olduğu görüldü. İlk sırada 408 bin 165 kişi ile İstanbul en çok göç veren il olurken; onu 165 bin 604 kişi ile Ankara ve 109 bin 470 kişi ile İzmir takip etti.
Çünkü göçe sebep olan düşük gelir, düşük hayat standardı, ekonomik fırsatların yokluğu, politik baskılar gibi etmenler itme faktörleridir. Yüksek kazanç, işgücü talebi, ekonomik fırsatlar ve politik özgürlük ise çekme faktörleridir (Castles ve Miller, 1998, 20–21).
Cumhuriyetten sonra ilk göç hareketi Yunanistan'dan olmuştur. Lozan anlaşmasının mübadele maddelerine dayalı olarak 1922-38 arası 384.000 kişi Türkiye'ye göçmüştür. Makedonya'dan ilk göç hareketi 1924 yılında ülkedeki Türklerin Anadolu'ya göçü ile başlamıştır.
Genellikle Karadeniz ve Akdeniz'de yazları görülen yaylaya çıkma olayı mevsimlik göçler içinde yer alır. İnsanların yaşadıkları yerden bir başka yere, temelli yerleşmek üzere gitmelerine “sürekli göç” denir. Sürekli göçler, gönüllü olabileceği gibi zorunlu olarak da yapılmaktadır.
TÜİK Kurumsal. Ülkemizde 2007-2008 döneminde %3,18 olan iller arası göç eden nüfus oranı, yıllar içinde inişli ve çıkışlı bir seyir izleyerek 2022 yılında %3,27 oldu. Diğer bir ifadeyle Türkiye'de 2022 yılında 2 milyon 791 bin 156 kişi iller arasında göç etti.
Yurt dışından Türkiye'ye göç edenlerin sayısı 2022 yılında, bir önceki yıla göre %33,2 azalarak 494 bin 52 kişi oldu. Göç eden nüfusun %52,9'unu erkekler, %47,1'ini ise kadınlar oluşturdu. Yurt dışından gelen nüfusun 94 bin 409'unu Türk vatandaşları, 399 bin 643'ünü ise yabancı uyruklular oluşturdu.
Türkiye'de ikamet eden yabancı nüfusun vatandaşlık ülkelerine göre dağılımı incelendiğinde, %18 ile Irak vatandaşlarının ilk sırada yer aldığı görüldü. Irak vatandaşlarını sırasıyla %10,2 ile Afganistan, %7,2 ile İran ve %6,9 ile Türkmenistan vatandaşları takip etti.
Türklerin ana yurdu olan Orta Asya'dan başlayan göçler Türklerin tüm dünyaya yayılmalarını sağlamıştır. Türk göçlerinin nedenleri kimi zaman fetihler kimi zaman ise ekonomik-sosyal mecburiyetler olmuştur.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır. Türkçeye "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamındaki Arapça sözcükten geçmiştir.
Göçmenler köken itibarıyla Türk ve Gürcü olmakla beraber tamamı Müslüman olup bugün Türk kimliği ile anılmayı benimsemişlerdir. Artvin ve Batum'dan gelen on binlerce göçmen, İstanbul ve Anadolu'da çeşitli yerlerde iskân edilmişlerdir.
İtici faktörler, bireylerin doğdukları ve alışkın oldukları kırsal yaşam tarzını bırakarak göç kararı almasına neden olan yetersiz ve kötü dağılmış toprak, tarımda makineleşme, gizli işsizlik, geçim sıkıntısı, eğitim, sağlık, iş alanlarının yetersizliği gibi unsurlardır.
Göçmen (muhacir), bir ülkeden başka bir ülkeye yerleşmek amacıyla göç eden kişidir. Hukuki olarak göçmen veya göçmenler, en az iki ülkeyi ilgilendirmektedir. Biri bırakılan ülkedir, öteki yerleşilen ülkedir.
Bu çalışmalar genel olarak değerlendirildiğinde, göçü etkileyen başlıca faktörlerin eğitimsizlik, işsizlik, yoksulluk ve istihdam oranı gibi faktörler olduğu sonucuna varılmaktadır.
Türkiye'de iller arası göç eden nüfusun dağılımı incelendiğinde, 2021 yılında 15 milyon 840 bin 900 kişilik nüfusa sahip İstanbul, 385 bin 328 kişi ile en çok göç alan il oldu. İstanbul'a göç eden 80 bin 500 kişinin daha iyi konut ve yaşam koşulları sebebiyle İstanbul'a göç ettiği görülüyor.
Bu tarihçilere göre birinci büyük göç 1910 - 1930 yılları arasında gerçekleşmiştir ve bu dönemde günyede yaşayan yaklaşık 1.6 milyon Afro Amerikalı kuzeydeki sanayi şehirlerine göç etmişlerdir. Bu dönemde göçü tetikleyen en önemli etkenler Büyük Buhran ve Büyük Mississippi Seli olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri